Linkuri accesibilitate

Mugur Isărescu anunță că inflația, cea mai mare din UE, va fi menținută sub control, însă lansează avertismente pentru Guvern


Mugur Isărescu a subliniat din nou că inflația din România este cea mai mare din UE
Mugur Isărescu a subliniat din nou că inflația din România este cea mai mare din UE

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) a anunțat joi, menține prognoza de inflație la 4,2% pentru finalul acestui an, dar crește prognoza pentru anul următor de la 3,3% la 3,4%.

Mugur Isărescu a explicat această decizie în contextul în care inflaţia a accelerat, activitatea economică s-a intensificat, „în mod surpinzător”, iar preţurile sunt împinse în sus de o cerere în exces.

Guvernatorul consideră că inflaţia va fi ţinută sub control pe termen mediu: „Inflaţia va fi ţinută sub control pe termen mediu, chiar dacă urmează doi ani electorali”.

Isărescu a atras atenţia că tot consumul final total este acea componentă care trage în sus activitatea economică. El a precizat că, în continuare, consumul populației crește pe toate segmentele, iar acest lucru se adaugă presiunii prețurilor. Mugur Isărescu a subliniat totuși că majorarea consumului nu este la nivelul anului 2017, an în care a atins 10,7% din PIB.

„De doi ani de zile spunem ca vor veni costurile acestui tip de creștere economică bazat excesiv pe consum”, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu la prezentarea raportului trimestrial asupra inflației. El a precizat că odată cu creșterea consumului, importurile au crescut și ele însă într-un ritm și mai accelerat.

Din punctul său de vedere, există și două mari probleme pe care le-a identificat pe de-o parte faptul că s-a creat o așteptare legată de venituri mai mari, iar pe de altă parte veniturile bugetare nu sunt suficiente pentru investiții.

Toată lumea vrea venituri mai mari, asta e o realitate socială, cum să o temperezi? Este și an electoral. A doua problemă sunt veniturile fiscale care sunt sub 30% din PIB. Din ce mai faci autostrăzi, îmbunătățești infrastructura ferioviară, să ai un sistem de sănătate și de educatie bine puse la punct. Nu ai cum! E o problemă cantitativă. Nu ai cum să împarți”, a explicat Mugur Isărescu.

Șeful Băncii Centrale a subliniat că „bugetul este tensionat”, în contextul în care „ponderea cheltuielilor cu salarii și pensii, care sunt cheltuieli rigide, e de peste 70%. Nu îi mai lasă câmp de manevră”.

Guvernatorul BNR a mai atras atenția și că investițiile par să se fi revigorat, pe fondul lucrărilor din construcții, dar în schimb investițiile străine directe „tind să se atenueze”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG