Linkuri accesibilitate

„Pandemia nu s-a terminat” | Marea Britanie se relaxează, Europa impune din nou restricții


În timp ce Marea Britanie se pregătește de relaxare, multe țări europene încep să readucă restricțiile de dinainte.
În timp ce Marea Britanie se pregătește de relaxare, multe țări europene încep să readucă restricțiile de dinainte.

Regatul Unit va ieși din lockdown pe 19 iulie, conform premierului Boris Johnson. Acesta a avertizat că va fi în continuare nevoie de grijă și atenție, spunând că „pandemia încă nu s-a terminat”. Alte țări europene, precum Franța, au abordări diferite și impun restricții.

Relaxarea fusese anunțată pentru 21 iunie, însă a fost amânată pentru a asigura un număr mai mare de persoane vaccinate. În ultima săptămână înainte de relaxare, britanicii și-ar fi dorit ca vaccinul să fie administrat întregii populații adulte. Strategia Marii Britanii a fost să se concentreze pe prima doză cu prioritate, lungind distanța dintre prima doză și rapel.

Vârful valului curent de infecții este așteptat în august în Marea Britanie. În acea perioadă, oamenii de știință se așteaptă la cifre mari: între o mie și două mii de internări pe zi. Cu toate acestea, reprezentanții sistemului de sănătate britanic spun că sunt pregătiți și că vaccinările vor ajuta împotriva unui val copleșitor. Până acum, noul val de infecții crește mai puțin vertiginos decât cele anterioare.

În Regatul Unit, va rămâne necesară purtarea măștii în unele spații interioare, mai ales cele aglomerate. Cluburile se vor redeschide și nu vor mai fi limite pentru numărul celor care se pot întâlni. Se va renunța și la regulile de distanțare socială.

În cluburi și la evenimente mari, organizatorii vor putea folosi certificate speciale care atestă că participanții sunt vaccinați sau au trecut prin boală. Acestea nu sunt pașapoartele „verzi” de călătorie, ci doar documente pentru uz intern. În viitor, guvernul ar putea face aceste certificate obligatorii în unele locații.

87% din adulții din Marea Britanie sunt vaccinați împotriva Covid-19 cu cel puțin o doză, iar două treimi din adulți au primit ambele doze. Cu toate acestea, în Marea Britanie au fost șase zile consecutive cu peste 30.000 de cazuri zilnice noi.

În timp ce Regatul Unit se deplasează spre relaxare, alte țări fac exact opusul. Cazurile cresc vertiginos în Europa, din cauza tulpinii Delta, dar nu sunt la fel de grave ca în alte valuri. De această dată, tinerii sunt cei care se îmbolnăvesc. În Germania, unde multe măsuri au fost luate până acum pe baza numerelor de infecții, s-a sugerat schimbarea strategiei din moment ce bolnavii nu sunt afectați la fel de grav în acest val.

Franța: La restaurant, doar cu vaccin sau test negativ

De luna viitoare, în Franța, oricine va vrea să iasă la un restaurant sau bar, la cinema sau teatru, la mall sau chiar și să călătorească cu trenul, va trebui să arate dovada vaccinării sau un test negativ recent.

Guvernul impune aceste măsuri pentru a împinge înainte campania de vaccinare, care începea să se domolească. Jumătate din populația Franței este vaccinată cu cel puțin o doză, dar numărul programărilor era mic înaintea anunțului oficial. În urma anunțului Președintelui Macron, aproape un milion de oameni și-au făcut programare la vaccin doar în ziua de 12 iulie.

În Franța, Grecia, Italia și Marea Britanie va fi obligatorie vaccinarea personalului medical și a celor care lucrează cu persoane vulnerabile. Lucrătorii din sistemul sanitar francez care refuză vaccinarea nu vor mai fi lăsați la muncă și nu vor fi plătiți.

Aceasta este o schimbare de direcție pentru guvernul francez, care de câteva luni doar ridică restricții. Aceștia se tem de impactul valului patru - consilierii din sănătate au spus că e nevoie ca cel puțin 95% dintre francezi să fie vaccinați pentru a opri tulpina Delta.

Spania: Gata distracția pentru tinerii care au răspândit boala

Mai multe regiuni din Spania au readus restricțiile de circulație noaptea, de socializare și viață de noapte. Tinerii nevaccinați din Spania au contribuit la răspândirea tulpinii Delta, așa că în provinciile Catalonia și Valencia adunările sociale au fost restrânse din nou la maximum 10 persoane. În regiunea Asturias, au fost închise barurile și resturantele cu spații interioare.

Și Spania și-a vaccinat aproape jumătate din populație, dar sistemul de prioritizare care i-a pus pe tineri la coadă amenință acum sistemul de sănătate cu posibilitatea unui nou val de îmbolnăviri. Acesta ar fi mai puțin mortal ca cele de dinainte, dar tot are potențialul de a copleși spitalele. De asemenea, încă nu se știe care sunt efectele îndelungate ale bolii.

„În Spania, am devenit experți în ridicarea prematură a restricțiilor”, a declarat pentru Reuters Dr. Rafael Bengoa, co-fondatorul Institutului pentru Sănătate și Strategie din Bilbao. „Când am decis să ridicăm restricțiile în acest val al pandemiei, cetățenii nu au avut suficientă imunitate pentru a face acest lucru”, a menționat acesta.

Deocamdată, în Spania, aceste măsuri trebuie aprobate de judecători.

Olanda: Guvernul recunoaște că restricțiile au fost ridicate prea repede

Pe 12 iulie, Premierul Olandei Mark Rutte a recunoscut că guvernul său a făcut o greșeală ridicând prea repede restricțiile de circulație și adunare. Numărul de cazuri au ajuns la cel mai ridicat nivel din 2021 în Olanda, așa că guvernul a hotărât să închidă cluburile și să interzică alte evenimente mari. De unde acum două săptămâni se înregistrau doar 500 de cazuri pe zi, duminică numărul a crescut la 9.300. Majoritatea sunt tineri între 18-25 de ani.

Când a anunțat ridicarea restricțiilor, Rutte a apărut hotărât, spunând că aceasta este decizia logică. Acum, Rutte s-a întors cu coada între picioare, declarând: „Am judecat prost situația, regretăm și ne cerem scuze”. Ministrul Sănătății a precizat că numărul mare de infecții se datorează tulpinii Delta.

Jumătate din olandezi sunt vaccinați cu ambele doze, trei sferturi cu cel puțin una. Reprezentanții sistemului de sănătate au avertizat că spitalizările sunt în creștere.

Israel: Cu un pas înainte. Viața cu tulpina Delta

Israelul a avut una dintre cele mai rapide și de succes campanii de vaccinare. În jur de 60% dintre israelieni au primit vaccinul Pfizer, populația vulnerabilă fiind vaccinată.

Acum o lună, țara a renunțat la măști și la distanțarea socială. Sosirea tulpinii Delta l-a forțat pe noul Premier Naftali Bennett să impună din nou o parte dintre măsurile de restricție. Va fi acum din nou necesară purtarea măștilor. Toți cei care sosesc în Israel vor trebui să se carantineze.

Israelul consideră acum că este nevoie ca cel puțin 80% din populație să fie vaccinată pentru a opri noul val de îmbolnăviri cu tulpina Delta.

XS
SM
MD
LG