Linkuri accesibilitate

Președintele Ucrainei: parlamentarii nu trebuie să mai aibă imunitate


Președintele ucrainean vorbind imediat după ce a votat
Președintele ucrainean vorbind imediat după ce a votat

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminicădupă ce a votat că una din primele priorități ale noului parlament trebuie să fie examinarea unei legi care să anuleze imunitatea deputaților, fiindcă această imunitate este generatoare de corupție.

Șeful statului ucrainean a mai adăugat că din punctul lui de vedere, viitorul prim-ministru ar trebui să fie un specialist în economie care și-a dovedit profesionalismul și care nu a mai fost implicat în politică până acum

Ministerul de Interne de la Kiev a declarat că au fost înregistrate până la prânz 382 de încălcări ale legii electorale.

Sondajele de opinie arată că noul partid creat de Zelenski, Servitorul Poporului, ar putea atinge 50% din opțiunile exprimate duminică,dar că acest lucru nu asigură automat majoritatea acestei formațiuni în parlamentul unicameral al Ucrainei.

Fostul comic, actualul președinte de la Kiev a decanșat procesul alegerilor anticipate pe 21 mai, când a dizolvat Parlamentul. Scrutinul era programat iniţial pentru data de 27 octombrie.

De asemenea, Blocul Opoziţiei, partid care promovează apropierea de Rusia, ar obţine între 8,8% şi 12,1% din voturi.

În această duminică sunt aleși doar 225 din cei 424 de deputați ai Radei Supreme, adicăcei aleși pe liste de partid, nu și cei din circumscripțiile uninominale. Pe locul doi, potrivit sondajelor, s-ar putea situa, cu 10%, partidul pro-rus al lui Viktor Medvedciuk, care este urmat de partidul Solidaritatea Europeană al fostului președinte Petro Poroșenko învins de Zelenski în prezidențialele din luna aprilie.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG