Linkuri accesibilitate

8.000 de români în zonele de carantină din Italia. Apelul lui Orban


Premierul Ludovic Orban face apel la responsabilitatea românilor din Italia
Premierul Ludovic Orban face apel la responsabilitatea românilor din Italia

Premierul Ludovic Orban a făcut luni un apel către românii din Italia să evite deplasările din zonele cu risc de contaminare cu coronavirus și să vină în țară doar dacă este absolut necesar.

  • „Fac apel la cetățenii români din zonele izolate să evite pe cât posibil deplasările care nu sunt necesare. Dacă pot, să nu se deplaseze spre țară, e un act de responsabilitate. Dacă au fost într-un loc cu minim risc de contaminare cu coronavirus, riscă să își expună rudele, prietenii. Sunt unii care pleacă doar de frica virusului, își imaginează că, dacă vin în România, se pun la adăpost. Riscă să pună în pericol prietenii, rudele, pe toți cei cu care au fost în contact”, a spus Ludovic Orban, la Digi24, citat de Mediafax.

El a spus că pericolul cel mai mare vine dinspre românii care se întorc în țară cu mașina proprie pentru că li se cer doar actele de identitate și nu pot fi forțați să arate actele din Italia.

5 lucruri despre coronavirusul din China
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:20 0:00


„Nu putem forța un cetățean român din Italia să ne prezinte pașaportul sau actul de identitate românesc, dar am insistat către Poliția de Frontieră și DSP să afle cu precizie unde stă în Italia, unde lucrează, astfel încât să stabilim cu precizie dacă este cazul să luăm o măsură sau alta”, a spus Orban.

El a explicat că românii care vin din zonele afectate din Italia intră direct în carantină iar cei din zonele cu risc crescut sunt izolați la domiciliu.

Premierul a spus că în localitățile aflate în carantină în Italia sunt 8.000 de români, în timp ce în toată regiunea afectată sunt aproape 200.000.

„Sunt unii care mai pleacă. Situația în localitățile închise: avem până în 8.000 de români. În total, în arealul regiunilor avem aproximativ 200.000 de români. Având foarte mulți români, normal că există mișcare. Și aici fac apel la românii din țară să evite deplasările în zonele cu risc. Din fericire, până azi, nu e niciun cetățean român care să fie bolnav. Asta e o veste care cred că e foarte bună. Am solicitat cetățenilor români să respecte toate deciziile și recomandările formulate de autoritățile italiene, pentru că diminuează riscul extinderii epidemiei”, a mai spus Ludovic Orban.

Cât privește tratarea și diagnosticarea, aceasta este dificilă și de durată, pentru că metodele de diagnosticare rapidă nu sunt sigure și dau erori.

„Sunt identificate 4.000 de locuri de carantină instituționalizată. De asemenea, am analizat și posibilitățile de tratare și de diagnosticare. Din păcate, aici nu există o posibilitate de diagnosticare într-un timp foarte scurt. Se prelevează probe din gât și se așteaptă rezultatele analizelor. Se vorbește și de metode de diagnosticare rapidă, dar dau erori, nu au mare precizie. De asemenea, am decis să asigurăm o permanență din partea DSP. Ministerul Sănătății a dispus mutarea medicilor de la DSP-uri spre judete care sunt la graniță. Nu putem forța. Nu avem bază legală să forțăm un cetățean român care vine din Italia să ne prezinte pașaportul sau actul de identitate românesc, dar am insistat către Poliția de Frontieră și DSP să afle cu precizie unde stă, în ce localitate, astfel încât să stabilim cu precizie dacă e cazul de carantină sau izolare la domiciliu”, a adăugat premierul.

Ministerul Afacerilor Externe îi informează pe românii care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Italia că guvernul italian a decretat starea de urgenţă în urma riscului sanitar produs de apariţia unor noi cazuri de infecţie cu COVID-19 (coronavirus), concentrate îndeosebi în regiunile Lombardia şi Veneto.

Potrivit MAE, măsurile suplimentare luate de autorităţile italiene în vederea restrângerii focarelor şi prevenirii răspândirii virusului includ interdicţia de a părăsi sau de a intra în zonele în care s-au înregistrat majoritatea cazurilor, închiderea localurilor publice, anularea activităţilor sportive sau recreative, suspendarea cursurilor şcolare şi emiterea de alerte pentru urgenţă sanitară care sfătuiesc cetăţenii să rămână în case în regiunile în care s-au înregistrat aceste cazuri.

În acest moment, Italia este pe primul loc în Europa privind contaminarea cu coronavirus și pe locul trei în lume.

Şapte persoane au murit în Italia până luni din cauza virusului gripal Covid-19, iar numărul persoanelor infectate a ajuns la 229, a anunţat Serviciul de Protecţie Civilă, conform publicaţiilor Le Repubblica şi Corriere della Sera.

XS
SM
MD
LG