Linkuri accesibilitate

Senatul a respins amânarea dublării alocațiilor


Romania -- Senate session, Bucharest, 3Jul2018
Romania -- Senate session, Bucharest, 3Jul2018

Senatul a respins luni ordonanța de urgență a guvernului prin care se amână cu șase luni intrarea în vigoare a legii care dublează alocațiile pentru copii. Votul decizional aparține Camerei Deputaților.

În luna decembrie a anului trecut, Camera Deputaților a dat vot decizional propunerii legislative de majorare a alocației pentru copii. Deputatul PSD Adrian Solomon, președinte al Comisiei de muncă, a fost cel care a introdus un amendament în urma căruia se majorează cuantumul alocației, după cum urmează: 600 de lei pentru copiii de până la 2 ani, aceeași sumă pentru copiii cu handicap de până la 3 ani, 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani și 600 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 14 ianuarie dar guvernul Orban a aprobat o ordonanță de urgență pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a legii până la 1 august, odată cu rectificarea bugetară.

Imediat după promulgarea legii, premierul Ludovic Orban a spus că nu sunt bani pentru această majorare.

„Noi suntem puşi într-o situaţie în care şi dacă am vrea nu am putea majora alocaţiile. Cel mai probabil, soluţia pe care vom merge este de a proroga termenul de intrare în vigoare a legii până când vom avea posibilitatea de a asigura resurse financiare în bugetul de stat", a explicat Ludovic Orban.

Ordonanţa de urgenţă pentru prorogarea, până la 1 august, a termenului pentru majorarea alocaţiilor pentru copii a fost adoptată în de guvern pe 16 ianuarie.

La momentul adoptării OUG, Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al guvernului a vorbit de demersul „sfidător” al PSD care a înaintat proiectul de dublare a alocațiilor fără să indice surse bugetare și după aprobarea legii plafoanelor bugetare şi a legilor bugetului de stat, a bugetului asigurărilor sociale de stat. El a amintit că toate majorările de până atunci ale alocațiilor au fost inițiate de PNL: în 2015, de la 42 de lei la 84 de lei iar în 2019, de la 84 la 150 de lei, cu indicarea sumei de asigurare a acestor plăți.

Premierul Ludovic Orban a explicat, înainte să dea ordonanța, că alocațiile pentru copii vor fi dublate dar nu înainte de prima rectificare bugetară, adică nu înainte de luna iulie.

„Ştiţi foarte bine că săptămâna trecută, după analiza pe care am făcut-o cu preşedintele României asupra acestui subiect, am anunţat lucrul ăsta, că preşedintele va promulga şi că noi, deşi dorim creşterea alocaţiei - şi, de altfel, alocaţia a crescut anul ăsta ca urmare a legii iniţiate de colegul nostru Sighiartău, indexată cu rata inflaţiei -, deci noi ne dorim creşterea alocaţiilor, numai că intrarea în vigoare a legii este ulterioară legii bugetului de stat. În legea bugetului de stat nu am cuprins sumele necesare care sunt destul de mari, sunt peste 6 miliarde de lei pentru a putea susţine această măsură şi, de altfel, nici nu avem voie constituţional şi legal să generăm cheltuieli fără să existe sursă în legea bugetului de stat. Vom proroga termenul de intrare în vigoare până la primul moment în care putem face rectificarea bugetară şi anume după data de 1 iulie”, a declarat premierul Ludovic Orban pe 15 ianuarie.

Și președintele Iohannis a admis că soluția de moment este amânarea dublării alocațiilor, în ciuda avertismentelor date până atunci guvernului de a găsi soluții pentru dublarea lor.

„Probabil nu se poate aplica imediat, dar în câteva luni guvernul va găsi resursele", a afirmat președintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a adăugat că şi el şi guvernul doresc creşterea alocaţiilor pentru copii, dar „problema ţine de bugetul naţional".

La scurt tip, președintele Camerei Deputaților, președinte interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că va convoca o sesiune extraordinară pentru eliminarea pensiilor speciale, după propunerea în acest sens făcută de deputatul liberal Florin Roman care a spus că PSD ar trebui să opteze între menținerea pensiilor speciale și dublarea alocațiilor.

Între timp, Camera Deputaților a adoptat abrogarea pensiilor speciale, dar legea de abrogare a lor a fost atacată la Curtea Constituțională de Curtea Supremă și de Avocatul Poporului. CCR a anunțat că va soluționa sesizările abia pe 18 martie. Oricum, abrogarea pensiilor speciale are o opoziție puternică în chiar decizia CCR, din iunie 2010, care a declarat neconstituțională abrogarea pensiilor de serviciu.

Ministrul Finanțelor Florin Cîțu a avertizat încă de acum o lună că impactul bugetar al dublării alocațiilor ar fi unul uriaș, de 6 miliarde.

„Asta înseamnă, doar din alocaţii, deficitul să se ducă la 4,13%, iar împreună cu reducerea de TVA să ne ducem spre 5% cu deficitul. Clasa politică se joacă cu focul astăzi în România şi nu-mi fac mie rău, nu fac rău PNL, ci fac rău românilor, pentru că ce s-a întâmplat azi în Parlamentul României este văzut de pieţele internaţionale, iar dacă se întâmplă ceva cu costul de finanţare al României este vina oamenilor iresponsabili care aruncă astăzi ţara în aer”, a spus Florin Cîțu, în urmă cu o lună, după votul din comisii, la Digi 24.

XS
SM
MD
LG