Astăzi (sâmbătă), 9 martie, avansasem la aproape 70% (în restabilirea electricităţii) când, la jumătatea zilei, am primit un nou atac cibernetic vizând una din sursele de energie care funcţiona perfect. Asta a anulat tot ce realizasem", a explicat Nicolas Maduro în faţa miilor de simpatizanţi reuniţi la Caracas.
Venezuela s-a scufundat în haos după uriaşa pană de curent care a început joi la orele 20.50 GMT şi a afectat aproape întreaga ţară, chiar dacă vineri curentul a revenit parţial în unele cartiere din Caracas înainte de a se întrerupe din nou.
Autorităţile afirmă că un sabotaj a paralizat cea mai importantă hidrocentrală din Venezuela, Guri, situată în sudul ţării.
Potrivit ministrului comunicaţiilor, pana de curent a fost declanşată de un prim "atac cibernetic contra sistemului automatizat" al hidrocentralei Guri, care furnizează 80% din necesarul Venezuelei.
Numeroşi experţi atribuie însă defecţiunea lipsei de investiţii din partea guvernului în întreţinerea infrastructurii.
Liderul opoziţiei venezuelene, Juan Guaido, a lansat sâmbătă un apel la un marş asupra capitalei, Caracas, fără să respingă o intervenţie militară, transmite Agerpres.
"Anunţ un turneu, turneul meu şi al tuturor deputaţilor prin întreaga ţară pentru a vă face să veniţi definitiv la Caracas", a declarat Juan Guaido în faţa a mii de simpatizanţi ieşiţi pe străzile capitalei.
Juan Guaido a repetat, de asemenea, că este pregătit să autorizeze o intervenţie militară străină. "Articolul 187, atunci când va sosi momentul", a spus preşedintele Adunării Naţionale, referindu-se la Constituţia Venezuelei care autorizează "misiuni militare venezuelene în exterior sau străine în interiorul ţării".
Din 23 ianuarie, Venezuela are doi preşedinţi: Nicolas Maduro, care a început un al doilea mandat contestat din cauza acuzaţiilor de fraudă care umbresc realegerea sa, şi Juan Guaido, preşedintele Adunării naţionale, care s-a autoproclamat preşedinte interimar şi a fost recunoscut de peste 50 de ţări.