„Vom merge pe o intervenție în Parlament, pe proiect de lege, vom discuta pe legile justiției, dar eu sper că vom avea o reacție rezonabilă în Parlament. Există în sistemul judiciar o tensiune enormă față de această Secție Specială. Sunt magistrați care reclamă desființarea ei peste noapte, dacă vreți, sunt magistrați, mai puțini, care spun că este o reparație. Eu sunt gata să înțeleg rațiunea pentru care s-a gândit o reparație, dar, pe bază de studiu, să vedem despre ce e vorba. În orice caz, nu pot rămâne lucrurile astfel. Noi începem să lucrăm în Parlament și așteptăm o reacție responsabilă din partea Parlamentului. În cadrul fostei majorități devenită minoritate, s-au mai schimbat mințile în ultima perioadă și eu sunt încrezător că vom găsi un răspuns rațional în Parlament”, a spus Cătălin Predoiu, citat de Mediafax.
De asemenea, Cătălin Predoiu, care a mai deținut funcția de ministru al Justiției în perioada 2008-2012, a spus că nu vrea să o critice pe Ana Birchall referitor la blocajul creat în Consiliul Superior al Magistraturii (CMS) legat de numirea Adinei Florea la conducerea Secției de Investigate a infracțiunilor din Justiție (SIIJ): „Așa, la prima vedere, nu am de ce să o critic pe doamna Birchall”.
Îți mai recomandăm Ana Birchall convoacă în premieră Comisia care trebuie să aplice recomandările MCV. Au fost invitate și asociațiile profesionaleNoul ministru al Justiției a mai precizat că din ceea ce a văzut el în calitate de deputat este „că ministerul a avut o poziție bună”.
"Voi studia problema, nu vreau să dau un răspuns superficial. Dar așa, la prima vedere, nu am de ce să o critic pe doamna Birchall. Nu vreau să angajez poziția ministerului acum, aici , fără a studia toate dosarele. Ce s-a văzut de la nivelul meu de deputat în Parlament, cred că ministerul a avut o poziție bună", a declarat Predoiu.
MInistrul a mai spus că nu o cunoaște pe Lia Savonea, șefa CSM, din medii profesionale și că s-a întâlnit cu aceasta o dată sau de de două ori.
Preşedintele Klaus Iohannis i-a spus lui Cătălin Predoiu, la preluarea mandatului de ministru al Justiției, că are o sarcină dificilă în această calitate pentru că legile Justiţiei „au fost masacrate de fosta majoritate toxică pesedistă din Parlament”, dar că este „bine că s-a schimbat această majoritate”.
„Trebuie reluată discuţia aşa cum trebuia făcută de la început, împreună cu profesioniştii din sistem, împreună cu forurile cu care suntem parteneri - GRECO, Comisia Europeană, împreună cu politicienii de bună credinţă, iar acolo unde se găseşte că modificările au fost bune, să fie lăsate, iar acolo unde se găseşte că au fost eronate, să fie corectate”, a mai spus șeful statului, citat de Agerpres.
Klaus Iohannis i-a mai transmis lui Cătălin Predoiu că trebuie să vină cu o „gândire” în domeniul Codurilor penale, care să fie puse în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.
Îți mai recomandăm Klaus Iohannis instalează cu ceremonii miniștrii Guvernului Orban: „Este cazul să reparăm ce a stricat PSD”