Linkuri accesibilitate

Victor Ponta despre foști colegi din PSD: melci, moluște și golani


Fostul premier și președinte PSD, Victor Ponta, acum președinte al Pro România
Fostul premier și președinte PSD, Victor Ponta, acum președinte al Pro România

Fostul președinte al PSD, Victor Ponta, aflat acum la conducerea Pro România, partid pe care l-a înființat după ce a părăsit PSD, spune că în PSD sunt două categorii de membri de partid: cei care-l respectă, o categorie foarte mare, și una mai mică de „golani de cartier”, cei care erau cei mai umili când le era șef la PSD și care acum sunt cei mai agresivi. În schimb, „melci” sau „moluște” sunt cei care acum îl atacă pe Nicolae Bănicioiu uitând că atunci când era ministru al Sănătății îi solicitau foarte des serviciile.

Comentariul a fost făcut într-un interviu acordat Europei libere, ca reacție la declarația ironică a lui Lucian Romașcanu, până de curând purtător de cuvânt al PSD, care a ironizat prestația politică de dată recentă a fostului său președinte de partid.

Victor Ponta își atacă foștii colegi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:20 0:00

„​Sunt două categorii de membri PSD: o categorie foarte mare care mă respectă, cu care am relații civilizate și o categorie mică de golani. Golani de cartier, cei care erau cei mai umili când eram șef la PSD, ei sunt cei mai agresivi. Îi ignor pe golani, golanii vin și pleacă."

Nici de actualul președinte al PSD nu s-a simțit respectat și cel mai mult îl deranjează la Marcel Ciolacu faptul că spune fiecăruia ce vrea să audă.

„​Nu, deși nu a vorbit niciodată în public rău de mine și nici eu de el. Apreciez acest lucru, dar nu m-am simțit respectat. I-am spus de multe ori, nu îmi jigni inteligența, poți să păcălești foarte mulți, pentru mine folosește metode mai rafinate (...). Faptul că spui tuturor ce vrei să audă, după care toată lumea știe că nu te vei ține de cuvânt, e o problemă pentru el, nu pentru mine (...) Politic,nu poți să pui nici o bază."

Ponta a comentat și remarca făcută de Romașcanu, care i-a amintit că Nicolae Bănicioiu, anchetat acum de DNA, a fost ministru al Sănătății în timpul mandatului său de premier.

„Toți pesediștii când aveau o problemă de sănătate îl sunau pe Bănicioiu. Au tras de Bănicioiu să vină la PSD, acum au descoperit că e rău? Haideți să vorbim de oameni, nu de melci sau de moluște”, a spus Victor Ponta referindu-se la cei care acum „îl înjură pe Bănicioiu” și a conchis: „Când promovezi asemenea moluște, e foarte rău pentru restul partidului să aibă o direcție.”

Camera Deputaților a încuviințat pe 27 octombrie curent începerea urmării penale pe numele deputatului Nicolae Bănicioiu, de la Pro România, acuzat de trafic de influență și luare de mită, în perioada petrecută în guvernele conduse de Ponta. Decizia a fost luată cu sprijinul masiv al PSD, care și-a anunțat intenția de a vota pentru ridicarea imunității lui Bănicioiu, fost coleg de partid și de guvern cu unii dintre cei care au votat de astă dată împotriva sa.

Acesta a fost și motivul pentru care USR a criticat în plen PSD pentru că votează pentru încuviințarea urmării penale abia în cazul unui deputat care nu mai este parte a formațiunii și în plină campanie electorală, amintind de momentul în care a făcut scut în jurul unor membri acuzați de corupție precum Rovana Plumb, Florian Bodog sau Eugen Bejinariu.

Nicolae Bănicioiu este acuzat de comiterea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență pe vremea când activa ca ministrul, întâi al Sportului apoi al Sănătății, în guvernele Ponta. La săvârşirea presupuselor fapte, explică DNA, Bănicioiu ar fi fost ajutat de o altă persoană, suspect în dosar.

Potrivit unui comunicat al DNA, s-a instituit măsura sechestrului asigurator pe averea deputatului. Bănicioiu a luat la cunoștință joi de decizia procurorilor.

Conform procurorilor, Nicolae Bănicioiu ar fi pretins, în perioada 2012-2014, când era ministrul Tineretului, aproape 1,3 milioane de lei pentru a-și folosi influența asupra ministrului Sănătății, la vremea aceea Eugen Nicolăescu (PNL) pentru a numi manageri de spital pe care doi oameni de afaceri îi puteau controla și pentru a aloca sume de bani spitalelor cu care aceștia aveau contracte.

Mai mult, procurorii susțin că Bănicioiu ar fi primit și o altă mită, de 2,6 milioane de lei, de la aceiași oameni de afaceri, după ce a devenit ministru al Sănătății, în perioada 2014 – 2015.

Nicolae Bănicioiu a fost ministru al Tineretului în Guvernul Ponta în perioada 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014, iar în perioada 5 martie 2014 – 17 noiembrie 2015 a fost ministru al Sănătății. El este acum deputat și membru în conducerea Pro România.

XS
SM
MD
LG