Linkuri accesibilitate

Strategia PSD în București. Cât de importanți mai sunt trandafirii pentru candidați?


Romania - PSD is presenting the candidates for Bucharest
Romania - PSD is presenting the candidates for Bucharest

Trandafirii PSD nu mai au mare succes printre candidații social-democrați din Capitală, după ce mai multe afișe de campanie ale acestora au renunțat la sigla și simbolul partidului

Candidații PSD din București au strategii diferite în ceea ce privește utilizarea siglei cu cei trei trandafiri și a numelui partidului în campania electorală pentru locale. În perioada de precampanie, social-democrații au evitat să se afișeze cu elemente vizuale care aduc aminte de PSD, dar situația se va schimba în anumite sectoare în perioada următoare, potrivit informațiilor Europei Libere.

Astfel, pe noile bannere ale Gabrielei Firea vor apărea sigla partidului și numele acestuia, dar locul rezervat este foarte mic. Primarul Sectorului 1 spune că nu va folosi numele și sigla partidului în campania outdoor. Amândoi spun că vor să reprezinte „oamenii”, nu doar pe votanții PSD. Totuși, este pentru prima dată când candidații PSD se țin departe de însemnele unui partid care a gestionat în ultimii patru ani Capitala din toate funcțiile - Primăria Generală, toate cele de sector și majoritatea în consilii.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, și-a început precampania electorală cu un afișaj outdoor în care a folosit un joc de cuvinte care conținea sintagma “Firea oamenilor”. Pe panourile publicitare sau pe mesh-urile din București, plătite de candidatul PSD, nu apar poza primarului, dar nici vreo asociere cu PSD – sigla partidului sau numele acestuia. Social-democrații susțin că aceea a fost o campanie de teasing, pentru a crește interesul în jurul candidatului PSD.

Afișaj stradal cu sloganul candidatei PSD la Primăria Capitalei, fără trandafiri și fără sigla partidului, așa cum apare în cartierul Berceni
Afișaj stradal cu sloganul candidatei PSD la Primăria Capitalei, fără trandafiri și fără sigla partidului, așa cum apare în cartierul Berceni

„Aceste materiale au fost pentru precampanie. Sunt în producție cele noi și urmează să fie montate în curând. Eu mă adresez tuturor oamenilor, nu doar membrilor de partid. Problemele orașului nu sunt de stânga sau de dreapta”, a declarat Gabriela Firea pentru Europa Liberă.

Noul slogan de campanie al Gabrielei Firea, potrivit noilor materiale de campanie, o să fie „Oamenii pe primul loc”. Cei trei trandafiri și numele partidului apar pe noile materiale, dar spațiul rezervat este foarte mic, aproape insesizabil.

Unul dintre viitoarele afișe electorale ale candidatei PSD
Unul dintre viitoarele afișe electorale ale candidatei PSD

În 2016, lansarea candidaturii Gabrielei Firea s-a făcut în curtea PSD din Kiseleff, iar Liviu Dragnea i-a dăruit trei trandafiri, simbol tradițional al social-democraților, care se află și ca însemn electoral pe buletinele de vot.

Dan Tudorache: Nu apar trandafirii și numele PSD? Poate a rămas fără vopsea

Candidatul PSD pentru Primăria Sectorului 1 nu a asociat numele său cu al partidului sau cu cei trei trandafiri.

„Jumătate din voturi îți vin datorită partidului, jumătate trebuie să îți vină de la oameni. Nu apar trandafirii și numele PSD pe bannere? Cred că nu a mai avut vopsea cel care a printat. A rămas fără vopsea. Glumesc. Eu am preferat ca din prima zi de mandat să spun că nu fac politică, ci sunt pentru oameni. Pentru administrația locală, contează foarte mult omul și mai puțin partidul”, a fost explicația oferită de Dan Tudorache pentru Europa Liberă.

Pe Facebook, a devenit viral un mesaj al primarului Sectorului 1, care susține că va repara lifturile din Sector. Cei care au distribuit mesajul au ironizat panoul electoral.

„Suntem prima administrație care reabilităm lifturile, am undeva la 900 de lifturi de reabilitat. Cei care glumesc pe seama acestui banner înseamnă că stau la casă. Dacă stăteau la ultimul etaj, nu le mai ardea de glumă”, a spus Tudorache.

În urmă cu patru ani, Dan Tudorache a folosit sigla și numele partidului pe bannerele din Sectorul 1.

Cristian Popescu: „Numele candidatului contează 100% la locale”

Proaspăt trecut în tabăra social-democrată de la PNL, Cristian Popescu nu vrea să dezvăluie dacă va folosi cei trei trandafiri în afișajul outdoor în campania din Sectorul 2.

„Sunt candidatul PSD, e obligatoriu să folosesc sigla? Când candidezi pentru primărie, contează persoana. Nu vă pot dezvălui strategia mea de campanie. Pentru mine, contează omul 100% și la prezidențiale, și la locale. Oamenii cu care am vorbit mi-au spus că nu contează partidul, ci mă vor vota pe mine, chiar membri PNL și USR. Orice om normal votează candidatul, nu partidul”, a fost poziția lui Cristian Popescu.

Candidatura acestuia a fost decisă în ultima clipă, după ce în cadrul negocierilor USR-PLUS cu PNL, Dan Barna nu a fost de acord să îl susțină pe Cristian Popescu pentru Primăria Sectorului 2. Prima opțiune anunțată de PSD pentru Sectorul 2 a fost Neculai Onțanu, fost primar al Sectorului și fost membru PSD. Social-democrații au decis să meargă pe mâna lui Cristian Popescu, care stătea bine în sondajele de opinie.

Aurelian Bădulescu: „Nu îmi e rușine cu numele PSD”

Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, a devenit candidatul PSD la Primăria Sectorului 3, după ce Robert Negoiță a anunțat că nu vrea să candideze din partea social-democraților. Negoiță este cotat cu prima șansă în sondajele de opinie să câștige un nou mandat, dar social-democrații vor să își maximizeze procentele obținute pentru lista de consilieri locali.

„Candidatul și partidul sunt importanți în egală măsură. Eu voi urca bannerele de mâine, este poza mea cu sigla și numele partidului. Cât candidez sub sigla PSD, eu mă simt obligat să afișez și sigla. Eu sunt un om devotat, cu caracter, cu bune și cu rele. Eu nu pot să separ candidatul de partid. Mie nu îmi e rușine cu PSD, că sunt social-democrat”, a afirmat Aurelian Bădulescu.

Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că sigla și numele partidului se vor regăsi și pe bannerele din Sectorul 4, unde candidează primarul Daniel Băluță. Edilul va primi o funcție de vicepreședinte la viitorul Congres al PSD, după ce social-democrații s-au temut că acesta nu va candida pe listele lor.

Cei trei trandafiri se vor regăsi pe materialele electorale ale candidatului PSD din Sectorul 6.

„La nivelul municipiului București, toți primarii au intenție de vot mai mare decât PSD. Cred că în campania de la locale mai important este omul, mai puțin partidul”, a declarat Gabriel Mutu pentru Europa Liberă, care nu a renunțat la sigla și numele partidului.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG