Linkuri accesibilitate

9 mai | Cum pune Rusia la încercare visul Europei unite


Pe 9 mai 1950, ministrul de externe francez Robert Schuman a semnat declarația ce va da naștere Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, care a devenit apoi baza Uniunii Europene.
Pe 9 mai 1950, ministrul de externe francez Robert Schuman a semnat declarația ce va da naștere Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, care a devenit apoi baza Uniunii Europene.

Astăzi, cele 27 de țări din UE serbează Ziua Europei, rezultatul apropierii continentului după cel de-al Doilea Război Mondial. Uniunea Europeană încearcă să își păstreze unitatea, pusă la încercare într-un mod fără precedent: cel mai mare conflict armat pe teritoriul Europei din ultimii 80 de ani.

Ziua Europei este unul dintre numeroasele eforturi de a crea o identitate europeană comună. UE are simboluri la fel ca orice țară: un steag, un imn, o monedă - însă nu are o constituție comună, după ce propunerea din 2004 a fost respinsă prin referendum în Franța și Olanda.

Pentru a da legitimitate instituțiilor care trebuie să servească cetățenii europeni, așadar, aceștia trebuie uniți sub un etos comun. Construirea unei identități europene include renunțarea la bariere - fizice (Spațiul Schengen), în educație (programul Erasmus), comerciale, legislative, culturale etc.

Uniunea Europeană are propriul reprezentant pentru politică externă și încearcă, nu doar din 24 februarie 2022 (invadarea Ucrainei de Rusia) să vorbească, în lume, pe aceeași limbă. Războiul Kremlunului împotriva unui stat european suveran nu este însă singura piatră de încercare pentru unitatea europeană.

Ziua Europei și ruptura de Rusia

Ziua Europei, care are loc în același timp cu comemorarea rusească a victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial, scoate în evidență disensiunile curente între cele două părți.

Relațiile UE-Rusia au fost transformate complet de războiul din Ucraina, de partea căreia UE s-au declarat fără echivoc. În special, a fost de impact poziționarea țărilor Baltice și a Poloniei în solidaritate completă față de Ucraina. Odată cu aspectul securității și diplomației s-au limitat și relațiile economice, din pricina sancțiunilor stricte aplicate Rusiei. Dependența energetică a Europei de Rusia, cea mai strânsă legătură bilaterală, s-a dorit spulberată și ea.

Nu totul a funcționat însă. Liderii europeni încearcă chiar zilele acestea să impună noi sancțiuni Rusiei (sau care să limiteze accesul Rusiei, prin terți, la tehnologie europeană) și, după cum relatează jurnalistul RFE/RL specializat în chestiuni europene în chestiuni europene, Rikard Jozwiak, reticența unora dintre statele membre rămâne la fel de problematica.

Relațiile tensionate dintre UE și Rusia, și înainte de 24 februarie 2022, erau cauzate și de percepția geopolitică a Rusiei conform căreia UE și NATO sunt o amenințare care le acaparează spațiul tradițional, subliniează experții de la Carnegie Europe.

Politica rusească a fost dintotdeauna să nu recunoască UE ca entitate, ci să întrețină relații bilaterale cu fiecare țară în parte.

Pentru ruși, care la nivel politic nu au acceptat niciodată sensul și dinamica structurilor UE, arată analiștii, apartenența la o organizație supranațională complexă este un semn de slăbiciune, nu de putere comună.

Politicile externe ale Rusiei se bazează în continuare pe idei geopolitice mai vechi precum sferele de influență și echilibrul puterilor. Au subliniat-o și liderii europeni și NATO, inclusiv în contextul apropierii Rusiei de China.

Final de Război Rece

Situația tensionată din Războiul Rece s-a îmbunătățit ușor odată cu „gândirea nouă” de după 1985, iar prima vizită a unui oficial al Comunității Europene, socialistul Bettino Craxi, a avut loc la Moscova în același an cu scopul de a îmbunătăți relațiile bilaterale.

Italia dorea, astfel, să joace rolul de mediator între URSS și comunitatea Europeană, iar sovieticii i-au ales în acest rol cu bucurie din pricina prezenței puternice a stângii în Italia.

Din august 1988 au început relațiile oficiale între URSS și Comunitatea Economică Europeană, ceea ce le-a permis rușilor să primească ajutoarele necesare în timp ce foametea făcea ravagii la începutul anilor 1990.

Când Rusia a vrut să se alăture organizației pan-europene dar non-UE Consiliul Europei, în preajma războaielor din Cecenia, Danemarca și Franța le-au blocat accesul. În schimb, rușii s-au apropiat mai mult de Austria și Finlanda.

În perioada 2002-2003 Rusia chiar părea interesată să se alăture proiectului european, însă toate discuțiile s-au încheiat după invazia Georgiei în 2008.

