Linkuri accesibilitate

Papa Francisc sosește la Blaj, pe Câmpia Libertății.
Papa Francisc sosește la Blaj, pe Câmpia Libertății.

Papa Francisc în România. O vizită istorică și implicațiile ei politice

Papa Francisc a sosit vineri, 31 mai, pentru o vizită de trei zile în România. Suveranul Pontif face un adevărat tur de forță, fiindcă în afara întâlnirilor de la București se deplasează și la Iași, Șumuleu Ciuc și la Blaj.

Punctele de maxim interes au fost în afara Capitalei: la Șumuleu Ciuc, locul unde are loc cel mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală și de Est, și la Blaj, centrul greco-catolicismului din România.

Prima zi în România a Papei Francisc, la București: un videoreportaj și o galerie foto.

Papa Francisc la Șumuleu Ciuc: un videoreportaj.

Papa Francisc la Blaj: un documentar despre episcopii martiri și un fotoreportaj din comunitatea romilor greco-catolici.

Cum a ratat Biserica Ortodoxă împăcarea cu trecutul: o analiză și un interviu.

12:16 2.6.2019

Comunitatea romă greco-catolică din Blaj este în așteptarea Papei Francisc, care va vizita, după slujba de beatificare a celor șapte episcopi martiri, cartierul Barbu Lăutaru. Aici s-au adunat romi greco-catolici veniți și din Ungaria.

Rom din Ungaria, în așteptarea Papei Francisc, la Blaj.
Rom din Ungaria, în așteptarea Papei Francisc, la Blaj.

Fetiță din comunitatea romă greco-catolică, în așteptarea Papei Francisc, la Blaj.
Fetiță din comunitatea romă greco-catolică, în așteptarea Papei Francisc, la Blaj.

Presa, în așteptarea Papei Francisc, în cartierul Barbu Lăutaru.
Presa, în așteptarea Papei Francisc, în cartierul Barbu Lăutaru.

12:37 2.6.2019

Libertate și milostivire sunt cele două cuvinte prin care Papa Francisc a descris „moștenirea” lăsată de cei șapte episcopi greco-catolici români, beatificați astăzi la Blaj.

„Voi aţi suferit din cauza discursurilor şi acţiunilor bazate pe discreditare, care duceau până la expulzarea şi la distrugerea celui care nu putea să se apere şi reduceau la tăcere vocile disonante”, a spus Papa Francisc, despre cei șapte episcopi greco-catolici care au murit în închisorile comuniste.

„Cu mare curaj şi cu tărie interioară, au preferat să sufere o dură detenţie şi orice fel de tortură decât să îşi renege apartenenţa la iubita lor Biserică. Aceşti păstori, martori ai credinţei, au recâştigat şi au lăsat poporului român o preţioasă moştenire pe care o putem sintetiza în două cuvinte: libertate şi milostivire”, a afirmat Papa Francisc.

13:11 2.6.2019

Papa Francisc sfințeste icoana cu cei șapte episcopi greco-catolici martiri, care au murit după ce au fost închiși în închisorile comuniste de la Gherla și Sighet.

Cardinalul Lucian Mureşan, Arhiepiscopul major al Bisericii Greco-Catolice, a citit cererea prin care a solicitat Papei Francisc să-i declare Fericiţi pe cei şapte episcopi martiri, „care au ales să moară, decât să se lepede de credinţa lor catolică”.

„Aici, la Blaj, bate inima Bisericii noastre, turma cea mică situată în periferiile existenţiale faţă de cei mari ai acestei lumi. Aici, Biserica noastră, înflăcărată în rugăciune şi în acţiune, îi îmbrăţişează pe cei din urmă, pe cei marginalizaţi, pe cei săraci, exprimându-şi vocaţia sa înnăscută pentru solidaritate”, a spus cardinalul Mureșan.

Papa Francisc sfințește icoana cu cei șapte episcopi martiri, beatificați la Blaj.
Papa Francisc sfințește icoana cu cei șapte episcopi martiri, beatificați la Blaj.

13:30 2.6.2019

Papa Francisc și-a încheiat „Omilia”, slujbă pe care o ținea de obicei la Vatican, duminică, cu mesaje puternice pentru România.

Aceste ţinuturi cunosc bine ceea ce înseamnă suferinţa oamenilor atunci când greutatea ideologiei sau regimului este mai puternică decât viaţa şi se pune deasupra a toate, ca normă a vieţii înseşi şi a credinţei persoanelor, când capacitatea de decizie, libertatea şi spaţiul pentru creativitate este redus şi de-a dreptul eliminate. Voi aţi suferit din cauza discursurilor şi acţiunilor bazate pe discreditare, care duceau până la expulzarea şi distrugerea aceluia care nu putea să se apere şi reduceau la tăcere vocile disonante”, a spus Papa Francisc.

„Gândindu-mă la libertate, nu pot să nu remarc faptul că celebrăm această Dumnezeiască Liturghie pe Câmpia Libertății. Acest loc semnificativ evocă unirea Poporului dumneavoastră care s-a realizat în divinitatea exprimărilor religioase: acest lucru constituie un patrimoniu spiritual care îmbogățește și caracterizează cultura și identitatea națională română. Noii Fericiți au suferit și și-au sacrificat viața, opunându-se unui sistem ideologic tiran și coercitiv în ceea ce privește drepturile fundamentale ale persoanei umane”, a mai spus Papa Francisc, în predica sa.

VIDEO Papa Francisc, la Blaj. „Este șansa pe care bunica mea nu a avut-o”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG