Linkuri accesibilitate

Rusia, China, Marea Britanie, SUA și Franța, declarație comună împotriva neproliferării armelor nucleare


Declarația grupului P5 vine în condițiile în care relațiile SUA-Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul Războiului Rece, în timp ce relațiile SUA-China sunt, de asemenea, la un nivel scăzut. În imagine, sediul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

China, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite și Franța au convenit că ar trebui evitată atât o nouă răspândire a armelor nucleare cât și un război nuclear, potrivit unei declarații comune a celor cinci puteri nucleare.

Declarația celor cinci țări, membre permanente ale Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, arată că este responsabilitatea lor să evite războiul nuclear și să reducă riscurile strategice pentru a crea o atmosferă de securitate în lume.

„Afirmăm că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată”, se arată în declarația comună a celor cinci state.

„Deoarece utilizarea nucleară ar avea consecințe de anvergură, afirmăm, de asemenea, că armele nucleare – atâta timp cât continuă să existe – ar trebui să servească scopurilor defensive, să descurajeze agresiunea și să prevină războiul”.

Franța, care coordonează lucrările de doi ani, a dat declarația publicității, subliniind că cele cinci puteri și-au reiterat determinarea pentru controlul și dezarmarea nucleară și a dat asigurări că va continua abordările bilaterale și multilaterale ale controlului armelor nucleare.

Cele cinci puteri nucleare îşi subliniază „voinţa de a lucra cu toate statele pentru a instaura un mediu de securitate care să permită realizarea mai multor progrese în materie de dezarmare, având drept obiectiv ultim o lume scutită de arme nucleare”, anunță preşedinţia franceză.

Declarația așa-numitului grup P5 vine în condițiile în care relațiile bilaterale dintre Statele Unite și Moscova au scăzut la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul Războiului Rece, în timp ce relațiile dintre Washington și China sunt, de asemenea, la un nivel scăzut din cauza unei întregi game de dezacorduri, remarcă Reuters.

Viceministrul chinez de externe, Ma Zhaoxu, a reacționat și a spus că declarația comună ar putea contribui la creșterea încrederii reciproce și la „înlocuirea concurenței dintre marile puteri cu coordonare și cooperare”, informează agenția de presă de stat Xinhua.

În noiembrie, Pentagonul a estimat o creștere masivă a arsenalului de arme nucleare proiectat al Chinei în următorii ani, spunând că Beijingul ar putea avea 700 de focoase până în 2027 și posibil 1.000 până în 2030.

Washingtonul a cerut în repetate rânduri Chinei să se alăture SUA și Rusiei într-un nou tratat de control al armelor nucleare.

Tensiunile geopolitice dintre Moscova și țările occidentale au crescut din cauza preocupărilor legate de acumularea masivă de trupe rusești la granița cu Ucraina.

Joia trecută, președintele american Joe Biden i-a spus omologului său rus, Vladimir Putin, că posibila invadare a Ucrainei ar atrage sancțiuni și o prezență sporită a SUA în Europa.

Oficialii americani și ruși vor avea pe 10 ianuarie o întâlnire pe teme de securitate la nivel de diplomați.

O conferință privind un tratat nuclear major, care urma să înceapă marți la Națiunile Unite, a fost amânată până în august din cauza pandemiei de COVID-19.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG