Bun găsit, dragi prieteni,
Criza de guvern din România a intrat în stand-by. Moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR vinerea trecută nu a trecut de testul verificărilor din Parlament, iar calendarul de vot nu a fost încă stabilit, deși președinții Camerelor, Ludovic Orban (PNL) și Anca Dragu (USR PLUS) sunt adversarii premierului Cîțu și fac tot ce ține de ei.
Nici demisiile semnate de miniștri USR PLUS „nu au fost procesate” și nu există încă nicio decizie oficială de vacanță a posturilor. Dar în același timp, întâlnirea Iohannis-Barna a fost un eșec.
„Ei” | Cine, cât și de ce a primit mai mulți bani, la rectificare?
Între timp însă, pe mesele miniștrilor USR PLUS absenți sau PNL nedesemnați încă, se adună documente peste documente la semnat. Decizii esențiale pentru viețile oamenilor sunt amânate. Rectificarea bugetară de ieri atenuează numai relativ problema.
Organizarea școlară în valul IV de pandemie rămâne marcată de probleme. Până la începerea școlii a rămas mai puțin de o săptămână, dar în continuare nu toți profesorii sunt pregătiți pentru cursuri online, ca să nu mai vorbim de elevi, mulți din categorii vulnerabile. Și atenție, tulpina Delta afectează și copiii.
Ieri, Bucureștiul, rămas fără ministru al Sănătății, a anunțat că într-o singură zi s-au înregistrat 2033 de cazuri noi de Covid. Între timp, pe fondul reizbucnirii pandemiei , Spania a anunțat deja că persoanele vulnerabile vor primi a treia doză, după cum scrie El Pais, în condițiile în care 72% din populația țării este vaccinată, spre deosebire de România cu numai 31% rată de vaccinare.
Există însă alocări din rectificarea bugetară unde nu se pune problema titularului. Anume subvenția de stat pentru partidele politice. Confruntat cu plecarea USR PLUS din Guvern, dl. Cîțu a mai acordat partidelor parlamentare 90 de milioane de lei, peste cele 160 milioane din bugetul de stat inițial. Cu totul, 250 de milioane de lei/50 de milioane de euro. Ce spunea premierul Cîțu în materie nu foarte demult?
Afganistan, stat islamic. Linia dură talibană și-a anunțat guvernul
Presa internațională acordă spații largi veștilor de ieri de la Kabul, inclusiv Europa Liberă România. Colegii noștri de la gandahara.rferl.org prezintă un portret al liderului suprem, Mawlawi Akhundzada, omul căruia talibanii - extremiști suniți - par pe cale să îi dedice un adevărat cult al personalității.
O analiză a situației și informații extrem de relevante despre protestele de ieri de la Kabul, găsiți în Washington Post, care amintește că demonstrația anti-Pakistan(țara vecină este acuzată că îi sprijină pe talibani), încheiată cu focuri de armă, a fost prefațată de o alta, la începutul săptămânii, în orașul Mazar-e-Sharif din nordul țării. Găsiți acolo figurile unor femei cu adevărat curajoase.
Se pare că lumea liberă din Afganistan nu se predă extremiștilor islamiști la fel de ușor cum au făcut-o oficialii afgani subvenționați cu mii de miliarde de dolari. Sau poate vă întrebați ce logică mai avea rezistența armată din Valea Panjshir până deunăzi.
Ca și în România anilor 1944-1947, era vital să reziste măcar câteva redute astfel încât miile de refugiați să câștige timp să își salveze viața, după cum povestesc colegii noștri în engleză. Tot ei vă reamintesc că talibanii au anunțat că principalul partener al regimului lor este China.
China continuă să facă arestări în rândul oamenilor liberi din Hong-Kong. Dacă vreți să vedeți un mesaj remarcabil pe Twitter, scris de o și mai remarcabilă ființă umană, deschideți articolul din The Guardian din această dimineață.
O nouă taxă pentru Sănătate, independența Scoției & problema irlandeză
Premierul britanic, Boris Johnson se prezintă astăzi în fața Camerei Comunelor ca să-și vadă adoptat planul de a majora cu 1,25% taxele plătite de concetățenii săi pentru finanțarea NHS - Serviciul Național de Sănătate. Acum, după cum explică BBC, impozitele pentru sănătate sunt de 12% pentru angajat și de 13,8% pentru angajator. The Times scrie că este cea mai mare majorare de impozite din ultimii 70 de ani.
Discuția se poate dovedi interesantă pentru români din cel puțin două motive: 1. Cum se poate finanța mai eficient un sistem sanitar național 2. În Marea Britanie trăiesc aproape un milion de români dintre care mulți medici și asistente.
Toamna politică repune pe agendă inclusiv cele mai problematice consecințe ale Brexit. Scoția, care n-a fost de acord cu ieșirea din Uniunea europeană a reînceput lucrul pentru organizarea în 2023 unui referendum pentru independența față de Londra, anunță prim-ministrul, Nicola Sturgeon, care sugerează că numai pandemia împiedică desfășurarea scrutinului mai devreme.
Pe de altă parte, Frankfuter Allegemeine Zeitung relatează într-un articol amplu evoluția discuțiilor dintre Londra și Bruxelles în privința instalării graniței comunitare între Irlanda de Nord și Republica Irlanda. Potrivit calendatului Brexit, aceasta ar fi trebuit deja dată în funcțiune, dar cum procesul de pace atât de dificil din Irlanda de Nord s-a încheiat tocmai datorită absenței „graniței” cu Irlanda. Pe scurt, ministrul britanic pentru Brexit a anunțat că Londra va prelungi din nou termenele.
Alte subiecte:
- Franța anunță o creștere economică de peste 6% după căderea de 8% din 2020, scrie Le Monde. Publicația scrie că evoluția se datorează campaniei de vaccinare și ridicării restricțiilor
- FBI a dezvăluit documente care sugerează că activistul rus pentru drepturile omului, Kara Murza, a fost victima a două tentative de otrăvire. Cazuistica a sporit exponențial în timpul actualului mandat al președintelui Putin.
- Un antivaxxer i-a aruncat în față premierului canadian Justin Trudeau, aflat în campanie electorală, un pumn de pietriș. Trudeau a minimalizat incidentul: în trecut ar fi fost ținta unei cantități neprecizate de semințe de dovleac...
Dacă vreți să comentați articolele de mai sus, să ne dați idei de reportaje & investigații, scrieți-ne la Bucharest_Bureau@rferl.org. Aveți la dispoziție și pagina noastră de FB.
Ne revedem mâine.
Toate cele bune,
Elena Tănase