Linkuri accesibilitate

VIDEO REPORTAJ. Ultima săptămână la Primărie a celui mai longeviv edil din România


Mircea Ismail, primarul comunei Doicești, Dâmbovița, este cel mai longeviv edil al României.
Mircea Ismail, primarul comunei Doicești, Dâmbovița, este cel mai longeviv edil al României.

Din 1982 și până foarte recent, Mircea Ismail (PSD) a condus Primăria unei comune din Dâmbovița. A fost cea mai lungă carieră de primar din istoria României.

„Ajunge! Vreau și eu câțiva ani să-i duc… Nu vreau să vin la Primărie în baston”, mărturisește Mircea Ismail, cel mai longeviv primar din România.

La cei 74 de ani, primarul și-a început cariera de edil în comuna Doicești, județul Dâmbovița, în 1982, când a fost ales să conducă comuna natală de mai-marii Partidului Comunist. În ultimii 38 de ani a câștigat toate alegerile din Doicești, Dâmbovița, întotdeauna pe listele PSD.

Cum a început totul

„Lucram la o întreprindere textilă, la Pucioasa. Eram tehnician în probleme de personal, învățământ, salarizare se numea așa. Retribuirea muncii. Și acolo am fost, știu eu, văzut cu ochi frumoși de un secretar al Comitetului Județean de partid și mi-a propus să mă aducă primar în localitatea natală.”

Valul de schimbări generat de Revoluția din 1989 a dus la înlocuirea multor primari și responsabili locali. Dar edilul susține că sătenii l-au vrut tot pe el primar în Doicești.

„Nu uit acea zi. 12 ianuarie. Și la Căminul Cultural am ședință acolo. Și a venit un delegat de la Târgoviște, de la centru de acolo și „hai domne, hai la ședință!” „De ce să merg? Uite colea cheile, uite sigiliul, uite astea aici intacte, nu știu ce.” „Da, ți-e frică?” „Hai, mă, că merg!” Și m-am dus. Și a început el, s-a suit pe scenă, a început el… Cei 15 trebuiau, în CPUN-ul ăla, să aleagă și primarul. Și zice la sală: „Ca să alegem primarul eu zic nu cei 15 să aleagă, să-l aleagă sala. Să fim mai catolici decât Papa.” El, nu știu ce vorbea…Mă rog, stăteam...eram așa sfios puțin, eram nu știu ce, dar n-avea ce să-mi impute, ce să-mi facă cineva. Și stăteam rezemat de sobă așa. El pe scenă. I-a suit și pe cei 15… Și a-nceput sala să vuiască: „Ismail! Ismail!”, mărturisește Ismail.

Mircea Ismail a devenit primar în 1982.
Mircea Ismail a devenit primar în 1982.

Imediat după '90, Mircea Ismail se înscrie în FSN, actualul PSD, pentru care câștigă toate alegerile locale. Omul s-a aflat la primărie și când s-a desființat CAP-ul, și când s-au aplicat mai bine, sau mai rău, legile succesive ale proprietății. Sau când sătenii nu au mai avut de ce să facă naveta în orașele vecine și au luat calea străinătății.

Ca mai toate satele și orașele industriale din România și Doicieștiul a avut parte de un declin rapid, șomaj și imigrație. Astăzi, comuna dâmbovițeană e pustiită și în paragină. PSD, partidul căruia primarul i-a fost soldat credincios timp de trei decenii nu l-a sprijinit întotdeauna așa cum și-ar fi dorit el.

Imediat după Revoluție, edilul s-a înscris în FSN și a câștigat toate alegerile postdecembriste
Imediat după Revoluție, edilul s-a înscris în FSN și a câștigat toate alegerile postdecembriste

„Eu am fost loial. Dar anumiți conducători de la vârful partidului n-au răspuns cu aceeași monedă”, susține edilul.

Ismail a avut parte de o ceremonie de predare a mandatului foarte restrânsă, din cauză că doi angajați ai Primăriei au fost testați pozitiv cu coronavirus. La mijlocul lunii noiembrie, 20 de persoane din comuna cu aproape 5.000 de locuitori erau diagnosticate cu COVID-19. Spre deosebire de alte localități din țară, aici evoluția epidemiei pare sub control.

Unii localnici sunt nemulțumiți

Noul primar, tot de la PSD, are multe de făcut. Primăria are multe restanțe. Chiar dacă la Doicești și-a îndeplinit mandatele cel mai longeviv primar din România, nu toți localnicii sunt mulțumiți. Dimpotrivă.

„Mizeria din comună, neigenizarea comunei. Peste tot sunt numai muri. Iarba netunsă. Am ajuns noi, părinții copiilor, în parcul din fața Primăriei să dăm cu mătura, ceea ce este de domeniul Primăriei să-l facă”, declară Viorel Necula, localnic din Doicești.

Primarul recunoaște că localitatea este murdară, dar dă vina pe lipsa forței de muncă. „De acord, este realitatea. N-am avut până anul ăsta așa mizerie. Aveam pe cei la legea 416, acei care veneau și primeau acei bani și îi foloseam pe ăia”, susține Mircea Ismail.

Noul primar avea doar 5 ani când Ismail activa în primul său mandat de edil al comunei. El este de părere că noua generație de primari va rezolva altfel probleme comunităților rurale din România.

„Probabil că sunt diferențe între generațiile trecute și generațiile viitoare. Noi, de fiecare dată, încercăm să preluăm lucrurile bune. (...) Avem și o viziune ca tineri, o imaginație, putere de muncă. Doar suntem tineri”, susține Cosmin Stana, noul primar din Doicești, Dâmbovița.

„Un om cumsecade”


După 38 de ani de primărie, Mircea Ismail ar vrea ca lumea să-și amintească astfel de el: „Am fost un om cumsecade. Adică lumea… Cine mă știe mă știe cum am fost, cum sunt. Dacă-mi păstrează memoria... Dacă nu, o să mă șteargă din memorie, că asta e viața”, susține edilul cu cea mai longevivă carieră din România.

XS
SM
MD
LG