Procurorul Cristian Popescu, de la Parchetul Judecătoriei Caracal, este acuzat de Poliție și de Inspecția Judiciară că nu le-ar fi permis polițiștilor să percheziție casa lui Gheorghe Dincă înainte de ora 6.00 a zilei de vineri. În același timp, Mișcarea pentru apărarea procurorilor a anunțat că, pe baza documentelor, descinderea nu ar fi avut loc din cauza polițiștilor, care nu au lucrat de la ora 3.00 la ora 5.30, în zorii zilei.
Și Inspecția Judiciară, și Secția Specială de investigare a magistraților au luat cazul procurorului Cristian Popescu în analiză. Inspecția Judiciară l-a găsit vinovat. Într-un comunicat al acestei instituții, se arată că magistratul este cercetat disciplinar pentru exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă.
„Procurorul de caz, sesizat cu infracţiunea de lipsire de libertate a unei minore şi având, ca atare, obligaţia de a lua toate măsurile, nu a consimţit la pătrunderea, anterior orei 6:00 a zilei de 26 iulie, în imobilul lui Gheorghe Dincă, unde se presupunea că se află victima, ignorând prevederile art. 27 alin. (2) lit. b) din Constituţia României, raportat la art. 20 alin. (2) din Codul penal", arată Inspecția Judiciară.
Secția de anchetare a magistraților a anunțat marți că a deschis dosar penal in rem pentru abuz în serviciu privind modul în care s-au desfășurat cercetările în cazul uciderii celor două adolescente din Olt. Potrivit Parchetului General, în acest caz au fost făcute audieri și au fost ridicate documente de la Parchetul Judecătoriei Craiova, DIICOT, Curtea de Apel Craiova, Poliția Olt și Poliția Dolj.
Vina pentru lipsa de reacție a polițiștilor a fost pusă pe seama lui Popescu încă de vineri seara, când șeful demis al Poliției Române, Ioan Buda, a afirmat, într-o declarație de presă, că polițiștii nu au fost lăsați de procuror să intre în casa presupusului asasin până la ora 6.00 a dimineții, deși aveau deja mandat de la judecătorul de drepturi și libertăți, însă procurorul ar fi invocat faptul că ora 6.00 era înscrisă pe mandat.
A doua zi, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Procurorilor a dat un comunicat în care a prezentat cronologia evenimentelor, din care reiese că, după obținerea mandatului de percheziție, Poliția a comunicat „că nu are oameni la sediu”, iar echipa care a pătruns în casa ororilor s-a constituit abia la 5.30.
O cu totul altă versiune a prezentat, la rândul său, Parchetul General, care a dat un comunicat în care a arătat că „procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal nu le-au interzis lucrătorilor de poliție să pătrundă în domiciliul prezumtivului autor Dincă Gheorghe, după ce l-au identificat. În raport de constatările din teren, de comun acord, procurorii și lucrătorii de poliție au apreciat că nu este oportună pătrunderea în domiciliu înainte de ora 06.00, întrucât exista riscul compromiterii probelor în situația în care autorul nu se afla acolo”, a transmis marți Parchetul.
Dincolo de disputa pe care o iscă lipsa de asumare a instituțiilor implicate în cazul Caracal, sunt semnificative două aspecte
- 1. Potrivit Constituției și Codului penal, nu este nevoie de mandat de percheziție atunci când este pusă în pericol viața unui om.
- 2. Ultimul semn că Alexandra mai trăia a fost în jurul orei 12.00, când a vorbit cu imperturbabilii dispeceri de la 112 și polițiștii din Caracal și Slatina.
În România crește valul de emoție și furie legat de dispariția și moartea Alexandrei, în condițiile în care principalul suspect, Gheorghe Dincă, a mărturisit crima. Asta, în vreme ce Felix Bănilă, șeful DIICOT, spune, la o săptămână de la dispariția fetei, că nu există încă rezultatul analizelor ADN de pe rămășițele osoase luate din casa lui Dincă și care să ateste cu certitudine că fata este moartă. Există probe ADN de pe cercei și haine, care arată că fata a fost în mașina și casa lui Dincă.