3 minute | PM Ciolacu la Ankara. Agresiune în Parlament. UE știe că autoritățile africane aruncă migranții în deșert

În timpul vizitei sale la Ankara, premierul Ciolacu a spus despre președintele turc Erdogan că este „un lider cu viziune”. În ultimii ani, viziunea lui Erdogan s-a manifestat prin limitarea libertății de expresie și impunerea unui sistem din ce în ce mai religios.

Vizita premierului Ciolacu în Turcia. Agresiune în Parlament. Migranții sunt săltați de autoritățile africane și abandonați în deșert.

Bun găsit,

Iată subiectele dimineții:

  • Premierul Marcel Ciolacu a fost marți într-o vizită oficială în Turcia, unde a semnat acorduri cu președintele Recep Tayyip Erdogan pentru călătorii fără pașaport, parteneriat strategic și comercial.
  • Deputatul Florin Roman îl acuză pe colegul Dan Vîlceanu de agresiune, într-un incident surprins de camerele parlamentului.
  • Autoritățile africane, cu aprobarea UE, răpesc migranți din țările africane și îi aruncă în deșert, pentru a-i împiedica să ajungă în Europa.

Ciolacu la Ankara

Premierul Marcel Ciolacu a fost marți într-o vizită oficială la Ankara, pentru a semna o serie de acorduri cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Cei doi doresc să intensifice cooperarea în domeniul apărării și energiei, transmite Agerpres. Erdogan și Ciolacu au discutat și despre investițiile comune în energie din Marea Neagră și despre securitatea regiunii, arată Europa Liberă.

La Ankara a avut loc marți prima ședință comună a guvernelor României și Turciei, cel mai important moment din ultimii ani în parteneriatul strategic al celor două țări, adaugă Agerpres. Curând, va avea loc prima operațiune comună de deminare din Marea Neagră, conform News.ro.

Turcia este principalul partener comercial al României din afara UE și prima destinație extra-comunitară a exporturilor românești, a afirmat premierul Ciolacu, astfel că relațiile economice dintre cele două țări au fost subiect important de discuție. Guvernul și-a propus să crească schimburile comerciale cu Turcia la 15 miliarde de dolari.

Președintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan și prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, susțin declarații de presă la sediul Palatului Prezidențial din Ankara, 21 mai 2024.

Unul dintre aceste acorduri ar permite românilor să călătorească în Turcia doar cu buletinul, scrie Europa Liberă. Începând de la 1 iunie, românii vor putea sta în Turcia maxim 90 de zile la fiecare 180 de zile.

Premierul Ciolacu adaugă că poartă discuții și pentru restituirirea către România a sabiei lui Ștefan cel Mare, care este expusă în mod curent la Palatul Topkapî din Istanbul.

Premierul român l-a numit pe Erdogan „un lider cu viziune”, scrie HotNews. Erdogan este lăudat pentru orientarea sa recentă spre Occident, însă acum un an când a fost reales, opinia internațională și cetățenii turci se temeau de ce ar putea însemna încă un mandat al său. Turcia lui Erdogan a dat înapoi zeci de ani de progres în domeniul drepturilor omului, afirmă Human Rights Watch și Amnesty International. Guvernul Erdogan este acuzat că, din cauza corupției, a gestionat prost cutremurele devastatoare din februarie 2023 și nu și-a asumat responsabilitatea pentru distrugerile și pierderile suferite.

Violență în Parlament

Florin Roman, deputat PNL, îl acuză pe colegul Dan Vîlceanu (fost PNL, acum Forța Dreptei) că l-a agresat în afara sălii de plen. Mai multe detalii și scenele înregistrate de camerele de supraveghere din Camera Deputaților, la Europa Liberă.

Libertatea face portretul celor doi parlamentari. Digi24 publică o filmare din alt unghi, în timp ce Roman își bandajează nasul.

Roman spune că va depune o plângere penală și că Vîlceanu avea „o privire extrem de ciudată” când l-a atacat și că fostul coleg de partid „a încercat să mă muște canibalic de cap”, citează HotNews.

Vîlceanu susține tot pentru HotNews că „nu a fost o bătaie” și că „doar l-a luat după umeri și l-a condus afară din sala de plen” pe Roman.

Momentul atacului, surprins de camerele de supraveghere din Camera Deputaților.

„Violența fizică este de neacceptat”, a declarat liderul PNL Nicolae Ciucă.

Premierul Ciolacu consideră că incidentul „e de cascadorii râsului”, transmite News.ro.

Potrivit G4Media, comisia juridică din Camera Deputaților a hotărât asupra sancțiunii maxime pentru Vîlceanu: 50% din salariu timp de 6 luni și diminuarea timpului de vorbire la doar 10 secunde, în plen, timp de 3 luni.

Cum sunt aruncați migranții în deșert

O investigație a Lighthouse Reports, în colaborare cu nouă alte site-uri de știri internaționale, dezvăluie că Uniunea Europeană finanțează și participă la operațiuni clandestine în țările din nordul Africii, unde autoritățile ridică oameni în mod aleatoriu, îi conduc în mijlocul deșertului și îi abandonează acolo fără apă, mâncare sau asistență. Această procedură are loc în Maroc, Mauritania și Tunisia, afirmă Le Monde, parte din proiectul jurnalistic.

Autoritățile UE sunt conștiente că oamenii au fost luați de pe stradă în acest fel și că vehiculele trimise de UE sunt folosite în aceste operațiuni, afirmă toate publicațiile partenere la investigație.

Jurnaliștii au colectat atât mărturiile celor răpiți, cât și date din geolocație care le confirmă poveștile, din documente oficiale ale agenției granițelor externe ale UE Frontex și prin supravegherea centrelor de refugiați. O sursă apropiată programelor cu fonduri europene afirmă pentru El Pais: „Dacă un imigrant din Guineea e în Maroc și-l duci în Sahara de două ori, a treia oară se va cere trimis acasă”.

Oamenii sunt aruncați în deșert, fără apă, mâncare, sau asistență, expuși riscurilor - de la răpire, la violență, viol sau chiar moarte.

Forțele spaniole din Mauritania țin liste cu migranții care sunt împinși spre Mali, punctează Washington Post, unul dintre site-urile participante la investigație. Germania antrenează ofițerii din Tunisia și le trimite echipamente, completează TagesSchau. Atât migranții care se îndreaptă prin Africa înspre Europa, cât și rezidenți în acele țări care nu aveau de gând să plece mai departe, ajung să fie țintele acestor răpiri, doar în baza culorii pielii lor, conform Der Spiegel.

Pe tema așa-zisei externalizări a granițelor UE, prin care Bruxellesul plătește alte state să oprească refugiații înainte să ajungă în Marea Mediterană sau în Europa, poți citi și în newsletter-ul din 18 martie.

Alte subiecte:

  • BBC a urmărit într-un blog live consecințele zborului Singapore Airlines la bordul căruia un bărbat a murit și alte 30 de persoane au fost rănite din cauza turbulențelor puternice.
  • Jurnalista Adina Florea și-a acuzat un coleg de breaslă de viol acum nouă ani, când ea avea doar 20 de ani și își începea cariera. Este vorba de Răzvan Băltărețu, care tocmai a reprezentat redacția Vice la premiile Superscrieri. Europa Liberă scrie despre caz, iar G4Media publică declarațiile jurnalistei.
  • Cristian Godei, fostul angajat al Gabrielei Firea, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT în dosarul Azilele Groazei. Europa Liberă a scris despre condițiile inumane în care erau ținuți vârstnicii și persoanele cu dizabilități.
  • Judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu a fost recuzată din dosarul accidentului de la 2 Mai, iar procesul se va relua de la început cu un alt judecător, anunță News.ro.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune,
Sabina

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.