Linkuri accesibilitate

România trebuie să respingă modelul rusesc și pe cel chinezesc, spune deputatul USR Lucian Stanciu-Viziteu


Asistente din Wuhan, la o festivitate desfășurată la 12 mai, de ziua internațională a asitenților medicali
Asistente din Wuhan, la o festivitate desfășurată la 12 mai, de ziua internațională a asitenților medicali

Deputatul USR declară că PSD, ProRomânia și UDMR au refuzat să solicite de la SRI informații despre posibile presiuni ale Chinei asupra autorităților și a companiilor românești, după ce au apărut acuzații similare la adresa regimului comunist de la Beijing în alte țări.

Lucian Stanciu-Viziteu, deputat USR, membru în Comisia parlamentară de control al activității SRI, solicitase recent de la SRI să informeze public dacă au existat condiționări din partea Chinei legate de livrarea echipamentelor medicale pentru combaterea Covid. Însă, după cum a declarat pentru Europa Liberă, colegii săi din majoritatea parlamentară, membri ai Comisiei SRI, nu au aprobat cererea sa.

România este parte a sistemului de securitate și mai ales a sistemului de valori euro-atlantic și aici trebuie să rămână


Acestă chestiune ține de securitatea națională și nu ne putem juca. Din păcate, majoritatea PSD-UDMR-Pro România a refuzat să întrebam acest lucru. În mod similar, a refuzat și să întrebe dacă există activități ale unor grupări extremiste de factură etnică pe teritoriul României, o altă amenințare gravă la adresa suveranității naționale”, a spus deputatul USR.

La adresa Chinei au existat acuzații că ar profita de monopolul pe care îl deține în fabricarea echipamentelor de protecție și condiționează statele cărora le vinde echipamente de protecție de extinderea influenței sale economice în Europa și Statele Unite.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat aliații în privința efectelor „semnificative” pe care le-ar putea avea pandemia. Fără să numească Beijingul, liderul NATO a spus că unele țări NATO sunt mai vulnerabile, din perspectiva în care infrastructura strategică ar putea fi vândută”.

Și comisarul european pentru competiție, Marghrete Vestager,a vorbit, într-un interviu pentru Financial Times, de acest risc, care are la origini planurile Chinei de a cumpăra companii europene și americane. Vestager a propus un plan prin care statele europene să cumpere acțiuni la companiile afectate de pandemie, pentru a preveni preluarea lor de către China.

Lucian Stanciu Viziteu spune că România și statele europene „nu pot accepta să fie dependente de achiziții dintr-o țară care și-a asumat direct dorința de a înlocui modelul occidental al democrațiilor liberale cu cel chinez.” „România este parte a sistemului de securitate și mai ales a sistemului de valori euro-atlantic și aici trebuie să rămână.În ultimii ani, China, la fel ca și Rusia, au folosit companiile de stat și investițiile în străinătate cu scopul de a-și crește influența și de a-și exporta modelul politic. Ori, noi trebuie să respingem atât modelul politic rusesc, cât și pe cel chinezesc”, a declarat, pentru Europa Liberă, deputatul USR.

China, la fel ca și Rusia, au folosit campaniile de stat și investițiile în străinătate cu scopul de a-și crește influența și de a exporta modelul politic.


Interesele geopolitice ale Chinei sunt legate, pe de o parte, pe cumpărarea de companii și acțiuni în infrastructură. Până acum, China a cumpărat aproape în întregime portul Pireu, în timpul crizei economice prin care a trecut Grecia, dar mai deține terminale strategice în porturile spaniole Valencia și Bilbao, în Belgia, Olanda. Dincolo de eforturile Huawei de a gestiona introducerea tehnologiei 5G în Europa (în SUA a fost sistată intrarea pe piața americană în infrastructura 5G), mai există și alte domenii unde China a investit deja, cum ar fi industria textilă din Italia. În România, guvernele PSD semnaseră contracte preliminare pentru a vinde Chinei reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, procedură sistată de Guvernul Orban.

O altă vulnerabilitate semnalată de pandemie a fost producția unor materiale strategice, precum cele medicale, aproape în întregime în China.

„​Nu putem accepta ca România și statele europene să fie dependente de achiziții dintr-o țară care ne livrează produse neconforme care pune în pericol viețile a sute de milioane de oameni. Cel mai recent caz, UE a anunțat că nu va mai livra statelor europene 10 milioane de măști neconforme. Informația vine după ce numeroase țări europene au anunțat că au cumpărat din China produse care nu respectă normele sanitare și care erau adevărate bombe”, consideră deputatul USR, Lucian Stanciu Viziteu.

În România, și ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat în mai multe rânduri că este nevoie de dezvoltarea de capacități proprii, iar într-un interviu pentru Bloomberg, a spus că pandemia de coronavirus ne-a arătat cât de dependenți suntem de China.

În privința soluțiilor pentru câștigarea autonomiei de producție în domeniile strategice, deputatul USR a declarat pentru Europa Liberă că „această criză sanitară ne-a arătat vulnerabilitățile din sistemul medical și din sistemul de prevenție ale situațiilor de urgență. De aceea cred că trebuie să regândim radical aceste sectoare strategice ale industriei esențiale românești. Nu trebuie să facem asta singuri, ci în acord cu partenerii din Uniunea Europeană și cu Statele Unite. Scopul este unul dublu. Pe de o parte, trebuie să construim rezerve strategice care să ne ajute în orice tip de criză, pe de alta, trebuie să construim în spațiul euro-atlantic un sistem de fabrici, interconectat, astfel încât să putem cumpăra unii de la alții tot ce avem nevoie într-o criză.

Trebuie să respingem atât modelul politic rusesc, cât și pe cel chinezesc

În România, soluția ar fi construirea unor centre regionale industriale puternice, mai spune deputatul USR, care să livreze necesarul de echipamente de interes strategic, iar pentru Moldova, orașul Bacău, adaugă deputatul, ar avea de oferit baza pentru „ridicarea industriei esențiale și care ar putea păstra și stocurile de materiale și echipamente. ​

Diplomația măștilor și prietenia între popoare

China a ieșit din cutumele diplomatice în timpul pandemiei de coronavirus pe care le-a înlocuit cu așa-numita „diplomație a măștilor”, apelând la ambasadorii săi, care au negat pe linie acuzațiile la adresa Beijingul privind ascunderea, la apariția coronavirusului, informațiile despre cât de periculos este. Strategia coordonată în ambasadele chineze din mai multe țări, inclusiv în România, a fost să arate în primul rând ajutorul - aparent gratis și consistent - acordat prin măști și combinezoane pentru spitale.

Un material de opinie semnat de ambasadoarea Chinei în România Jiang Yu, în China Daily, publicație controlată de regimul comunist de la Beijing, este descrisă pe ton liric „prietenia tradițională” dintre popoarele român și chinez și propagă ideea unei recunoștințe perpetue a românilor față de generozitatea ambasadei, concretizată prin donarea de măști în diferite orașe românești. Articolul nu amintește de sutele de milioane de lei pe care statul român le-a cheltuit pe importul de materiale de protecție și aparatură de la companiile chinezești.

Aceeași reprezentanță diplomatică în România a ridicat și tonul, atunci când subiecte sensibile pentru statul comunist s-au aflat în dezbatere publică. Recent, pe pagina de facebook a ambasadei Chinei în România a apărut o postare care a sugerat o amenințare la adresa suveranității României.

Mai multe publicații din România au relatat în ultima vreme despre refuzul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de a include la discuțiile despre coronavirus Taiwanul, insula a cărei independență față de China este recunoscută de un număr restrâns de state. Pe de altă parte, OMS a fost criticată de mai multe state, printre care SUA, state europene, Japonia, că s-a plasat de partea Chinei în dezbaterea despre lipsa de încredere că regimul de la Beijing a fost transparent în timpul pandemiei. SUA au retras finanțarea OMS din acest motiv. De cealaltă parte, Taiwanul a atras atenția încă din primele săptămâni de la izbucnirea pandemiei în Wuhan că virusul se transmite de la om la om, în pofida asigurărilor Chinei că nu are transmitere umană.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG