Linkuri accesibilitate

Roșia Today. ​Bătrânețe fără tinerețe și capete fără minte


Mihai Șora, în stradă, la un protest în București
Mihai Șora, în stradă, la un protest în București

Vai, dar ce ne-a mai dranjat reclama în care Mihai Șora vorbește despre libertate. Pur și simplu ne-a stricat tot feng shui-ul, armonia perfectă la care ajunsesem în societate.

A fost ca o piatră care a spart cel mai neted și transparent geam, al nostru, prin care doar noi puteam vedea corect lumea. E nevoie de reparații urgente. Meșterii deja și-au scos sculele pe Facebook și s-au apucat de treabă.

Îi știți, sunt cam aceiași, eternii domni care sosesc urgent la toate avariile morale din țara asta. Elucidează crime, plâng morți, explică dedesubturile politicii. Nimic nu le poate zdruncina echilibrul cu care calcă în străchini. Conform meșterilor, doar cei care au făcut pușcărie sau au murit pe vremea comuniștilor au dreptul și căderea morală să vorbească despre libertate. Cu atât mai mult azi, când nu prea o mai pot face. Dar meșterii au deslușit mai bine mesajul lor pentru generațiile de azi. Ei au înțeles suferința lor mult mai profund și sunt îndreptățiți să ne-o explice corect tuturor.

Mai e o categorie de bătrâni căreia meșterii nu doar că nu au ce să-i reproșeze, dar mai și lucrează pentru ea și o venerează. Acei bătrâni care au fost cinstiți. Și-au asumat din prima zi rolul de șefi comuniști. Au fost lideri UTC, au iubit și stimat PCR, și-au clădit cariere și averi cu mult peste nivelul lor intelectual. Ei sunt cei buni, îi putem folosi oricând ca repere morale. Ei nu se supără. Chiar sunt dispuși să dea detalii despre activitatea unor șoareci de bibliotecă pe care-i aveau în subordine.

Unul dintre ei era și Mihai Șora. Pentru că n-a avut curajul să se califice direct la canal, în vreo ocnă sau direct într-o groapă comună, dar a primit un serviciu mărunt pe la ministre și edituri, el nu are căderea să vorbească despre liberate. Ne insultă. Despre libertate poate vorbi Dan Voiculescu. Sau Ion Iliescu, că doar el ne-a adus-o.

Petre Țuțea, beneficiar post-mortem al încrederii meșterilor, spunea că „dacă pâna la 30 de ani nu ești de stânga, n-ai inimă, dacă după 30 de ani mai ești de stânga și nu ești conservator, ești cretin”. Câți dintre noi nu au greșit în tinerețe? Câți dintre noi au luat decizii greșite, bazate pe înțelepciunea vârstei fragede? Pe câți dintre noi nu i-au învins hormonii în luptele cu neuronii?

Dacă astăzi suntem atât de indignați că Mihai Șora, gânditor în vârstă de 102 ani, nu semianalfabet și director de companie de stat de 52 de ani, vorbește despre libertate într-o reclamă, imaginați-vă cum ne vom simți văzând-o pe Viorica Dăncilă, la 82, vorbind despre inteligență într-un spot la trotinete electrice supersonice.

Acesta este un text satiric, așadar opiniile autorilor nu corespund, neapărat, cu poziția Radio Europa Liberă.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG