„Jocul populist” cu pensiile speciale. Cum poate bloca un articol din Constituție impozitarea pensiilor speciale cu 90%

Impozitarea pensiilor speciale cu 90% este dorită de PSD, PNL, UDMR și USR. Liberalii nu sunt de acord cu impozitarea pensiilor speciale ale polițiștilor și militarilor. Victor Ponta propune impozitarea tuturor pensiilor, inclusiv a celor bazate pe contributivitate.

În sondajele efectuate de partide, eliminarea sau impozitarea pensiilor speciale reprezintă un subiect fierbinte pentru societate. De aceea, tema este reluată periodic în Parlament sub forma unor proiecte legislative sau chiar în timpul campaniilor electorale. Curtea Constituțională a respins deja o lege votată în ianuarie de forul legislativ, inițiată de PNL, care prevedea eliminarea pensiilor, iar acum aleșii încearcă să le impoziteze. Probleme de neconstituționalitate pot apărea însă și pentru noile inițiative legislative.

Partidele au reînceput competiția de imagine pe subiectul pensiilor speciale. Viziunile diferă de la un partid la altul în privința bazei de impozitare, dar și a pragurilor de la care se aplică diferite tipuri de impozit. Formațiunile politice parlamentare promit însă că problema urmează să fie tranșată urgent pentru a respecta dorința electoratului.

Prima discuție pe care trebuie să o rezolve partidele se referă la baza de impozitare: cine sunt beneficiarii pensiilor speciale și dacă există categorii care urmează să fie exceptate de la impozitare.

Îți mai recomandăm CCR: Abrogarea pensiilor speciale, neconstituțională


Curentul majoritar din PSD începe să încline spre impozitarea tuturor pensiilor speciale, inclusiv cele ale polițiștilor și militarilor. Social-democrații își vor stabili poziția finală la începutul săptămânii viitoare. Impozitarea tuturor pensiilor speciale se regăsește și în proiectul depus de USR la începutul lunii aprilie. UDMR a propus de anul trecut impozitarea tuturor pensiilor speciale care depășesc indemnizația netă a președintelui României. Astfel, cele trei partide au în comun faptul că doresc impozitarea tuturor pensiilor speciale, fără excepții.

Liberalii vor însă ca polițiștii și militarii să fie exceptați de la impozitare. Ei nu sunt de acord ca aceste două categorii să fie incluse în zona pensiilor speciale.

ProRomânia vine cu o soluție radicală de impozitare a tuturor pensiilor care depășesc un anumit plafon, inclusiv a celor bazate pe contributivitate. Victor Ponta susține că aceasta este singura formulă prin care legea să nu pice la Curtea Constituțională.

USR propune cel mai radical proiect, cu impozitarea cu 90% a pensiilor speciale mai mari de 3.500 de lei. PSD vrea ca acest prag de 90% să fie aplicat pensiilor mai mari de 9000 de lei. Soluția UDMR este un impozit de 90% pentru pensiile speciale care depășesc indemnizația netă a președintelui României.

Îți mai recomandăm Cât de speciale sunt pensiile privilegiaților și cum le-au obținut


Varianta PNL vizează impozitarea cu 60% a pensiilor speciale între 4.001-7.000 de lei și cu 95% a pensiilor speciale care depășesc valoarea de 7.000 de lei.

Pro România propune impozitarea tuturor pensiilor, inclusiv a celor bazate pe contributivitate, cu 25% pentru ceea ce depășește 5.000 de lei, 35% pentru partea care depășește 10.000 de lei și 45% ce depășește 15.000 de lei.

Articolul 56 din Constituție și „așezarea justă a sarcinilor fiscale”

Fost judecător al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, este și el beneficiar al unei pensii speciale. Acesta crede că proiectele care sunt depuse în Parlament nu au șanse să treacă de filtrul judecătorilor Curții Constituționale.

Zegrean face referire la articolul 56 din Legea Fundamentală:„cetăţenii au obligaţia să contribuie, prin impozite şi prin taxe, la cheltuielile publice, sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale”.

  • „De ce nu încearcă cu cianură că ar merge mult mai repede? Când vine vorba de impozitare, există un text în Constituție care spune că sarcinile fiscale trebuie să fie just așezate. Dacă la unul care are 20.000 de lei pensie, îi punem impozit 90%, iar la cel care are 20.000 de lei salariu îi punem impozit 10%, nu știu dacă este chiar justa așezare a sarcinilor fiscale. Unde au mai văzut ei impozit de 90%? Cred că un astfel de impozit ar pica la Curtea Constituțională pentru că nu se aplică tuturor, sunt și salarii care sunt foarte mari, nu doar pensii care sunt foarte mari. Uitați-vă ce salarii sunt la Eximbank, Autoritatea de Supraveghere Fiscală, Banca Națională. Nu poți să impozitezi doar pensiile în halul ăsta și salariile nu. Cu ce au greșit pensionarii?”, a declarat Augustin Zegrean pentru Europa Liberă.

Un alt doilea motiv de neconstituționalitate ar putea apărea din cauza faptului că nu toate pensiile sunt impozitate, ci doar cele considerate speciale. Partidele nu vor o impozitare a pensiilor bazate pe contributivitate.

  • „Nu poți să impozitezi cu 90% , nici măcar cu 50% și pe altul cu 10%. Nu se poate pune impozit pe anumite pensii și pe altele să nu pună. Și unii și alții sunt pensionari”, a spus Zegrean.

Cel de-al treilea motiv este legat de discriminarea pe criteriul de avere.

  • „Dacă spui că celui care are 20.000 de lei îi pui 90% și la ăla care are 2.000 de lei nu îi pui impozit deloc, atunci se merge la egalitate, la discriminare. Discriminare pe criteriul de avere, nici acesta nu este în regulă”, a subliniat fostul judecător CCR.

Augustin Zegrean le cere politicienilor să nu se atingă de pensiile magistraților și crede că subiectul este unul pur electoral.

„Ce rost are chestia asta? Nu fac decât să facă scandal, să arate că se apropie alegerile. Mi se pare că e un joc populist înainte de alegeri. Se știe că nici o variantă propusă acum nu va trece de Curtea Constituțională”, este concluzia lui Zegrean.

V. Ponta: „Nu există impozit de 90%, e confiscarea unui venit”

Îți mai recomandăm Ludovic Orban: Parlamentarii să renunțe la pensiile speciale / Economia repornește când trece pandemia


Președintele ProRomânia a declarat pentru Europa Liberă că partidele trebuie să facă un proiect de impozitare pentru toate pensiile. Victor Ponta susține că i-a avertizat din luna ianuarie pe cei de la PSD și PN că eliminarea pensiilor speciale o să fie declarată neconstituțională.

„Nu poți să faci pe excepții, pensia aia să o impozitezi, pe cealaltă să nu o impozitezi. Le impozitezi pe toate în funcție de nivelul pensiei. Altfel, e exact ca în ianuarie, e o păcăleală. E un concurs de populism, cine e de vină pentru pensiile speciale, PSD sau PNL”, a fost poziția lui Victor Ponta, care a precizat că „pensii de peste 10.000 de lei bazate pe contributivitate nu prea sunt”.

Liderul ProRomânia crede că PNL se ferește de o astfel de variantă pentru că ar trebui să accepte să renunțe la cota unică.

„Impozitul de 90% este o minciună, au încercat-o și în Franta și a fost respins de Curtea Constituțională. Nu există impozit de 90%, ăla e de fapt o confiscare a unui venit. O să pice la CCR, e o chestie populistă. Nu poți să îi iei omului 90% din ceva”, a spus Ponta.

USR: „Impozit 90% pentru pensiile speciale mai mari de 3.500 de lei”

Proiectul USR privind impozitarea pensiilor speciale, depus la începutul lunii aprilie, stă blocat în Senat de mai bine de 50 de zile.

„Am propus 90% impozit pentru pensiile speciale, cu un prag la 3.500 de lei și un mod de impozitare care să nu afecteze pensia contributivă. Dacă cineva are o pensie contributivă mare, o pensie pe Pilonul 2 mare, să nu fie impozitată. Vrem impozitată componenta de pensie specială. Am vrut să protejăm militarii, peste 60% dintre ei au pensii mai mici de 3.500 de lei”, a declarat pentru Europa Liberă deputatul USR, Claudiu Năsui, inițiatorul legii în Parlament.

Deputatul consideră că nu trebuie să existe excepții în privința impozitării, deoarece ar ieși iar un „proiect doar pentru ochii lumii”, care va pica însă la CCR. Potrivit acestuia, USR este flexibil în privința pragului de impozitare pentru a nu „compromite ideea de reformă” și că este dispus la discuții cu alte partide.

ProRomânia și USR consideră că proiectul PNL este neconstituțional, deoarece impune excepții de la impozitare și nu a respectat principiul bicameralismului, proiectul netrecând și prin Senat.

PNL nu dorește impozitarea pensiilor militarilor și polițiștilor

Liberalii nu au depus un proiect în Parlament pentru impozitarea pensiilor speciale, ci au introdus amendamente la o lege de aprobare a unei Ordonanțe de Urgență care se afla în Camera Deputaților. Deputații PNL au motivat decizia că astfel se vor putea parcurge mai rapid etapele procedurale.

„Am optat pentru varianta impozitării progresive, motivată de starea de urgență, pentru a nu intra în conflict constituțional cu decizii ale CCR, care interzic eliminarea totală a acestui tip de privilegii”, a declarat Florin Roman, liderul grupului PNL din Camera Deputaților.

Eliminarea pensiilor speciale a fost o promisiune a PNL în timpul campaniei prezidențiale, dar premierul Orban a refuzat mereu să își asume varianta unei Ordonanțe de Urgențe pe acest subiect și a preferat să meargă pe varianta parlamentară.

PNL și premierul Orban au criticat Curtea Constituțională după ce judecătorii au respins legea votată în Parlament la finalul lunii ianurie și care prevedea eliminarea pensiilor speciale. Cu toate acestea, din momentul votului, reprezentanții PSD, ProRomânia și USR au declarat că legea are șanse foarte mari să fie respinsă de CCR.

Alfred Simonis (PSD): Trebuie impozitate toate pensiile speciale

Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că decizia finală în privința proiectului de lege privind impozitarea pensiilor speciale urmează să fie luată săptămâna viitoare. Social-democrații mai au două proiecte pe circuitul legislativ, unul aparținând fostului ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, și altul inițiat de fostul ministru al Educației, Liviu Pop. Cu toate acestea, conducerea PSD dorește să depună un nou proiect legislativ săptămâna viitoare, care are un puternic impact electoral.

Liderul grupului PSD din Camera Deputaților a declarat pentru Europa Liberă că dorește impozitarea tuturor pensiilor speciale, inclusiv cele ale militarilor și polițiștilor.

„Gruparea tinerilor din PSD vrea să impoziteze toate pensiile speciale, cei din vechea gardă sunt mai rezervați. Nici Ciolacu nu este decis cum să acționeze. Iordache este preocupat de pensiile magistraților, le-a spus că pensiile acestora nu pot scădea sub venitul pe care un magistrat l-a avut în activitate. Iordache e de acord cu impozitarea tuturor pensiilor speciale, dar nu e de acord cu pragurile propuse. Ciolacu trebuie să își asume dacă dorește impozitarea polițiștilor și militarilor. O soluție gândită este să propunem praguri de impozitare de la valori foarte mari, astfel încât să nu fie atinse pensiile acestora, chiar dacă sunt incluși în lege. Doar câțiva generali au pensii speciale de peste 10.000 de lei”, au declarat pentru Europa Liberă surse din PSD.

Astfel, dacă PSD ar fi de acord cu includerea polițiștilor și militarilor pe lista celor care urmează să fie sancționați, vrea să se asigure că, în realitate, pensiile acestora nu scad.

Aproape 9 miliarde de lei pentru pensiile speciale

România plătește aproape 9 miliarde de lei pentru pensiile speciale. Dacă polițiștii și militarii ar fi exceptați de la impozitare, numărul celor care ar intra sub incidența legii ar fi mai mic de 10.000 de persoane. Pentru acestea statul plătește anual un miliard de lei, în timp ce pentru cei aproape 150.000 de polițiști și militari pensionari suma se ridică la aproape opt miliarde de lei.

Gheorghe Bălășoiu, fost comandant al Penitenciarului de la Colibași, este persoana cu cea mai mare pensie din România. Anul trecut, el a încasat aproape 74.000 de lei pe lună.

Îți mai recomandăm Unde sunt beneficiarii pensiilor cumulate cu salariile de la stat