La ora publicării acestui text, Rusia se pregătește de una dintre cele mai ample manifestații de protest împotriva regimului Putin. Se pregătesc simpatizanții lui Aleksei Navalnîi, opozantul rus otrăvit de FSB cu o substanță neurotoxică și arestat duminica trecută de îndată ce s-a întors la Moscova. Se pregătesc și autoritățile, care au anunțat deja grupările civice și de opoziție că riscă pedepse și amenzi mari în cazul în care încurajează participarea la demonstrații neautorizate
Îți mai recomandăm Proces de cinci minute în Rusia cu o zi înainte de proteste: a fost condamnată o apropiată a lui Alexei NavalnîiÎn ciuda tuturor presiunilor, opozanții din Rusia încearcă astăzi printr-o chemare la proteste în nu mai puțin de 65 de orașe, să obțină eliberarea lui Aleksei Navalîi.
Fundația sa anti-corupție a dat publicității în această săptămănă o investigație legată de palatul lui Vladimir Putin de la Marea Neagră. Dezvăluirea arată că proprietatea e de 39 de ori mai mare decât principatul Monaco, dar scoate la iveală și cât de întinse sunt terenurile deținute de FSB de jur-împrejur. Un veritabil stat în stat.
Vă vom ține la curent cu evenimentele într-una dintre cele mai dramatice încleștări pentru libertate înregistrate în ultimii ani. Urmăriți-ne așadar pe https://romania.europalibera.org/.
Învestirea noului președinte al Statelor Unite
Tot pe site-ul nostru găsiți și cele mai importante momente ale învestirii noului președinte american, democratul Joe Biden. Dacă aveți nevoie de și mai multe informații, încercați și aici.
„I do solemnly swear that I will faithfully execute the Office of President of the United States, and will to the best of my ability, preserve, protect and defend the Constitution of the United States”/ „Jur solemn că îmi voi îndeplini cu credință mandatul de Președinte al Statelor Unite și că voi face tot ce îmi stă în putință să aplic, să protejez și să apăr Constituția Statelor Unite”.
Acesta este jurământul rostit de Joe Biden cu mâna dreaptă ridicată, iar cea stângă pe o Biblie voluminoasă, împodobită cu o cruce celtică și deținută de familia sa de la finele secolului XIX. Aceeași Biblie a fost folosită de Joe Biden și la startul precedentelor funcții deținute, după cum explică New York Times.
Noul lider de la Casa Albă și-a centrat discursul de învestitură asupra nevoii de împăcare, dar nu numai în cheia obișnuită după orice bătălie electorală americană, ci și în contextul mandatului turbulent al lui Donald Trump și, mai ales, al violențelor de la Capitoliu de pe 6 ianuarie.
„Democrația este fragilă. Dar în acest moment, prieteni, democrația a învins. Așa că acum, în acest loc unde în urmă cu numai câteva zile, violența a încercat să zguduie chiar piatra de temelie a Capitoliului, venim împreună, o singură națiune, sub privirea lui Dumnezeu, nedivizată, să ducem la bun sfârșit transferul pașnic al puterii, așa cum am făcut vreme de mai mult de două secole. (...) Mulțumesc predecesorilor mei din ambele partide pentru prezența lor aici. Le mulțumesc din adâncul inimii”.
Pentru ceremonia din 20 ianuarie, Europa Liberă România v-a pus la dispoziție un live blog, așa cum procedăm cu cele mai importante evenimente politice în desfășurare, dar vă recomandăm și câteva analize mai aprofundate, precum cea legată de componența noului cabinet scrisă de Sebastian Pricop sau cea semnată de Cristian Andrei în care regăsiți viziunea principalilor lideri politici români asupra priorităților în relația cu noua administrație de la Casa Albă.
Nu ratați nici câteva precizări legate deținutele doamnelor. Articolul Andreei Ofițeru face trimitere la câteva publicații cu mai multă expertiză în fashion decât echipa Europei Libere, în caz că sunteți pasionați(e) de subiect.
Cum (NU) sunt vaccinați oamenii de la țară și cât de (in)toleranți sunt liceenii din Timișoara
În această săptămână, am asociat celor mai importante știri externe, câteva articole cheie în agenda noastră editorială. Colegul nostru, Ionuț Benea a mers în comuna Bivolari/județul Iași, ca să vadă la fața locului, dincolo de „bulele” de civilizație și dezvoltare din marile centre urbane, cum se desfășoară campania de vaccinare. Ce a aflat e cât se poate de îngrijorător, mai ales că situații similare se găsesc în toată țara. Se pare că centrele de vaccinare sunt înființate în funcție de opțiunile medicilor ceea ce face ca cei de la țară să nu aibă practic acces la vaccinare.
Problema vaccinării în mediul rural nu e nici pe de parte singura. Autoritățile admit că tranșele de vaccin care intră sau sunt pe cale să intre în România sunt limitate. Iar din păcate, situația nu poate fi remediată prea curând din cauza dificultăților de livrare la nivel european. Atât Pfizer, în Statele Unite, cât și Moderna și Astra Zeneca în Europa, au anunțat că randamentul de fabricație al dozelor de vaccin este sub estimări, după cum anunță BBC. Italia a anunțat deja că va da în judecată Pfizer pentru întârzieri.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut apel la mențiunea unui grad înalt de alertă. Din păcate, lupta cu SARS-COV2 nu e la final.
Până atunci însă, încercăm să nu neglijăm chestiunile cu impact pe termen lung. De pildă, o anumită condescendență a autorităților față de problema sărăciei, atât de gravă în România. Cu ocazia unei noi declarații a ministrului Muncii, Raluca Turcan cu privire la „asistații social”, Mircea Barbu a aflat câte astfel de persoane sunt sprijinite, de fapt, de stat, și cât de ușor suntem tentați să trecem cu vederea rădăcinile sărăciei.
Nu e straniu că ne amintim de cauzele sărăciei mai ales în campaniile electorale când „fiecare vot contează”? Politicieni și votanți din păturile educate deopotrivă?
Pe de altă parte, corespondenta noastră la Timișoara, Brândușa Armanca, ne-a semnalat un studiu care arată că adolescenții din oraș sunt intoleranți într-o măsură absolut surprinzătoare. Problema e de natură să pună multă lume pe gânduri devreme ce articolul cu pricina a fost printre cele mai citite pe site-ul Radio Europa Liberă. Dvs. ce părere aveți? Care să fie cauzele acestei situații?
Ne puteți răspunde pe pagina noastră de Facebook, unde găsiți și toate articolele menționate mai sus.