Ultimele decenii au fost marcate și de ascensiunea economică în domeniul energiei, cu Germania partener european devenit unul dintre partenerii - dependenți de gazul rusesc. Efectele s-au simțit cu asupra de măsură după invadarea Ucrainei.

Perspectiva asupra colaborării UE-Rusia din ultimele trei decenii a fost mereu în conflict, deoarece europenii au pus accent pe drepturile omului, în timp ce Rusia o privea ca o colaborare strict economică.

După invazia Crimeei din 2014 și începutul războiului din Donbas, relațiile UE-Rusia au devenit din nou fragile.

Iar Franța și Germania nu au reușit niciodată să găsească soluția în cadrul negocierilor.

În plus, până la invadarea pe scară largă a Ucrainei (februarie 2022), nu a existat atât de mult consens la nivel european cu privire la redefinirea relațiilor cu Rusia.

Mulți au încercat o „cooperare constructivă”, în special Franța, Germania, Italia, Austria și Ungaria.

Ziua Europei și relațiile transatlantice

Relațiile dintre UE și SUA au devenit mai apropiate de nevoie, pe măsură ce globul se polarizează pe axele UE-SUA versus Rusia-China. Relațiile economice au crescut între SUA și UE, odată ce Rusia a fosc scoasă din ecuație ca partener economic și mai ales energetic.

Însă noua apropiere nu este confortabilă de nicio parte a Atlanticului, iar cele două părți sunt adesea în dezacord pe tema războiului, a economiei, și a răspunsului la amenințarea Chinei.

Relația devine și mai complexă odată ce se ia în calcul diferitele relații între SUA și fiecare stat european în parte. Relația cu Franța, în contextul războiului din Ucraina, este dificilă pentru că francezii au dorit să păstreze o legătură diplomatică cu Moscova.

Abia săptămâna aceasta, după cu relatează Rikard Jozwiak, șeful diplomației europene, Josep Borrell, le va prezenta statelor membre un posibil plan de actualizare a politicii față de China

UE nu are cu adevărat o politică coerentă față de Beijing, în mare parte din cauza intereselor economice ale diferitelor state membre ale UE, așa că probabil va exista un fel de compromis referitor la China ca un „rival” în unele domenii și ca „partener” în altele.

De asemenea, reacția europeană la politicile Chinei a fost mai blândă decât și-au dorit partenerii americani. Europenii au răcit relațiile cu China mai degrabă la insistența americanilor.

Între timp, Rusia și China nu fac decât să se apropie, iar scopul Beijingului rămâne dominația globală.

Istoria datei de 9 mai, între UE și Rusia

Uniunea Europeană sărbătorește pe 9 mai pacea și unitatea europeană, cu ocazia aniversării Declarației Schuman.

Prezentată de ministrul de externe francez Robert Schuman pe 9 mai 1950, declarația propunea alcătuirea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO), care a agregat resursele industriale ale statelor membre pentru a preveni un nou război.

Primele state membre CECO au fost Franța, Germania de Vest, Italia, Belgia, Olanda și Luxemburg. În baza acestei organizații supranaționale a crescut, de-a lungul deceniilor, cooperarea economică și politică a Europei, ajungând la forma prezentă a Uniunii Europene.

Ziua Europei este sărbătorită încă din 1964, dar a fost declarată ca zi oficială de către comunitatea Europeană în 1985. Cu aceeași ocazie a fost adoptat și steagul european.

Tratatul propus prin Declarația Schuman, care a înființat Comunitatea Eruopeană a Cărbunelui și Oțelului, a fost semnat pe 18 aprilie 1951.
Tratatul propus prin Declarația Schuman, care a înființat Comunitatea Eruopeană a Cărbunelui și Oțelului, a fost semnat pe 18 aprilie 1951.

Prin sărbătorirea acestei zile, UE dorește să promoveze integrarea europeană și să le inspire cetățenilor un sentiment de comunitate în ciuda granițelor și a diferențelor naționale. Instituțiile europene de la Bruxelles și Strasbourg organizează în jurul acestei ocazii și o zi a porților deschise, în care publicul poate vizita liber clădirile UE.

Tot pe 9 mai sărbătoresc rușii înfrângerea nazismului de către armata sovietică. Ei sărbătoresc cu o paradă militară și este unul dintre puținele evenimente post-sovietice care reunește publicul larg cu un sentiment de patriotism.

Pe lângă etalarea capacității militare a Rusiei, civilii ies și ei în stradă ținând în brațe portretele rudelor care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, așa-numitul Regiment Nemuritor.

Festivitățile din acest an au fost puse sub semnul întrebării din cauzasituației în care se află armata rusă în Ucraina, a îngrijorăriloe de securitate, și a faptului că oficialii se tem că rușii vor ieși în stradă cu portretele celor care și-au pierdut viața luptând în Ucraina.

Parada Regimentului Nemunitor a fost anulată anul acesta, precum și sute de alte parade din întreaga Rusie.

XS
SM
MD
LG