Linkuri accesibilitate

Viorica Dăncilă,pentru Roșia Today: „Ieri fu nouă, azi e zece, tra, la, la, moțiunea trece!”


Cu o zi înaintea moțiunii mi-am adus aminte de această pagină memorabilă din lirica fundamentală a poporului nostru, al cărei adevăr abisal a fost aprofundat de toți cei care am făcut „armata militară” (cum se exprimau sergenții patriei): „Azi e nouă, mâine-i zece, .... draga mea, armata trece!”

Așadar doamna Dăncilă, care până mai ieri era doar incultă, este acum și trecută. Am spus-o încă din primele dumneaei zile la Palatul Victoria, când se înfățișa la microfoanele presei ca la tăiere și făcea ochii mari în atacuri de panică: a fost, foarte probabil, singurul prim ministru al României, care chiar și-a dorit din suflet de la primele clipe ale mandatului să se întoarcă la viața dumneaei liniștită, de gospodină din Videle.

Ne-o și imaginam, în perioada când toată lumea, de la presă la #REZIST, ștergea pe jos cu ea, cum se ruga în genunchi de Liviu Dragnea s-o lase să plece acasă. Iar pe fața monstrului cu mustață grizonantă nu se mișca nici un fir de păr. Cred că a dat acatiste în neștire pentru a fi lăsată la vatră și a rânduit să fie mereu amintită în rugăciunile călugărilor din mănăstiri. Și uite că, în sfârșit, a venit și izbăvirea. Astăzi Dumnezeu nu a fost PSD-ist. Guvernul a căzut, traiască guvernul! Nici nu știm dacă să ne bucurăm sau să ne întristăm, mai ales după ca am auzit că vine premier Ludovic Orban. Totuși ziua de azi ne-a adus și o undă de mâhnire.

Să ne imaginăm sala plenului, dezolant de pustie, exact cum rămâneau pe vremuri sălile de cinema după ce ni se spunea în microfoane: „Vă rugăm să nu aprindeți țigările înainte de ieșirea din sala de spectacol!” Femeile de serviciu dereticând printre rânduri și adunând mizeria, iar undeva, în spate de tot, cu privirea în gol, Petre Daea, mângâind mecanic o oaie. Păcat! Daea ni se pare cea mai mare pierdere la căderea acestui guvern. De asta suntem mâhniți. De cine o să mai râdem noi? Cine o să mai cumpere telemea sau șosete de lână băbuțelor de la iarmaroace? Politica va fi mai tristă, iar agricultura profund afectată. Cred că a fost și mâna, pardon, aripa mafiei cormoranilor. Erau interese mari la mijloc. Ne dau lacrimile. Oaia noastră strămoșească a pierdut în fața acestor cormorani haini, care nu înțeleg nimic din sufletul mioritic al neamului nostru.

Cel mai bucuros pare un domn fost prim ministru, care a intrat în cadru țopăind și urlând ceva gen „Daciana, dragostea mea!”. Ponta ne explică acum că în prima oră după căderea guvernului a primit sute de SMS-uri de la pesediști cu același mesaj: „Am fost un prost, ai avut dreptate.” Te pomenești că pesediștii care nu au votat o să ceară reluarea moțiunii mâine ca să apuce și ei să voteze ca să ne scape de acest ticălos guvern incompetent și penibil. O să se bată la urnele cu bile ca românii din diasporă la votare.

Dar poate că pentru prima femeie premier a României acest șut este doar un pas înainte spre ieșire. Fiindcă, fie vorba între noi, exista viață și după moțiune. Nu trebuie s-o plângem noi pe doamna Dăncilă. Să ne luăm rămas bun politicos și să-i mulțumim pentru inegalabilul umor involuntar cu care ne-a delectat. Orice român îi pare rău după discursurile ei.

Acesta este un text satiric, așadar opiniile autorilor nu coincid, neapărat, cu poziția Radio Europa Liberă.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG