Linkuri accesibilitate

Spitalul din Berlin: Alexei Navalnîi a ieșit din comă și răspunde la stimuli


Spitalul german care îl tratează pe Alexei Navalnîi spune că starea liderului opoziției ruse „s-a îmbunătățit” și „răspunde la stimuli verbali”.

Spitalul Charité din Berlin a dat luni o declarație în care anunță că bărbatul de 44 de ani a fost „scos din coma indusă medical” și că „este deconectat de la ventilația mecanică”.

Cu toate acestea, spitalul a mai spus că e „prea devreme pentru a evalua efectele potențiale pe termen lung ale otrăvirii sale severe”.

Germania spune că militantul anticorupție a fost otrăvit cu neurotoxina folosită de agenții sovietici, cunoscută sub numele de Noviciok, în timpul unei călătorii de luna trecută, în Siberia.

Navalnîi s-a îmbolnăvit după ce s-a urcat luna trecută într-un avion în Siberia. A fost inițial tratat într-un spital local înainte de a fi transferat la Berlin pentru tratament.

Guvernul german a declarat săptămâna trecută, pe 2 septembrie, că testele toxicologice arată „fără echivoc” că Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok, neurotoxină pe care o foloseau agenții sovietici, ceea ce i-a determinat pe cancelarul german Angela Merkel și pe omologii săi occidentali să ceară răspunsuri de la Rusia.

Până în prezent, autoritățile ruse au reacționat cu ofuscare și negare în răspunsul dat cu privire la cazul Navalnîi, refuzând să deschidă o anchetă penală în legătură cu acuzația că politicianul opoziției a fost otrăvit, spunând că nu au fost găsite probe serioase.

Navalnîi, 44 de ani, s-a îmbolnăvit pe 20 august, în timpul unui zbor din Siberia către Moscova, forțând avionul cu care călătorea să aterizeze de urgență la Omsk, unde a stat două zile în spital înainte de a fi transferat în Germania.

El s-a aflat până luni conectat la un ventilator mecanic, pe respirație artificială, în comă indusă, într-o unitate de terapie intensivă la Spitalul Charité din Berlin.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG