Linkuri accesibilitate

Rușii merg la vot pentru alegeri locale, după o vară de proteste


O femeie, aflată la un protest care a avut loc la Sankt Petersburg, pe 5 septembrie, ține o pancartă pe care este scris „Alegerile sunt atunci când poți alege”
O femeie, aflată la un protest care a avut loc la Sankt Petersburg, pe 5 septembrie, ține o pancartă pe care este scris „Alegerile sunt atunci când poți alege”

Cetățenii ruși merg duminică la urne pentru a vota în cadrul alegerilor locale și regionale, care s-au transformat într-un adevărat test pentru Kremlin, în contextul în care popularitatea președintelui Vladimir Putin și a partidului aflat la guvernare continuă să scadă.

Alegerile de duminică au loc în peste 5.000 de circumscripții locale din întreaga Rusie, urmând să fie de asemenea desemnați și 16 guvernatori de regiuni și pentru alegerea parlamentelor locale din 13 regiuni.

Activiștii liberali și analiști politici se uită cu atenție mai ales la votul din Moscova, acolo unde candidații independenți au fost invalidați de comisia electorală și astfel nu au mai putut participa la scrutinul de duminică. Acest lucru a generat proteste masive, manifestanții ieșind în stradă pentru a-și arăta nemulțumirea.

Campania electorală a fost marcată de un val de proteste pentru alegeri corecte și democratice, în special la Moscova, majoritatea fiind neautorizate. Poliția a intervenit în forță și le-a reprimat violent, iar ca urmare, doar în Moscova, 2.700 de protestatari au fost reținuți.

Alegerile au loc la o zi după ce Rusia și Ucraina au făcut un schimb important de prizonieri. Reîntoarcerea în Rusia și, respectiv, Ucraina, a celor 70 de prizonieri - câte 35 de fiecare parte - a fost considerată o mișcare importantă care ar putea duce la soluționarea conflictului din estul Ucrainei.

Analiști, citați de AFP, spun că rezultatele acestui vot sunt importante mai ales în perspectiva alegerilor parlamentare din 2021, dar și pentru că pot schimba viitorul politic al Rusiei, în contextul în care Vladimir Putin intră în cel de-al treilea deceniu de când se află la putere.

Înaintea votului de duminică, Vladimir Putin a înlocuit câțiva guvernatori regionali în încercarea de a evita situația de la alegerile de anul trecut pentru guvernatori, când câțiva candidați susținuți de Kremlin au pierdut.

La Moscova, mulți dintre membrii partidului Rusia Unită au preferat să candideze ca „independenți” pentru a-și masca aflilierea la partidul aflat la guvernare, mai ales în contextul în care popularitatea partidului este în scădere. Parlamentul local este dominat de partidul de guvernământ Rusia Unită şi nu s-a opus până acum politicilor primarului Serghei Sobianin, susţinător al Kremlinului.

Pentru alegerea celor 45 de deputaţi ai Dumei (organul legislativ) din Moscova au drept de vot aproape 7,2 milioane de alegători, potrivit AFP.

Alexei Navalnîi, cel mai cunoscut lider al opoziţiei, le-a cerut alegărilor din Moscova „să voteze inteligent”, adică să îi susțină pe opozanţii cu cele mai mari şanse de a-i învinge pe candidaţii puterii, în majoritate comunişti.

În afara Moscovei, printre cele mai controversate campanii a fost cea pentru alegerea guvernatorului din Sankt Petersburg, acolo unde Kremlinul îl susţine pe actualul deţinător al funcţiei, Alexandr Beglov, care nu se bucură de o foarte mare popularitate.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG