Linkuri accesibilitate

3 minute | Val uriaș de refugiați spre Europa. Joe Biden și Starea Națiunii. Evoluția războiului


Refugiați ucraineni la Isaccea, în județul Tulcea. ONU spune că aproape 700.000 de oameni au fugit din Ucraina din cauza invaziei ruse.
Refugiați ucraineni la Isaccea, în județul Tulcea. ONU spune că aproape 700.000 de oameni au fugit din Ucraina din cauza invaziei ruse.

Invazia Rusiei în Ucraina a dus la unul dintre cele mai mari valuri de migrație din Europa. Joe Biden a anunțat că SUA vor interzice avioanele rusești în spațiul său aerian. Iar invazia este contestată de un număr foarte mare de preoți din Biserica Ortodoxă din Rusia, într-o rară luare de poziție.

Bine v-am găsit,

Iată principalele știri:

  • Cel puțin 660.000 de persoane au fugit din Ucraina în primele zile care au urmat invaziei rusești, fiind cel mai intens val de migrație europeană din ultimele decenii.
  • Joe Biden a anunțat că Statele Unite vor interzice avioanelor rusești de pasageri și ale oligarhilor ruși să zboare prin spațiul aerian american. O interdicție similară a fost aplicată de UE, Marea Britanie și Canada.
  • Trupe rusești au fost parașutate în Harkov, în această noapte, fiind intensificat atacul asupra celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, unde zeci de civili au fost uciși marți în bombardamente.

Cea mai rapidă migrație din ultimele decenii în Europa

Războiul din Ucraina a declanșat cea mai intensă migrație din Europa din ultimele trei decenii, provocând comparații cu războaiele din Balcani, din anii 90, și amintind de marile deplasări de populație care au urmat celui de-al Doilea Război Mondial, arată o analiză The New York Times.

Cel puțin 660.000 de persoane, majoritatea femei și copii, au fugit din Ucraina spre țările vecine din vest în primele cinci zile de la invazia Rusiei, transmite Agenția ONU pentru refugiați. Dar această cifră nu include persoanele strămutate în interiorul Ucrainei, nici oamenii care au fugit sau li s-a ordonat să se evacueze în Rusia.

Valul migraționist a fost atât de intens încât, în mai puțin de o săptămână, fuga ucrainenilor este de cel puțin 10 ori mai mare decât numărul uriaș de persoane care au intrat în Europa într-o săptămână, în timpul crizei migrației din 2015 și aproape dublu față de numărul de refugiați înregistrat de ONU în primele 11 zile ale războiului din Kosovo, în 1999.

NYT mai relatează că numărul mare de persoane care fug din Ucraina ar putea cauza „un brain drain” de mare amploare, dar care ar putea fi benefic pentru țări vecine precum Republica Moldova, care la rândul ei a cunoscut un astfel de fenomen, ce-i drept mai puțin intens.

Până luni seara, peste 70.000 de persoane au intrat în Moldova. Cifra este dublă față de estimările guvernului de la Chișinău.

SUA interzic avioanele rusești în spațiul aerian

Președintele SUA, Joe Biden, în timpul discursului despre Starea Uniunii. În spatele său se află vicepreședintele american Kamala Harris (stânga) și președinta Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi (dreapta).
Președintele SUA, Joe Biden, în timpul discursului despre Starea Uniunii. În spatele său se află vicepreședintele american Kamala Harris (stânga) și președinta Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi (dreapta).

Joe Biden a ținut în urmă cu doar câteva ore discursul despre starea națiunii americane, în Congres. Președintele american a vorbit în principal despre războiul din Ucraina, dar și despre economia americană și pandemia de Covid.

„În urmă cu șase zile, Vladimir Putin a încercat să zguduie din temelii lumea liberă, crezând că o poate face să se plieze pe calea sa amenințătoare. Dar a calculat greșit. A crezut că poate intra în Ucraina și că lumea se va conforma. În schimb, a întâlnit un zid de forță pe care nu și l-a imaginat vreodată”, a spus Joe Biden.

El a lăudat curajul poporului ucrainean și al președintelui Volodimir Zelenski.

„De-a lungul istoriei noastre, am învățat această lecție: atunci când dictatorii nu plătesc un preț pentru agresiunea lor, ei provoacă și mai mult haos”, a mai spus președintele american.

Biden a reiterat ideea că „ultimul atac al lui Putin asupra Ucrainei a fost premeditat și neprovocat” și că președintele Rusiei „a respins eforturile repetate de diplomație”.

„A crezut că Occidentul și NATO nu vor răspunde. Și a crezut că ne poate diviza acasă. Putin s-a înșelat, noi eram pregătiți. Putin este acum izolat de lume mai mult ca niciodată”, a mai spus liderul SUA.

Biden a explicat că, atunci când a aflat despre hotărârea lui Putin de a invada Ucraina, pregătirile SUA au durat „luni de zile” și au inclus zeci de țări din Europa, Asia și Africa.

„Am împărtășit lumii în avans ceea ce știam că plănuiește Putin și exact cum va încerca să-și justifice în mod fals agresiunea. Am contracarat minciunile Rusiei cu adevărul. Iar acum că a acționat, lumea liberă îl trage la răspundere”, a mai spus Biden, amintind lista sancțiunilor impuse și care au început deja să afecteze economia rusă.

Președintele SUA a mai spus că Departamentul de Justiție a adunat un grup operativ dedicat pentru a urmări crimele oligarhilor ruși. „Ne alăturăm aliaților noștri europeni pentru a le găsi și a le confisca iahturile, apartamentele de lux și avioanele private. Venim după câștigurile voastre ilicite”.

El a punctat ajutorul oferit Ucrainei, financiar și militar, însă a precizat că trupele SUA nu vor lupta în această țară împotriva soldaților ruși: „Forțele noastre merg în Europa pentru a-i apăra pe aliații noștri din NATO, inclusiv Polonia, România, Letonia, Lituania și Estonia - în cazul în care Putin decide să continue să se deplaseze spre vest.”

„Putin poate înconjura Kievul cu tancuri, dar nu va câștiga niciodată inimile și sufletele poporului ucrainean. Nu le va stinge niciodată dragostea de libertate. El nu va slăbi niciodată hotărârea lumii libere”, a mai spus Joe Biden.

O schimbare a strategiei de invazie

În timp ce Bursa de la Moscova este închisă pentru a treia zi, analiștii spun că trupele rusești semnalează o posibilă schimbare a strategiei de invazie, o așa numită „fază 2”.

„Este o trecere la un război mult mai brutal, lipsit de tact și fără restricții, ceea ce va duce la mult mai multe victime civile și la bătălii mai sângeroase”, a declarat expertul Mathieu Boulègue, de la Chatham House, pentru The New York Times.

Un băiat se antrenează pentru a arunca cocktail-uri Molotov, în orașul Jitomir, în timp ce invazia Rusiei în Ucraina continuă, 1 martie 2022.
Un băiat se antrenează pentru a arunca cocktail-uri Molotov, în orașul Jitomir, în timp ce invazia Rusiei în Ucraina continuă, 1 martie 2022.

Dacă monitorizarea din satelit a convoiului de 65 de kilometri - care se întinde de la nord de aeroportul Antonov până spre satul Pribirsk - este îngreunată de nori, forțele armate ucrainene au dificila misiune de a decide când să-l atace.

Există posibilitatea unui atac aerian, dar cu resurse ucrainene limitate și cu o apărare agresivă a convoiului din partea Rusiei, spune Frederick W. Kagan, directorul proiectului Critical Threats de la American Enterprise Institute.

O altă variantă pe care comandanții ucraineni ar putea să o ia este să aștepte ca vehiculele să ajungă la Kiev, unde ar putea fi distruse mai ușor în timp ce sunt adunate pe străzile orașului, iar soldații ar putea sta în ascunzători.

Între timp, în Rusia există o opoziție a societății civile privind războiul din Ucraina, dar care nu se vede în relatările televiziunilor de la Moscova, arată o analiză CNN. Peste 6.400 de ruși au fost arestați în urma protestelor față de invadarea Ucrainei, fără ca acest lucru să fie reflectat la TV.

Emisia postului de radio Ecoul Moscovei, una dintre cele mai importante instituții media din Rusia, a fost a fost întreruptă luni, pe fondul represiunii statului împotriva presei independente care acoperă invazia Rusiei în Ucraina.

O schimbare de atitudine a venit însă din partea clericilor ortodocși din Rusia. Este foarte rar ca un număr atât de mare de preoți ai Bisericii Ortodoxe să îl conteste deschis pe Vladimir Putin, transmite Radio Europa Liberă. Patriarhul Kirill nu a semnat scrisoarea prin care este cerută oprirea războiului din Ucraina.

Alte știri:

  • Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat marți propunerile de relaxare privind Covid: fără mască în aer liber, fără certificat verde la mall-uri, hoteluri, pensiuni, restaurante și instituții; liber la evenimente private cu 200 de persoane.
  • Klaus Iohannis a anunțat la finalul ședinței CSAT intenția de a spori procentul din PIB pentru Apărare la 2,5%, de la 2%.
  • Care sunt șansele ca Ucraina să devină rapid un stat membru al Uniunii Europene? Experții spun că nu se va întâmpla acum.

Dacă aveți sugestii sau recomandări de subiecte ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Toate cele bune,

George

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG