Bună dimineața, dragi prieteni,
Cerul Rep. Moldova este astăzi mai bine păzit militar ca niciodată. E momentul de glorie al Maiei Sandu. Cei mai importanți lideri europeni s-au adunat în apropiere de Chișinău, cu mesajul clar că URSS nu va reînvia vreodată. Moscova lui Putin e, bineînțeles, de altă părere.
Iată principalele știri ale dimineții:
- Cea de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene - lideri UE & aliați - are loc azi la Castelul Mimi de lângă Chișinău. Liderul turc a declinat în ultimul moment.
- Parlamentul European votează astăzi o rezoluție menită să împiedice Ungaria să preia președinția rotative a UE în 2024, din cauza derapajelor Budapestei.
- Greva profesorilor continuă după mai mult de 10 zile; guvernul (încă) Ciucă încearcă să stopeze izbucnirea altor proteste: de azi mărește salariile politiștilor.
Europa e acasă la Maia Sandu
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen? Da. Președintele Franței? Emmanuel Macron? Da. Cancelarul german, Olaf Scholz? Da. Premierul britanic, Rishi Sunak? Da. Premierul italian, Georgia Meloni? Premierul spaniol, Pedro Sanchez? Da. Etc, etc, toți liderii UE, inclusiv problematicul Viktor Orban, plus cei din Balcanii de Vest și țări europene aliate, după cum explică Europa Liberă România.
Este evident de ce avioanele NATO sunt cele care supraveghează cerul Rep. Moldova. La fel de evident de ce Maia Sandu a ales să anunțe acum că va candida pentru un al doilea mandat. Unii se întreabă de ce nu ar candida și în România...
Este a doua reuniune a Comunității Politice Europene, după cea inaugurală din octombrie 2022 de la Praga, notează colegii de la Chișinău și Bruxelles în live-blog-ul dedicat zilei. O inițiativă foarte dragă lui Emmanuel Macron, criticată din cauza cercurilor concentrice pe care le presupune (țări membre și ne-membre UE), dar transformată din cauza invaziei lui Putin în Ucraina într-un avanpost occidental în spațiul ex-sovietic.
Singurul care s-a extras din acest tablou de familie anti-Putin este liderul turc, Recep Tayip Erdogan, posesorul unui mandat reînnoit de cinci ani la alegerile din 28 mai. Politico spune că anunțul de la Ankara a venit în ultimul moment. Probabil pentru a cruța susceptibilitatea Rusiei.
Nu ar fi neapărat de rău augur menținerea unei punți de comunicare cu Moscova, de vreme ce Turcia este membră NATO, dar forțele ruse au garnisit reuniunea Comunității Politice Europene de la Chișinău cu încă un atac furibund asupra Kievului, ucigând și copii.
Războiul lasă urme îngrozitoare pretutindeni. BBC publică astăzi povestea tulburătoare a unei mame ucrainence care pleacă în Rusia după copilul răpit de forțele ruse și descoperit în uniformă cu „Z” într-o fotografie dintr-o școală rusească. Răpirea copiilor ucraineni și deportările în Rusia se înscriu între capetele de acuzare cele mai grave contra regimului Putin: purificarea etnică și genocidul.
Social media în demersuri judiciare & impactul AI
Tot BBC a descoperit, pe de altă parte, că politica rețelelor de socializare de a șterge conținutul cu impact emoțional puternic duce la ștergerea a nenumărate dovezi în materie de crime de război.
Chiar dacă responsabilii FB sau YouTube spun că încearcă să mențină un echilibru în protejarea emoțională a utilizatorilor și necesitatea de a păstra neatinse dovezi ale unor abuzuri și crime, eliminarea imaginilor în cauză este făcută de cele mai multe ori de roboți, de softuri de inteligență artificială, astfel că responsabilitatea este difuză.
Este cel puțin una din temele întâlnirii de ieri din Suedia dintre oficiali SUA și UE cu privire la posibilitățile de a controla explozia mecanismelor de Inteligență Artificială care pot avea un efect global de tsunami pe piața muncii, în materie de securitate, etc, scrie Politico.
Pe scurt, a apărut proiectul unui cod de etică. Cum va fi el implementat, rămâne probabil tot de competența ... inteligenței artificiale.
În România, continuă greva profesorilor
Premierul Ciucă insistă să adopte în ședința de azi, 1 iunie, la miezul zilei, majorări salariale considerate prea mici și eșalonate într-un interval prea îndelungat de către profesori, notează în această dimineață Europa Liberă.
Cert este că ministrul de Interne, influentul Lucian Bode, a găsit metode să îl convingă pe ministrul de Finanțe să găsească bani pentru majorarea salariilor politiștilor. Un gest lipsit de tact față de profesori, dar care scutește, probabil, guvernul de probleme suplimentare.
Cu greu poate fi însă explicată chermeza de la Direcția Anti-Corupție din Ministerul de Interne ce a avut loc exact în timpul protestului unui sindicat al politiștilor, după cum relatează Libertatea, preluând TVR.
O situație încă și mai gravă a documentat colegul meu de la Europa Liberă, Marian Păvălașc. În timpul protestului Sanitas din 23 mai, directoarea economică de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca din jud. Buzău, a cărat în interiorul Ministerului Sănătății, ajutată de șofer, mai multe sacoșe cu cârnați de Pleșcoi, mândria Buzăului, cadou pentru o evaluarea de 10.
O scenă grotescă, petrecută așadar în inima administrativă a României - Ministerul Sănătății e adăpostit în aceeași clădire ca Ministerul de Interne, fostul sediu al CC al PCR, din Piața Revoluției.
Nu e clar dacă e nevoie de încă o Revoluție, ambasadoarea SUA la București, Katleen Kavalec, intervievată de G4Media spune că România se bucură de stabilitate și că nu se află într-o criză.
Dar cu siguranță, are nevoie de reforme profunde. O spune amar despre propriul guvern, influentul lider liberal și șef CJ de Bihor, Ilie Bolojan, într-un interviu one2one la Europa Liberă.
Alte subiecte:
- Parlamentul European urmează să voteze astăzi o rezoluție menită să împiedice Ungaria să preia președinția rotativă în 2024, un demers fără precedent în istoria Uniunii Europene.
- Washington Post a adunat mărturii teribile despre regimului din închisoarea Lefortovo de la Moscova. Reportajul reconstituie vizual perimetrul închisorii și al celulelor, o piesă state of the art în materie de jurnalism.
Toate cele bune, ne revendem mâine,
Elena