Linkuri accesibilitate

PNL și USR-PLUS: Cronica unor negocieri tensionate pentru majoritățile în consiliile județene


 Ludovic Orban și Dan Barna
Ludovic Orban și Dan Barna

La Timiș, PNL și USR- PLUS n-au reușit să se înțeleagă pentru o majoritate în Consiliul Județean și cel Local, de la Timișoara. La Alba Iulia, USR- PLUS cochetează chiar cu o majoritate cu PSD. Ce înseamnă asta pentru alegerile parlamentare?

În ambele cazuri - Timișoara și Alba Iulia - cearta dintre PNL și USR- PLUS a pornit de la împărțeala funcțiilor.

Deși ambele partide vorbesc despre o „alianță naturală”, „politică de dreapta”, „front comun împotriva PSD”, când vine vorba de cine ce post primește, toate „principiile” se duc pe apa sâmbetei

Timișoara: alianța se naște greu

Negocierile dintre Dominic Fritz, primarul ales al Timișoarei (USR PLUS) și Alin Nica, președintele ales al Consiliului Județean (PNL) au „intrat în prelungiri”.

Mai exact ele sunt într-o fază de silenzio stampa față de public. Fritz nu a răspuns apelurilor Europei Libere, iar Nica a fost criptic în detalii.

„Nu sunt noutăți, nu vreau să reinflamez chestiunile, am decis să comunicăm împreună când vom avea un rezultat”, a declarat liderul PNL Timiș pentru Europa Liberă, adăugând că „și în alte state, negocierile pot dura și luni de zile”

Disensiunile au pornit de la împărțirea politică a funcțiilor de viceprimari și vicepreședinți la consiliul județean. La Timișoara, PNL ar dori ambele funcții de viceprimar, din moment ce USR-PLUS are primarul, pe Dominic Fritz.

Componenta CJ Timiș arată 17 consilieri PNL, 10 USR-PLUS, 7 PSD și 3 Pro România. Împreună, primele două partide ar avea majoritate confortabilă, inclusiv cea de două treimi care să le asigure trecerea de proiecte cu impact bugetar.

Nica a precizat la Europa Liberă că „nu îmi doresc să eșueze (negocierile) pentru că situația ar fi foarte instabilă. Dar chiar și așa, o colaborare cu PSD este exclusă”.

Constanța: fără heirupism

La Constanța, conform declarațiilor liderilor locali, negocierile ar continua. Liderul PNL Constanța, Bogdan Huțucă, a declarat presei locale că nu divulgă niciun detaliu pentru a nu „încurca procesul de dezbatere”.

De partea sa, Stelian Ion, candidatul perdant USR-PLUS la primărie, a precizat că nu este adeptul unui mod „heirupist de lucru” și că discuțiile trebuie realuate.

Iași: USR-PLUS îl refuză pe Chirica

La Iași, conform declarațiilor președintei filialei USR- PLUS, Cosette Chichirău, o alianță cu Mihai Chirica, fost primar PSD, dar câștigător al unui nou mandat din partea PNL, este exclusă.

Încă din 30 septembrie, Chichirău a precizat că „USR -PLUS votează orice proiect bun pentru ieşeni, indiferent de la cine vine. Nu avem nevoie de alianţe, acorduri şi înţelegeri de culise ca să votăm proiectele bune. Dar nu vom fi niciodată complicii lui Mihai Chirica!”

Alba Iulia: USR ar prefera PNL în loc de PSD, dar...

La Consiliul Local Alba Iulia, PNL revendică ambele funcții de viceprimar. USR- PLUS dorește câte un viceprimar de la fiecare partid.

Dar aici vine și o condiție suplimentară, ce derivă din statutul noului primar ales, Gabriel Pleșa, cel mai flagrant exemplu de traseism politic al USR- PLUS la alegerile locale.

Pleșa a demisionat din PNL pentru că fostul primar, Mircea Hava, l-a preferat și impus candidat pe alt membru PNL, Paul Voicu.

Pleșa a intrat în USR- PLUS, a câștigat alegerile și acum cere ca Voicu să nu fie numit în nicio funcție, alta decât cea de consilier în care a fost ales

Primarul explică însă la Europa Liberă că „nu este nicidecum o răzbunare, discutăm normal unul cu altul, dar consider că nu trebuie să facă parte din echipa de conducere”.

În Consiliul Local Alba Iulia sunt 9 consilieri PNL, 7 USR- PLUS, 4 PSD și un independent.

„Dacă nu găsim o soluție cu PNL, planul B este o alianță cu PSD. Am explicat situația conducerii USR- PLUS de la București, cumva orașul acesta trebuie condus”, a explicat Gabriel Pleșa.

Întrebat de Europa Liberă dacă a găsit înțelegere pentru această variantă, Pleșa a răspuns că „spre deosebire de sud, unde adversarul a fost mereu PSD, noi, în Ardeal și Banat, ne-am luptat cu administrații liberale vechi”.

Bagajul de la parlamentare

Politologul Andrei Țăranu a explicat pentru Europa Liberă că USR „nu a fost niciodată încântat, în mare parte, să fie în aceeași barcă cu PNL”

Țăranu descrie USR drept un partid cu o identitate pronunțară antisistem și cu un electorat mult mai volatil decât cel al PSD sau PNL.

„Să ne amintim de toate mofturile făcute de Dan Barna și mulți useriști, când s-a pus problema să intre la guvernare. Păi, odată la guvernare, s-a pierdut identitatea de partid nou antisistem”, afirmă Andrei Țăranu.

Politologul consideră că „acum, cei care au câștigat alegeri, vor și trebuie să facă politică. Iar politica este o negociere. Cum să faci politică încorsetat de firmamentul antisistem?”.

În ecosistemul USR- PLUS, negocierile locale pot avea efecte atât în partid, cât și în viitoarele negocieri posibile cu PNL după alegerile parlamentare.

„E foarte greu să-i ceri useristului care, până mai ieri s-a bătut cu PNL și a și câștigat, să facă alianță cu inamicul recent. Și dacă nu vor vrea, conducerea USR- PLUS nu poate face nimic”, avertizează Țăranu.

Mai mult, în perspectiva parlamentarelor, e posibil ca parlamentari din diverse județe să fie împotriva unei alianțe cu PNL. „Și să conteste conducerea domnului Barna”, spune politologul.

„Mitul alegerilor europarlamentare nu poate rezista la nesfârșit. Dacă USR- PLUS nu va avea un rezultat formidabil la alegerile generale, dacă va fi cu mult mai jos decât PNL, atunci e posibil ca domnul Dan Barna să nu mai reziste”, conchide Andrei Țăranu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG