Linkuri accesibilitate

Vasile Rîmbu a demisionat din poziția de manager al Spitalului Județean Suceava


Suspendat din funcţie pe perioada stării de urgenţă, după infectarea în masă a cadrelor medicale cu noul coronavirus, Vasile Rîmbu și-a anunțat demisia din funcția de manager al Spitalului Judeațean Suceava. Rîmbu urma să revină vineri în fruntea unității care a devenit cel mai mare focar de coronavirus a României odată cu încheierea stării de urgență.

Contactat telefonic de publicația Adevărul, Vasile Rîmbu a confirmat că a demisionat din funcţia de manager al celui mai mare spital din judeţul Suceava, dar a refuzat să spună de ce a luat această decizie.

Rîmbu se afla de circa zece ani în fruntea unității spitalicești și era văzut drept unul din cei care ar fi contribuit la modernizarea spitalului, dar, cu toate acestea, cadre medicale din spital arată acum că au intrat în criza coronavirusului echipamente de protecţie și circuite, lucruri care, alături de deciziile manageriale greșite, au condus la cel mai mare focar de coronavirus din România.

Evenimentele care au dus la dezastrul epidemiologic fac obiectul și unui dosar penal, momentan in rem, aflat în lucru la Parchetul Tribunalului Suceava.

Pe 23 martie, la deschiderea dosarului penal, purtătorul de cuvânt al Parchetului Judecătoriei Suceava anunța că procurorii s-au sesizat din oficiu, după mai multe articole de presă, pentru abuz în serviciu și zădărnicirea combaterii bolilor, pentru că „nu au fost respectate măsurile dispuse cu privire la reglementările legislative în vigoare privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase.” Dosarul a fost declinat apoi către Parchetul Tribunalului.

Procurorii s-au referit la cei din conducerea spitalului care și-au „exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, aducând atingere intereselor legitime ale cetăţenilor, prin aceea că, în contextul pandemiei existente la nivel mondial, au solicitat cadrelor medicale din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Sf. Ioan cel Nou Suceava, prezenţa, la data de 23.03.2020, la serviciu, a persoanelor testate pozitiv, negativ şi a celor suspecte, rezultând într-o posibilă contaminare, în masă.”

Toate cadrele medicale de la spitalul județean Suceava, devenit un focar de infecție cu coronavirus, au fost chemate la serviciu, indiferent dacă se aflau în izolare sau diagnosticate cu coronavirus, de directorul medical al unității, Alexandru Macovei, au dezvăluit mai multe cadre medicale în presă.

Macovei a demisionat din poziția de director medical în 24 aprilie, alături de directoarea de îngrijiri medicale a spitalului, Doina Chirap.

Medici, asistente și infirmiere au fost amenințați, cu invocarea unui ordin inexistent de ministru, printr-un mesaj primit pe whatsapp la 1.00 noaptea, că vor fi dați afară dacă nu vin la spital luni dimineață, pe 23 martie.

„Au fost amenințați că vor fi dați afară altfel. Directorul medical aflase chiar înainte că e pozitiv. Operase înainte, deși trebuia să fie în izolare”, a povestit pentru HotNews.ro un medic din Suceava.

Președintele Iohannis i-a retras spitalului decorația ”Meritul sanitar” în grad de Cavaler, conferită în urmă cu un an, din cauza „deficiențelor constatate în perioada stării de urgență” provocate de pandemia de COVID-19, „de natură să anuleze orice rezultate meritorii obținute anterior”.

După izbucnirea focarului Vasile Rîmbu a fost suspendat din poziția de manager al spitalului, iar la conducerea unității a venit pentru scurt timp medicul Florin Filip care și-a dat demisia, la rândul său, demisia la scurt timp, astfel că unitatea a intrat sub conducere militară exercitată de colonelul Daniel Derioiu și cu supravegherea secretarului de stat din Ministerul Sănătății, generalul Ionel Oprea.

Conducerea militară s-a retras la finalul lui aprilie când manager interimar a fost instalat prin votul medicilor doctorul Anatolii Buzdugan.

Municipiul Suceava și comunele Adâncata, Salcea, Ipotești, Bosanci, Moara, Șcheia, Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei au intrat în carantină totală ca urmare a focarului pornit din jurul spitalului în urma unei ordonanțe militare. Măsura a fost ridicată abia miercuri seară.

Suceava este de departe cel mai afectat județ de epidemia de coronavirus cu nu mai puțin de 3.317 cazuri de infectare, conform bilanțului de miercuri, și 172 de decese.

Citește și:

XS
SM
MD
LG