Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că lista de miniștri, precum și programul de guvernare vor fi prezentate la finalul termenului constituțional. Premierul desemnat a mai spus că are încredere în învestirea Guvernului și că miercuri și joi va avea noi negocieri cu partidele care au votat moțiunea.
Declarația lui Ludovic Orban, premierul desemnat cu formarea noului Guvern, care este în negocieri pentru formarea majorității parlamentare pentru învestirea Cabinetului, deschide mai multe scenarii politice.
Orban a fost desemnat de Klaus Iohannis la data de 15 octombrie și, potrivit Constituției, trebuie să prezinte miniștrii și programul guvernului până la 24 octombrie. De aici, intervine regulamentul ședințelor comune ale Parlamentului, care arată că votul de învestire poate fi programat în următoarele 15 zile, or asta duce termenul-limită (7 noiembrie) până în preajma primului tur al alegerilor prezidențiale (10 noiembrie). Regulamentul Parlamentului și Constituția nu spun ce se întâmplă dacă un astfel de vot de învestire este amânat. În cazul unei dispute politice, probabil se ajunge și în această speță, la medierea CCR.
- Liberalii nu au în acest moment o majoritate, după cum reiese din declarațiile liderilor politici - ProRomânia nu votează, USR și UDMR pun condiții antagonice, iar PSD anunță chiar boicotul - nerealizarea cvorumului de ședință. PSD (202) și ProRomânia (31), dacă se aliază la vot, dețin majoritatea.
- PSD, mai exact tabăra care încă o susține pe Viorica Dăncilă, dorește ca în primul tur al alegerilor prezidențiale șefa partidului să intre în competiție ca premier interimar. Potrivit analizelor interne, Dăncilă ar mobiliza mai bine propriul electorat dacă ar fi premier, fie și demis, dar încă la Palatul Victoria. De aceea, se pare că o tabără din PSD ar vrea ca în Birourile permanente, pe care le domină, să se stabilească o dată a votului de învestire cât mai aproape de 7 sau chiar după 10 noiembrie. Rămâne de văzut dacă și susținătorii lui Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților, este atras în acest scenariu. Indiferent de tabere și confruntarea din interiorul PSD, social-democrații spun că varianta preferată este ca Dăncilă să ajungă în turul al doilea.
- Cel mai important însă este dacă Ludovic Orban obține 233 de voturi de partea învestirii propriului Guvern. În ambele scenarii, și cu vot înainte sau după primul tur al alegerilor, este posibil ca, în absența coalizării tuturor partidelor de opoziție, Guvernul Orban să pice la vot.
- Astfel, se poate spune că deja se intră în procedura alegerilor anticipate, pentru că ar fi nevoie de încă o respingere a unui nou Guvern, în termen de 60 de zile. Odată inaugurat noul mandat de președinte, se poate dizolva Parlamentul. Este însă improbabil ca parrtidele, cu excepția PNL și a USR (avantajate de poziția în sondaje) să fie de acord cu alegerile anticipate.
Ludovic Orban, încrezător că va trece de Parlament
„În ceea ce mă privește, sunt încrezător că Guvernul va trece. Suntem în procedura de formare a Guvernului, de realizare a programului de Guvernare, care va fi prezentat la finalul termenului constituțional și suntem, în mod evident, în faza de discuții cu partenerii noștri care au contribuit la victoria moțiunii de cenzură pentru a menține această unitate în învestirea unui Guvern de care este absolută nevoie în această perioadă în România", a declarat Ludovic Orban, sâmbătă, după ședința de campanie la care a participat și Klaus Iohannis, la sediul central PNL.
Președintele liberalilor a mai precizat că urmează nouă rundă de consultări cu partidele care au votat moțiunea de cenzură și că se așteaptă la un „boicot" al PSD, cu scopul de a menține Guvernul PSD la Palatul Victoria.
„Ne așteptăm la un boicot al PSD și vom veni cu o strategie de a trece peste acest boicot rușinos, penibil, pe care încearcă să-l facă PSD pentru a menține în mod nelegitim rămășițele unui Guvern demis prin moțiune de cenzură",a mai complrtat liberalul.
Sâmbătă, la sediul central al PNL din Aleea Modrogan, a avut loc o ședință de campanie la care a participat și președintele României Klaus Iohannis,
Discuțiile șefului statului cu liderii liberali au avut, cel mai probabil ca teme, aspecte ce țin de campania pentru alegerile prezidențiale, dar și privind negocierile premierului desemnat pentru învestirea guvernului.