Înalta Curte de Casație și Justiție a respins marți recursul în casație depus de Liviu Dragnea prin care cerea anularea condamnării la trei ani și jumătate de închisoare.
Decizia este definitivă și a fost dată de un complet de cinci judecători de la ÎCCJ.
Săptămâna trecută, pe 14 ianuarie, avocata Flavia Teodosiu a declarat că Liviu Dragnea ar fi fost condamnat pentru o fapta care nu este prevazută de legea penală, deoarece Curtea Constituțională a decis că abuzul în serviciu este infracțiune atunci când se încalcă legislația primară. Avocata a cerut judecătorilor să admită recursul în casație și să îl achite pe Dragnea.
Liviu Dragnea a declarat în fața judecătorilor că este nevinovat. „Un neadevăr”, a spus Dragnea cu referire la acuzațiile procurorilor DNA pentru care a fost condamnat.
Recursul în casație a fost a doua încercare de a obține rejudecarea cauzei sale, după ce, pe 10 decembrie, Înalta Curte i-a respins contestaţia în anulare.
Îți mai recomandăm Ce poate aștepta Liviu Dragnea de la instanța supremăRecursul în casație este o cale extraordinară de atac a sentinței pronunțate, care, dacă ar fi fost admisă, ar fi șters condamnarea.
Liviu Dragnea, prin avocați, a mai depus două contestații, la începutul anului, la ÎCCJ și la Tribunalul București.
Fostul lider al PSD a fost condamnat, pe 27 mai 2019, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.
Dragnea are și o altă condamnare definitivă, doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul Referendumului, și este urmărit penal în dosarul Tel Drum.
Tribunalul UE a respins, în decembrie 2019, acțiunea lui Liviu Dragnea în care acesta reclama că a fost condamnat de un complet de judecată nespecializat pe fapte de corupție și că Înalta Curte de Casație și Justiție a dat dovadă de abuz de putere atunci când a ignorat mai multe prevederi europene, solicitând acestui for anularea condamnării.
În acest context, Liviu Dragnea a cerut forului european anularea condamnării și să dispună rejudecarea procesului, fără succes.