Linkuri accesibilitate

Roșia Today. România și UE cântă în cor „Gimme hope, Rovana, gimme hope!”


România a reușit din nou să surprindă Europa. Doamna de Plumb a politicii românești a completat o declarație de avere în iunie 2019 pentru uzul intern. Odată propusă comisar la Transporturi în UE, aceeași doamnă a completat o altă declarație de avere.

Problema este că între cele două apar diferențe foarte mari. Ca să rămânem în limbaj strict matematic, pe noi nu ne-au șocat doar diferențele, ci, mai ales, sumele din declarație. Se vorbește acolo de milioane și milioane. Dar nu mai stăm acum să măsurăm împrumuturile fostului ministru, că despre ele oricum știam.

Problema este că noi am reușit să ne facem iarăși de râs p-acolo. Multe dintre propunerile de comisari europeni au avut câte un cearcăn de îndoială pe partea de integritate. Doamna din fruntea Comisiei are mari probleme cu legea la ea în țară și acuze de plagiat doctoratul, unui domn din Franța i se reproșează derapaje serioase de la codul penal, mă rog, cu totul sunt vreo duzină de candidați cu probleme. Comisia juridică a cerut lămuriri de la zece dintre candidați. Dar de chemat și la un examen oral, au chemat doar pe reprezentanții Ungariei și României. Pe scurt, situația ar fi cam așa: la nivelulurile de vârf ale politicii avem destui hoți peste tot, numai că România a trimis pe unul care este și incompetent, ca să nu spunem direct prost, că nu se cuvine fiind vorba despre o doamnă.

De ce? Pentru că doamna aceasta s-a încurcat în propriile minciuni. Mai exact a mințit diferit în două locuri diferite. Diferența fiind de numai două milioane de euro. Atât. Păi, se poate doamna Rovana?! Nu era de ajuns că ne discriminau marii producători din UE, adoptând standarde duble la produsele destinate estului? Acum și dumneavoastră aveți standard dublu? Acasă ați servit o minciună, iar europenilor alta? E corect?

Ar trebuie să ieșim în piață să protestăm, întocmai cum protestăm când Cola din Olanda e mai bună la gust decât Cola de la Lehliu. De ce nouă ne oferiți o minciună și lor alta? Vrem minciuni la fel cu Europa! Vrem să fim mințiți la fel. Nu vrem diferențe în declarațiile de avere. Ne vom simți și noi mai respectați. Sloganul momentului ar trebui să fie: „Împreună pentru niște minciuni oneste”.

Doamna Plumb este cea ale cărei mașini, cu motoare foarte mari și taxabile, erau înmatriculate în Bulgaria pentru a evita impozitele românești. Până la urmă, nu-i bai, suntem în Europa, iar libera circulație este un principiu sfânt. Numai că la declarațiile de avere nu s-a mai putut face nicio schemă, nicio eschivă.

Mi-e și frică să mă gândesc la următoarea propunere a României pesediste. Cu ce, Doamne iartă-mă, ne-or mai prinde? Poate ar trebui să organizăm un concurs de declarații de avere aici, în țară, mai întâi și abia pe urmă să-i trimitem acolo. Tare mi-e că s-ar putea să avem surprize. Dar avem și o soluție. Să-l propunem comisar european pe Ion Iliescu. Pe declarația de lui de avere vor fi doar două cuvinte: sărac și cinstit. Atunci să vă vedem domnilor de la UE, cum o să ne mai refuzați propunerea. Avem soluții pentru orice problemă, avem probleme pentru orice soluție.

Acesta este un text satiric, așadar opiniile autorilor nu coincid, neapărat, cu poziția Radio Europa Liberă

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG