Linkuri accesibilitate

Petre Daea | Ingredientele popularității ministrului care se declară prietenul oii, dar dușmanul cormoranilor și al ciorilor


Ministrul Agriculturii, Petre Daea, este unul dintre demnitarii Guvernului Ciucă cu cea mai mare expunere mediatică.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, este unul dintre demnitarii Guvernului Ciucă cu cea mai mare expunere mediatică.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, se declară protectorul oii, dar dușmanul de moarte al cormoranilor și ciorilor, pentru că distrug afacerile fermierilor. De ce ajunge periodic Petre Daea în titlurile din presă?

Petre Daea a fost în centrul atenției și al dezbaterilor publice, în luna aprilie a acestui an, mai ales în contextul scandalului legat de cerealele ieftine importate din Ucraina.

El a devenit astfel ministrul cabinetului Ciucă cu cea mai mare expunere media, potrivit analizelor MediaTRUST.

Însă ministrul Agriculturii e obișnuit încă din mandatul 2017-2019 cu atenția publicului. Înclinarea lui spre exprimări poetico-filosofice, cu umor mai mult sau mai puțin involuntar, l-a adus rapid în centrul atenției.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost în luna aprilie cel mai mediatizat ministru al guvernului Ciucă. (MediaTRUST)
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost în luna aprilie cel mai mediatizat ministru al guvernului Ciucă. (MediaTRUST)

Europa Liberă a stat de vorbă cu experți în comunicare publică pentru a devoala ingredientele care îl fac pe ministrul Petre Daea un personaj public cu audiență, chiar dacă performanțele lui în calitate de ministru nu au fost deloc ocolite de critici.

Profesorul universitar Dumitru Borțun, de la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a SNSPA, spune că personajul public Petre Daea este popular pentru că este atipic.

„Are un discurs de tip Nastratin Hogea combinat cu Păcală, e un om cu o înțelepciune din asta populară. Tonul pe care vorbește, limbajul pe care îl folosește îl face un personaj simpatic și familiar pentru o mare parte a publicului”, spune Dumitru Borțun.

Dumitru Borțun spune că Petre Daea este popular pentru că e un personaj telegenic și atipic.
Dumitru Borțun spune că Petre Daea este popular pentru că e un personaj telegenic și atipic.

Însă și această spontaneitate aduce un risc, adaugă profesorul universitar Ioan Hosu, directorul departamentul de comunicare al Facultății de Științe Politice al UBB, Cluj-Napoca.

„Naturalețea, doza de spontaneitate riscă să ajungă în derizoriu sau să te decredibilizeze. Din cauza acestui umor voluntar, sau involuntar, riști să nu mai fii credibil atunci când spui lucruri serioase, pentru că ți-ai obișnuit publicul cu picanterii”, afirmă el.

Prietenii și dușmanii necuvântători ai ministrului Daea

Campania „Alege Oaia!” din 2017 a fost prima inițiativă a ministrului care a atras atenția publică, dar mai degrabă în cheie umoristică, decât ca un program guvernamental eficient. Campania națională își propunea să promoveze și să încurajeze consumul produselor provenind de la oaie.

„Oaia e statuie vie”, atrăgea atenția atunci ministrul Petre Daea.

Prietenii și dușmanii ministrului Daea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:57 0:00

Campania „Alege Oaia” făcea parte din programul „Lâna”, care își propunea să încurajeze, prin subvenții, crescătorii de oi și să îi ajute să găsească piață de desfacere pentru lâna produsă.

Un proiect mai recent al Ministrului Daea, tot cu nume simplu și la obiect, este „Tomata”, program de subvenționare a cultivatorilor de roșii în sere și solarii.

„Alege Oaia”, „Lâna” ori „Tomata” sunt programe inițiate de ministrului Daea în sprijinul agricultorilor, pe care îi numește frecvent „făuritori de hrană”.

Dar respectul declarat agricultorilor produce victime colaterale. Ministrul Daea a identificat până acum cel puțin două tipuri de dușmani necuvântători ai agriculturii: cormoranii și, mai nou, ciorile.

Dihonia dintre ministrul Daea și cormorani este una veche. Încă din 2019, ministrul Agriculturii acuza aceste păsările că mănâncă mai mult pește decât românii și afectează afacerile piscicultorilor.

El cerea reducerea prin vânare a numărului de cormorani, astfel încât piscicultorii să aibă afaceri profitabile.

Prof. univ. Ioan Hosu spune că, în politică, spontaneitatea în doze prea mari te poate decredibiliza.
Prof. univ. Ioan Hosu spune că, în politică, spontaneitatea în doze prea mari te poate decredibiliza.

Într-un final, demersurile ministrului Daea au dat rezultate. În luna mai, Camera Deputaților a aprobat legea care permite vânarea cormoranului în tot cursul anului. Înainte, legea permitea vânătoarea acestei specii între 1 septembrie şi 28 februarie.

Odată rezolvat conflictul cu cormoranii, altul se profilează la orizont. În vizor sunt luate ciorile, păsări care ar periclita culturile de floarea soarelui și porumb.

„După cormorani, trebuie ciorile să le urmărim. Da, da! Pentru că fac rău culturilor și aici trebuie să ne gândim bine”, susține ministrul.

Oile, tomatele, ciorile, cormoranii sunt printre cele mai importante preocupări ale programelor și discursului public ale ministrului Petre Daea.

Tocmai aceste preocupări intense și subiecte neașteptate - în general necunoscute marelui public - îl fac pe Petre Daea atipic și amuzant, spune Dumitru Borțun.

„El alege câte o problemă de nișă. Restul oamenilor habar n-au, dar cei care au probleme cu ciorile sau cu cormoranii îl înțeleg. Face tam-tam pe câte o chestie de nișă și devine ciudat, curios, distractiv”, afirmă expertul în comunicare.

Pasiunea pentru agricultură a familiei Daea și posturile din minister

Preocuparea pentru agricultură nu se oprește doar la ministru. Petre Daea spunea că în familia sa există o „pasiune pentru agricultură”, situație care ar explica angajarea, pe posturi de funcționari la stat, în subordinea sa, a soției, fiicei, fiului și a nurorii sale, după cum a scris Europa Liberă.

Ministrul Petre Daea consideră justificată angajarea nurorii sale - „o fragă de fată” - la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), unde șefă a departamentului de Resurse Umane (HR) este soția sa.

Antonia Luchian, angajată în 2020 pe post de consilier la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, lucra ca dansatoare la firma sa de profil care oferă cursuri de dans și dansatori pentru evenimente.

La momentul angajării sale, Petre Daea nu fusese numit din nou ministru la Agricultură, în schimb, șefă la Resurse Umane era proaspăta soție a ministrului, soacra Antoniei.

În fostul său mandat de ministru al Agriculturii (2017-2019) au fost angajați în subordinea sa fiica și ginerele. Fiica, la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, iar fiul la Agenția Națională pentru Zootehnie.

De altfel, Dumitru Borțun spune că dincolo de spectacolul mediatic atipic pe care îl oferă Petre Daea, el nu are un comportament diferit de cel al majorității politicienilor români.

„Are toate tarele oamenilor politici din România. Și-a angajat membrii familiei, neglijează sarcini de serviciu. Stăm destul de prost cu asimilarea de fonduri europene, stăm destul de prost cu îndeplinirea unor obligații care țineau de planului pentru redresare și reziliență. Sunt mai multe lucruri de reproșat. Nu e un ministru foarte performant. Dar modul în care comunică îl ajută politic”, concluzionează profesorul universitar.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG