Prezența la ora 21 a fost de 46,02% la nivel național, cu aproape două procente mai mică față de alegerile locale din 2016.
La primele alegeri pe care România le organizează în pandemie, partidele politice își măsoară forțele nu doar pentru gestionarea banilor comunităților locale în următorii 4 ani, ci și pentru alegerile parlamentare, programate să aibă loc în decembrie.
București, Timișoara, Constanța orașele indecise. Cât va conta importul de primari al PNL, se va opri căderea PSD? Pătrunde USR în rural? Dispar sateliții PSD? Primele semne apar duminică.
Prevederile speciale privind desfășurarea alegerilor în epidemia COVID-19 se referă, în majoritate, la siguranța alegătorilor și a personalului din secțiile de votare. Însă cele legate de urna mobilă nu par să fi fost adaptate la noua situație.
Banii cheltuiți de partide în campania electorală urmează să fie rambursați de Autoritatea Electorală Permanentă dacă totul a fost legal, iar partidul a trecut de pragul de 3%.
Vișinel Bălan este candidatul cu profil atipic care vrea să schimbe viața locuitorilor dintr-o comună de lângă București, condusă, încă din 2004, de același primar.
Pentru că în România primarii se vor alege pentru a treia oară în 30 de ani într-un singur tur de scrutin, sistem care îi avantajează pe primarii în funcție, ai partidelor mari, cu resursele publice pe mână și care mizează pe absenteism. Totul se joacă pe o carte, fără semifinală.
Vremea „suveicii” în care voturile erau aduse cu sacii din afara secției sau alegătorii erau plimbați cu autobuzul să voteze prin țară a apus, spun experții în observarea alegerilor. În 2020, există metode mai rafinate de a vicia rezultatul unui scrutin, dar nu poate fi vorba de fraudă masivă.
Gabriela Firea are 48 de ani și a jonglat întreaga ei carieră între politică și presă. S-a născut la Bacău, locuiește în orașul Voluntari, este absolventă de litere și candidează din partea PSD pentru al doilea mandat în fruntea Primăriei Generale a Bucureștiului, unde câștigă lunar 3.000 de euro.
Femeile continuă să fie slab reprezentate și la alegerile locale din 2020, iar acest lucru s-ar putea schimba pe viitor doar dacă s-ar putea impune cote pentru respectarea egalității de gen, cred specialiștii consultați de Europa Liberă.
Încarcă mai mult