Păcatele candidaților la Președinție. Nicolae Ciucă, generalul devenit locotenentul lui Klaus Iohannis

Nicolae Ciucă, președinte PNL, care se luptă cu PSD fiind alături de el la guvernare

Cinci dintre cei 14 candidați la alegerile prezidențiale au șanse să intre în turul II, conform sondajelor. Toți se prezintă capabili să navigheze România printre nenumărate probleme, interne și externe, în vremuri ce se anunță tulburi. Campania electorală a scos la iveală și controversele din jurul lor. Europa Liberă prezintă, într-o serie publicată înaintea votului de pe 24 noiembrie, care sunt acestea. În acest episod: Nicolae Ciucă, liderul PNL.

Dă click pe candidatul care te interesează


Nicolae Ciucă, președintele PNL și candidat la alegeri, se luptă să intre în turul al doilea al prezidențialelor, însă de persoana lui se leagă mai multe controverse care ar putea atârna în balanță. Voturile din drepta spectrului politic se împart, iar Ciucă nu este printre favoriți.

Potrivit sondajelor de opinie, nu este foarte sigur că Nicolae Ciucă reușește să intre în finala prezidențială, fiind cotat cu scoruri care variază de la 8 la 19%.

Una dintre problemele care afectează credibilitatea liderului PNL este că a rămas la guvernare alături de PSD în timp ce duce o campanie agresivă împotriva lui Marcel Ciolacu.

Această atitudine, așa cum a arătat Europa Liberă, a vulnerabilizat mesajul anti-PSD care ar fi trebuit să colecteze voturi din această zonă care să-l propulseze în turul al doilea.

Nicolae Ciucă, liderul PNL, și premierul Marcel Ciolacu în vremea în care erau prieteni și făceau planuri de guvernare pe zece ani.

Nicolae Ciucă se confruntă, ca și ceilalți candidați, cu vulnerabilități care vin fie din trecutul său, fie sunt create de o neinspirată strategie de campanie.

„În slujba țării” din bani publici

Cu luni de zile înainte de apariția unei cărți autobiografice, Partidul Național Liberal (PNL) a umplut literalmente țara, în special drumurile cu circulație intensă spre mare sau munte, cu panouri uriașe pe care apărea figura lui Nicolae Ciucă și textul „Un ostaș în slujba țării”.

Promovarea cărții, la care abia se scria la vremea respectivă, a costat peste două milioane de euro proveniți din bani publici, adică din subvenția primită de partid de la stat, potrivit unei investigații Snoop.

În final, publicitatea cărții „În slujba țării” a costat patru milioane de euro. Cartea a putut fi citită doar în varianta online și a fost lansată la începutul lui septembrie, într-o emisiune culinară.

Banner electoral cu Nicolae Ciucă pe autostrada spre Constanța.

Ecoul cărții a fost unul destul de modest, iar Nicolae Ciucă nu s-a putut bucura de gloria de a fi devenit scriitor, pentru că scandalul l-a urmărit întreaga campanie electorală.

Adversarii săi, în primul rând Marcel Ciolacu, repun pe tapet ori de câte ori au ocazia problema exorbitantei sume cheltuite din banii publici de PNL pentru promovarea unei cărți.

„Cel care-mi cere retragerea acum, dl Ciucă, a dat patru milioane de euro pe propria carte, din bani publici! Și a «uitat» să-i ceară socoteală protectorului său, dl Iohannis, care – timp de zece ani de zile – s-a plimbat nestingherit și la secret cu avioane private, plătite din bani publici, prin vacanțe de lux în țări exotice”, scrie Marcel Ciolacu pe Facebook.

Îți mai recomandăm Cât plătește PNL ca să-i facă imagine lui Nicolae Ciucă în campania „Un ostaș în slujba țării”

Iohannis, o povară costisitoare electoral

Președintele Klaus Iohannis a devenit una dintre vulnerabilitățile lui Nicolae Ciucă, prin modul în care acesta a înțeles să-și arate loialitatea față de cel care l-a numit premier, l-a ajutat să preia conducerea PNL și îi este comandant suprem.

Președintele Klaus Iohannis și liderul PNL Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă este cel care a semnat Hotărârea de Guvern din 10 august 2022 prin care vila din Bulevardul Aviatorilor urma să-i fie repartizată președintelui Iohannis după terminarea mandatului.

HG este contrasemnat de secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu (PSD), așa cum a reieșit din documentele desecretizate de premierul Ciolacu.

O investigație recorder.ro arată că renovarea impozantei clădiri a costat șapte milioane de euro. Banii sunt publici.

Nicolae Ciucă a încercat să ascundă faptul că vila era pregătită pentru președintele Iohannis și că el e cel care a semnat pentru atribuirea acesteia.

„În ședințele de guvern se aprobă bugetul de venituri și cheltuieli pentru toate regiile autonome, fără să fie niciun fel de specificații pe obiective în acele documente. Deci nu este absolut deloc adevărat”, spunea, în martie, Nicolae Ciucă.

Îți mai recomandăm Vila din București pentru renovarea căreia s-au cheltuit deja 3 milioane de euro va fi dată unui „fost șef de stat”

Tot legat de serviciile pe care liderul PNL voia se le facă președintelui Iohannis a fost și scandalul legii prin care acestuia i se dădea voie să candideze ca independent la Senat pe listele unui partid.

Ciucă a presat PSD pentru votarea rapidă a modificării legislative, dar adversitatea din campanie l-a determinat pe Marcel Ciolacu să refuze.

Argumentul: e o lege dată pentru un singur om, nu a putut fi contracarat de Nicolae Ciucă.

Îți mai recomandăm I-a „trădat” Iohannis pe liberali? Degringoladă în PNL după lovitura primită

Nicolae Ciucă încearcă să se desprindă de imaginea proastă a președintelui Iohannis susținând că „epoca preşedintelui Iohannis se încheie peste mai puţin de două luni. Este o diferenţă de personalitate între preşedintele Iohannis şi mine, suntem caractere diferite”.

Acuzele de plagiat

Nicolae Ciucă este acuzat și că lucrarea sa de doctorat, susținută în 2003 la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din 138. Dezvăluirea a fost făcută de jurnalista Emilia Șercan.

Nicolae Ciucă, președintele PNL

Așa cum a arătat Europa Liberă, premierul Nicolae Ciucă a scăpat de acuzațiile de plagiat a lucrării de doctorat după ce judecătorul Marius Iosif a anulat sesizările de plagiat împotriva premierului. După pronunțare, Iosif a făcut o cerere de pensionare la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cerere care a fost acceptată.

Parchetul General a deschis un dosar penal pornind de la aceste dezvăluiri, pe care l-a închis un an mai târziu.

Potrivit G4Media, dosarul lui Ciucă ar fi fost „direcționat” spre un anumit complet, condus de judecătorul Marius Iosif. Astfel, prin metoda „coperta” – schemă prin care un dosar poate fi direcționat unui anume complet – s-a evitat repartizarea aleatorie a proceselor de la Curtea de Apel București.

Judecătorul Iosif a fost, până anul trecut, coleg de lojă masonică cu Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, omul de bază al premierului Ciucă. Cărbunaru a fost circa zece ani și purtător de cuvânt al Lojei.

Îți mai recomandăm Parchetul General investighează cum a fost repartizat dosarul plângerilor privind plagiatul premierului Ciucă

Liderul PNL a negat constant că a plagiat și a menționat că atunci când a redactat lucrarea nu exista „niciun fel de reglementare”.

„Am făcut lucrarea, am elaborat acea lucrare în conformitate cu prevederile de la vremea respectivă […] Sunt 142 de note de subsol. 142. Ca atare, nu am nici cea mai mică problemă în ceea ce privește modul de elaborare a acestei lucrări. Nu am plagiat”, a declarat recent Nicolae Ciucă.

Bătălia de la Nassiriya

O altă controversă apare în cazul bătăliei de la Nassiriya (Irak), context în care imaginea de erou a lui Nicolae Ciucă a fost pusă sub semnul întrebării de o anchetă Recorder.

Informația conform căreia generalul Nicolae Ciucă a condus Scorpionii Roșii în bătălia de la Nassiriya a apărut în România încă din 2004.

Candidatul la prezidențiale și-a centrat campania electorală pe cariera sa militară și„onoarea de ostaș” și a încercat să-și construiască o aură de erou pe marginea acelei lupte.

„Foc!, am ordonat și toată lumea am executat foc și am avut reacție exact așa cum am planificat misiunea”, povestea Nicolae Ciucă. Episodul, despre care presa spunea că este „prima bătălie a soldaților români după cel de-al Doilea Război Mondial” este relatat și în cartea lui Nicolae Ciucă.

Ancheta Recorder conține mărturii ale generalilor italieni care au condus cele mai importante operațiuni din Irak și care spun că Nicolae Ciucă a avut ordine de la București să nu intre în oraș.

Mai mult, un fost subofițer în Armata Română povestește cum Ciucă nu a intervenit nici atunci când 24 de militari români au fost prinși într-o ambuscadă, fiindcă nu avea aprobare din țară.

Acestea sunt doar câteva episoade controversate din profilul de candidat al lui Nicolae Ciucă, generalul care a promis că nu intră în politică.

Îți mai recomandăm Cum a ajuns liberalul Ilie Bolojan „premierul” a trei candidați la președinție. Dar și o armă politică a PSD împotriva PNL

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.