Negocierile dintre PSD, ALDE și ProRomânia nu mai sunt un secret, Marcel Ciolacu a spus deja că urmărește încheierea unei alianțe cu cele două partide care să aibă candidați comuni la alegerile locale și parlamentare. În ecuație ar putea intra și Dan Voiculescu cu PPUSL, partidul pe care îl patronează din umbră, și care e în goană după parlamentari, ultimul pe listă fiind Teodor Meleșcanu. De partea cealaltă, relațiile dintre liberali și USR sunt departe de a fi mirifice. ”Suntem condamnați să lucrăm împreună”, a spus miercuri Dan Barna după o întâlnire cu Marcel Ciolacu, Victor Ponta și Raed Arafat.
PSD dă lupta pentru restabilirea controlului politic în parlament
Aflat în opoziție, PSD și aliații săi- ALDE și ProRomânia-, dețin de facto majoritatea în parlament, în special la Senat, de unde pot face regulile jocului politic, respingând legi care nu le convin, punând piedici guvernului liberal, sau, din contră, adoptând legi prin care facilitează afacerile propriilor ”baroni”. Ultimul exemplu este legea prin care se direcționează vânzarea terenurilor agricole către arendașii români, printre care se numără familia liderului PSD, Paul Stănescu. Nu este însă singurul exemplu, miercuri a fost votat un proiect de lege care interzice vânzarea, timp de doi ani, a participațiilor statului la companii și bănci la care statul este acționar, indiferent de cota de participație, a fost respins proiectul USR de impozitare a pensiilor speciale și cel de desființare a Institutului Revoluției, condus de Gelu Voican Voiculescu, trimis în judecată pentru crime împotriva umanității.
PSD duce o luptă acerbă pentru preluarea controlului jocului politic, după ce timp de mai multe luni a fost scos pe tușă de pandemia de coronavirus, pe de o parte, și de rezultatele celor două rânduri de alegeri din 2019 ( europenele și prezidențialele), pe de altă parte. Este exact ceea ce se întâmplă zilele acestea cu prelungirea stării de alertă, pe care PSD și aliații săi spun că refuză să o adopte, propunând o altă formulă. În același registru pot fi citite și demersurile pe care le face PSD pentru a fi el cel care stabilește data alegerilor locale: prin parlament, printr-o lege, și nu de către guvern, cum s-a procedat vreme de 30 de ani, sau amenințarea cu moțiunea de cenzură în situația în care guvernul nu mărește cu 40% pensiile.
Chiar dacă în parlament domină scena și își poate aranja cărțile după cum îi convine, PSD este conștient că pierderea de popularitate după ”epoca Dragnea-Dăncilă” nu poate fi recuperată prea ușor. De aceea are nevoie să refacă coaliția care l-a adus la putere în 2016.
De ce PSD și aliații au nevoie unii de alții
„Sunt în momentul de faţă discuţii între noi, ALDE, PSD şi Pro România pentru formarea unei coaliţii care să participe la următoarele alegeri locale şi parlamentare. (...) Credem că avem o şansă reală la următoarele alegeri mergând într-o coaliţie de centru-stânga”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, la România Tv, potrivit Agerpres. Liderul ALDE nu a făcut decât să confirme negocierile anunțate de Marcel Ciolacu.
Dacă în privința lui Tăriceanu lucrurile sunt simple, pentru că acesta nu reușește să-și revină după înfrângerea la europarlamentare, când nu a atins pragul electoral, având, deci, tot interesul unor liste comune cu PSD, cu Victor Ponta lucrurile stau ceva dificil. Ponta e pe cai mari acum- sondajele de opinie cotează ProRomânia cu 11,2%-, deci poate pune condiții, face mofturi și juca la două capete. Teoretic, partidul lui Ponta nu va avea probleme să intre în parlament, dar la alegerile locale poate avea surprize pentru că nu are infrastructură- primari, șefi de consilii județene sau locale și nici organizații puternice în teritoriu.
Partidul Puterii Umaniste (Social- Liberal), înființat în 1991 de Dan Voiculescu și al cărui membru este în continuare, bate și el la ușa PSD în scopul unei alianțe pentru alegeri, după modelul practicat de Partidul Umanist (PC). Voiculescu a racolat deja oameni de la PSD- Teodor Meleșcanu, Maria Grapini, Grațiela Gravrilescu, Popescu Piedone, Dorel Căprar etc. Voiculescu ar urmări să adune cât mai mulți parlamentari pentru a-și maximiza puterea de negociere cu Marcel Ciolacu. În schimb ar oferi în campanie , spun surse din presă, sprijinul postului Antena 3.
Aceleași sondaje arată însă că PSD rămâne cantonat în jurul a 23%, nereușind să profite de erodarea PNL (care a pierdut 14,4 procente din ianuarie și până acum) și nici de criza generată de pandemia de Covid 19. Cei trei aliați, PSD, ALDE și ProRomânia ar aduna împreună puțin peste 38%, ceea ce i-ar plasa într-o poziție bună din perspectiva alegerilor locale.
În politică 1+1 nu fac 2
La alegerile din 2020, situația este mult mai complicată pentru PSD: se află la cel mai mic scor din istoria ultimilor 30 de ani, iar Marcel Ciolacu, chiar dacă va fi ales președinte, nu are tracțiune electorală, ca dovadă că partidul nu reușește să-și redreseze imaginea. Așa încât ar putea să fie forțat să refacă coaliția care a adus PSD succesul în 2016, pentru a reuși un scor de peste 35%. Conducerea PSD are nevoie să prezinte o imagine de invingător prin aceste alianțe, spune pentru Europa liberă profesorul Ovidiu Voicu.
”Însumarea a două partide nu reprezintă suma partidelor, iar PSD probabil știe asta. Problema PSD este în primul rând leaderschip-ul actual și s-ar putea ca presiunea să fie pe dl. Ciolacu, care s-a dovedit incapabil, pe fond de criză a guvernului, de criză de sănătate și economică, să-și crească partidul. Deci, atunci ar putea să vină cu un artificiu, ca să le arate totuși colegilor că este un lider acceptabil să spună am crescut partidul prin alianțe. Asta este o problemă, cei care conduc PSD la nivel central au nevoie să prezinte o imagine de invingător prin aceste alianțe.”
Frontul anti-PSD, divizat de lupta dintre USR și PNL
Pe frontul adversarilor PSD, tensiunile dintre liberali și USR par să se acutizeze. Dan Barna a avut miercuri o întâlnire cu secretarul de stat Raed Arafat, Marcel Ciolacu și Victor Ponta, liderii care au anunțat că nu vor vota prelungirea stării de alertă. Chiar și după întâlnirea de joi dintre Dan Barna și președintele Iohannis pe tema stării de alertă, liderul USR spune că decizia va fi luată în funcție de ”datele pe care le va prezenta guvernul”.
Criticile useriștilor față de liberali trec uneori în registrul acut. Acum două săptămâni, chiar în plenul parlamentului, reprezentanții PNL și USR s-au acuzat reciproc de trafic de influență și s-au amenințat cu plângeri penale la DNA. A devenit vizibil în spațiul public că relațiile dintre PNL și USR trec prin momente tensionate, reprezentanții celor două partide acuzându-se sistematic de înțelegeri subterane cu PSD.
Pe de altă parte, cum sondajele de opinie indică o scădere a intenției de vot pentru PNL, care a căzut sub 40%, dar și o stagnare pentru USR în jurul a 11 procente, PLUS având 5%, cele trei partide ar putea să fie obligate să colaboreze. „Suntem condamnați să lucrăm împreună și vom face lucrul acesta, suntem obligați să facem funcțională această coaliție guvernamentală USRL-PLUS și PNL,” admite Dan Barna.
O coaliție guvernamentală care are însă în față două rânduri de alegeri. Pentru locale nu se va face nicio alianță, ”pentru că avem același electorat în multe zone”, spune Dan Barna, dar există posibilitatea susținerii unor candidați comuni la primării, așa cum se întâmplă la București cu Nicușor Dan. Analistul Ovidiu Voicu spune pentru Europa liberă că pentru USR strategia atacului este singura viabilă și că ea va continua, ceea ce nu e convenabil pentru PNL, care e complet singur în acest moment.
” Nu mă aștept să facă o alianță, dimpotrivă, să se îndepărteze tot mai tare. Atacurile vor continua pentru că cele două partide își dispută același electorat anti-PSD. Pentru USR este unica strategie viabilă, dacă ar face o alianță cu PNL, care este la guvernare, ar intra într-un con de umbră și, probabil, și-ar pierde și nucleul dur și nici nu ar atrage noi susținători. Pentru USR singura cale este opoziția la PNL, să atace PNL. Liberalilor le-ar prinde bine o alianță formală cu USR, pentru că partidul este izolat în momentul acesta, este singur, nu are pe nimeni alături”.
În 30 de ani, strategia alianțelor preelectorale cu o listă comună de candidați s-a dovedit câștigătoare mai ales pentru partidele de dreapta, dacă ne gândim la Convenția Democratică din România (CDR) și la Alianța Dreptate și Adevăr (DA). Și pentru PSD formula a funcționat bine în 2012, când Uniunea Social-Liberală (USL) a câștigat detașat alegerile.
Facebook Forum