Linkuri accesibilitate

Putin, la defilarea de Ziua Victoriei
Putin, la defilarea de Ziua Victoriei

Războiul lui Putin | Doi jurnaliști pro-Kremlin: Putin, „dictator paranoic jalnic”. Macron: aderarea Ucrainei la UE poate dura zeci de ani

Războiul lui Putin în Ucraina a ajuns la cea de-a 75-a zi. 9 Mai este și Ziua Victoriei, iar la Kremlin a avut loc marea paradă militară și Vladimir Putin și-a ținut mult-așteptatul discurs.

Sumarul zilei, pe scurt

  • Președintele Franței, Emmanuel Macron, spune despre candidatura Ucrainei la Uniunea Europeană că „va dura într-adevăr câțiva ani, probabil câteva decenii”.
  • Doi jurnaliști ruși de la un site popular pro-Kremlin l-au umplut luni dimineață cu articole împotriva războiului, într-un act rar de disidență. Jurnaliștii de la Lenta.ru l-au numit pe Putin „dictator paranoic jalnic” și l-au acuzat că poartă „cel mai sângeros război al secolului XXI”.
  • În timpul paradei militare de la Kremlin, Odesa a fost lovită de rachete balistice, iar armata rusă a dat un nou asalt asupra combinatului Azovstal din Mariupol.
  • Serghei Andreev, ambasadorul Rusiei în Polonia, a fost atacat cu vopsea roșie în timp ce încerca să depună o coroană de flori la memorialul victimelor celui de-al Doilea Război Mondial, aflat în Varșovia. A fost înconjurat de localnici înfuriați de apariția sa care i-au strigat „fascistule” înainte de a-l împroșca cu vopsea roșie.
  • Patru lideri mondiali au fost duminică în Ucraina, în afară de Prima Doamnă a SUA, Jill Biden, care a trecut granița din Slovacia într-o vizită surpriză: Justin Trudeau, Bärbel Bas - șefa parlamentului german, Andrej Plenkovići - premierul Croației și Gordan Grlić Radman - ministrul croat de externe. Tot într-o vizită surpriză a fost luni și Charles Michel, președintele Consiliului European, obligat să se adăpostează în buncăr în timpul atacului asupra Odesei.
18:14 9.5.2022

 Președintele Consiliului European, forțat să se ascundă în buncăr de atacul cu rachete în timpul vizitei-surpriză la Odesa

Președintele Consiliului European, Charles Michel (foto), aflat într-o vizită surpriză la Odesa a fost forțat să întrerupă o întâlnire cu premierul ucrainean, Denîs Șmîhal și să se adăpostească într-un buncăr atunci când rachetele au lovit orașul aflat în sudul Ucrainei, potrivit unui oficial UE.

În cadrul întâlnirii, „participanții au trebuit să întrerupă întâlnirea pentru a se adăposti în timp ce rachetele au lovit din nou regiunea Odesa”, a spus oficialul.

„Președintele a fost informat de șeful marinei ucrainene în special cu privire la pagubele cauzate de rachetele rusești trase din mare și a putut fi martor în direct la distrugerea fără îndoială a unei clădiri rezidențiale și la impactul asupra civililor nevinovați”, a spus acesta.

Orașul-port strategic Odesa a fost lovit de mai multe rachete rusești în ultimele zile.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care s-a alăturat discuțiilor prin videoconferință, i-a mulțumit lui Michel pentru vizita în Ucraina de Ziua Victoriei, aniversarea înfrângerii Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Cum ar fi cheltuit rușii banii folosiți până acum de Kremlin pentru războiul din Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:33 0:00

17:03 9.5.2022

Doi jurnaliştii ruşi au umplut un site pro-Kremlin cu articole împotriva războiului

Doi jurnaliști ruși care lucrează pentru un site popular pro-Kremlin l-au umplut luni dimineață cu articole împotriva războiului, într-un act rar de disidență, în timp ce țara sărbătorește victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste, scrie The Guardian.

Articolele de pe Lenta.ru l-au numit pe președintele Vladimir Putin un „dictator paranoic jalnic” și l-au acuzat că a purtat „cel mai sângeros război al secolului XXI”.

„Trebuia să o facem astăzi. Am vrut să reamintim tuturor pentru ce au luptat cu adevărat bunicii noștri în această frumoasă Zi a Victoriei – pentru pace”, a declarat Egor Poliakov, în vârstă de 30 de ani, unul dintre cei doi jurnaliști.

În timpul discursului său anual în fața a 11.000 de soldați la Kremlin, luni dimineață, Putin a căutat să-și justifice invadarea Ucrainei, legând luptele actuale de victoria sovietică în cel de-al doilea război mondial.

„Nu despre asta este vorba de Ziua Victoriei”, a spus Poliakov pentru The Guardian, într-un interviu.

„Oameni obișnuiți mor, femei și copii pașnici mor în Ucraina. Având în vedere retorica pe care am văzut-o, acest lucru nu se va opri. Nu mai puteam accepta asta. Acesta a fost singurul lucru corect pe care l-am putut face.”

Poliakov, care lucrează ca reporter specializat în afaceri la Lenta, a declarat că el și colega sa, Alexandra Miroșnikova, au publicat peste 40 de articole critice la adresa Kremlinului și a acțiunilor acestuia în Ucraina.

Articolele au fost eliminate de atunci, dar pot fi accesate printr-un instrument de arhivă web.

Lenta, unul dintre cele mai mari site-uri din țară, cu peste 200 de milioane de vizitatori lunar, a făcut parte din neobosita mașinărie de propagandă folosită pentru a justifica invadarea Ucrainei de către Rusia.

Lenta este deținută de Rambler, un grup media care a fost cumpărat în 2020 de Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, care este deținută de stat și este sancționată din SUA și Marea Britanie.

Titlurile articolelor scrise și publicate de Poliakov și Miroșnikova luni dimineața sună astfel:

  • „Vladimir Putin a mințit despre planurile Rusiei în Ucraina”,
  • „Armata rusă s-a dovedit a fi o armată de hoți și jefuitori” și
  • „Rusia abandonează cadavrele sale. trupe în Ucraina.”

Poliakov a spus că fiecare articol provine din „informații disponibile online”, pe care a spus că de obicei nu i se permite să le folosească, având în vedere „poziția editorială” a publicației și regulile stricte de cenzură care fac din relatarea independentă act penal în virtutea noii legi care incriminează relatările despre războiul din Ucraina altfel decât ca despre o „operațiune specială” de „denazificare”.

Poliakov și Miroșkina au publicat, de asemenea, o scrisoare deschisă pe site prin care îndemna cititorii să nu le fie teamă și să reacționeaze.

„Nu-ți fie teamă! Să nu taci! Ripostează! Nu ești singur, suntem mulți! Viitorul este al nostru!”

Este primul act major de protest văzut în mass-media de stat rusă de când Marina Ovsiannikova, redactor la Canalul 1, a intrat în platoul știrilor de noapte, la mijlocul lunii martie, strigând: „Opriți războiul. Nu războiului.”

Referindu-se la legile recente introduse de Rusia, menite să înăbușe disidența împotriva războiului, Poliakov a spus că este „îngrijorat” pentru siguranța lui.

Rusia a adoptat o serie de legi care fac din răspândirea de așa-zise „informații false” despre armata rusă o infracțiune pedepsită cu amenzi sau închisoare de până la 15 ani.

Autoritățile ruse au acuzat deja 46 de persoane în temeiul unor astfel de legi, 14 dintre ele fiind acum în spatele gratiilor.

„Desigur că îmi este frică”, a spus Poliakov. „Nu îmi este rușine să recunosc asta. Dar știam ce fac, care ar putea fi consecințele.”

16:10 9.5.2022

Întâlnire a președintelui Consiliului European cu premierul ucrainean, la Odesa

Premierul ucrainean, Denîs Șmîhal, i-a mulțumit lui Charles Michel pentru sprijinul său, după ce președintele Consiliului European a vizitat luni Odesa.

Cei doi au discutat despre cel de-al șaselea pachet de sancțiuni propus de Comisia Europeană, precum și despre importanța integrării Ucrainei de către UE, a scris Șmîhal pe Twitter.

15:37 9.5.2022

Putin: Nu există nicio îndoială că „operațiunea militară specială” a Moscovei în Ucraina își va atinge obiectivele

Vladimir Putin susține că nu există nicio îndoială că „operațiunea militară specială” a Moscovei în Ucraina își va atinge obiectivele, potrivit agenției de știri de stat ruse Tass.

Președintele rus a vorbit după ce a urmărit parada militară anuală de pe Piața Roșie din Moscova pentru a marca victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al doilea război mondial.

Toate obiectivele sunt îndeplinite. Vom obține rezultatul dorit, din acest motiv, nu există nicio îndoială”, a spus Putin.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG