Linkuri accesibilitate

Prima zi la Casa Albă. Joe Biden întoarce mai multe decizii luate de Donald Trump


Joe Biden a semnat 17 ordine executive în prima zi la Casa Albă
Joe Biden a semnat 17 ordine executive în prima zi la Casa Albă

Statele Unite revin în Acordul privind Clima de la Paris și nu mai părăsesc Organizația Mondială a Sănătății. De asemenea, finanțarea pentru zidul de la granița cu Mexicul a fost sistată.

Joe Biden și-a început miercuri mandatul de președinte al Statelor Unite și a anulat mai multe decizii care au marcat mandatul predecesorului său, Donald Trump.

Printre ele se numără promisiuni făcute de democrat încă din campania electorală, dar și măsuri pentru gestionarea pandemiei de coronavirus și pentru protejarea mediului.

În timpul ceremoniei de semnare a documentelor în fața presei, noul președinte a spus că nu este „timp de pierdut” și trebuie emise ordinelor executive, memorandumuri și directive.

Unele dintre ordinele executive pe care le voi semna astăzi vor contribui la schimbarea cursului crizei COVID, vom combate schimbările climatice într-un mod pe care nu l-am făcut până acum și vom promova echitatea rasială și susțineți alte comunități defavorizate ”, a spus Biden, citat de agenția Reuters.

Acestea sunt doar punctele de plecare”, a dat asigurări președintele proaspăt învestit.

Printre ordinele semnate de Joe Biden se numără impunerea purtării măștii de protecție în toate clădirile federale, înființarea unui nou birou la Casa Albă care să coordoneze răspunsul autorităților la criza Covid și oprirea procesului de retragere din Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Administrația Trump a notificat oficial ONU, la 6 iulie 2020, cu privire la retragerea americană din Organizaţia Mondială a Sănătăţii, fostul președinte acuzând OMS că a gestionat greşit pandemia de coronavirus. Decizia ar fi urmat să intre în vigoare la 6 iulie 2021

Statele Unite se vor întoarce și în Acordul privind Clima semnat în 2015 la Paris, iar ca măsură de protejarea a mediului Biden a anulat autorizația oferită de Trump pentru proiectul controversatului oleoduct Keystone XL dintre Canada şi Statele Unite.

Retragerea Statelor Unite ale Americii din acordul de la Paris vizând combaterea schimbărilor climatice a intrat în vigoare în noiembrie 2020.

Cea mai mare economie din lume şi al doilea mare emiţător de gaze cu efect de seră după China, Statele Unite au fost prima naţiune care iese din acord, semnat de aproape toate statele lumii în 2015. Donald Trump a susținut că acordul „va pedepsi poporul american în timp ce îmbogățește poluatorii străini”.

Alte două decizii luate de Biden în prima zi de mandat la Casa Albă vizează politica privind migrația. Biden a revocat finanțarea pentru zidul de la granița cu Mexicul, adoptată de Trump în procedură de urgență, și a oprit interdicția de intrare în Statele Unite pentru cetățenii din 8 state majoritar musulmane.

Deciziile din prima zi de mandat au fost doar începutul unei rafale de ordine executive pe care Biden le va lua imediat după intrarea în funcție, a declarat secretarul său de presă, Jen Psaki.

„​În zilele și săptămânile următoare, vom anunța ordine executive suplimentare care să ne ajute în fața acestor provocări și să îndeplinească promisiunile președintelui ales pentru poporul american", a spus Psaki.

Printre ele s-ar putea enumera oprirea interdicției de a servi în armata americană a persoanelor transgender sau anularea unei politici care bloca SUA din a finanța programe în afara granițelor privind avortul.

Pe plan economic, Biden a cerut Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor să prelungească un memorandum privind expulzările din locuințe până la sfârșitul lunii martie, iar Departamentul Educației să suspende plata împrumuturilor studențești până la sfârșitul lunii septembrie.

Joe Biden a depus miercuri jurământul de învestire în funcția de președinte al SUA și a susținut primul său discurs în calitatea de al 46 președinte american.

Împreună putem face din nou America forța principală a binelui în lume. Lupta pentru democrație e perenă și nu se încheie niciodată. Cer tuturor un nou început, în care să ne respectăm reciproc, să respingem violența limbajului și manipulările, să fim uniți. America poate fi mai bună de atât", a spus Joe Biden.

XS
SM
MD
LG