Linkuri accesibilitate

3 minute | Țară, caut guvern, Pandora & Putin, statul eșuat și protestul anti-vaccin


Sâmbătă, 2 octombrie, Piața Victoriei și Piața Universității din București au fost ocupate de mii de manifestanți anti-vaccinare. În aceeași zi, România a înregistrat un număr record de 12.590 cazuri noi, și 1412 pacienți sub aflați la Terapie Intensivă.
Sâmbătă, 2 octombrie, Piața Victoriei și Piața Universității din București au fost ocupate de mii de manifestanți anti-vaccinare. În aceeași zi, România a înregistrat un număr record de 12.590 cazuri noi, și 1412 pacienți sub aflați la Terapie Intensivă.

Numărul de noi cazuri Covid a crescut alarmant. Cu mai puțin de o treime din populație vaccinată, se pare că România va ajunge totuși rapid la imunitatea de turmă. Dar nu civilizat, prin vaccinare, ci în stil barbar, prin contagiune, cu un număr mare de morți și pacienți cu sechele. Inclusiv copii.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Începe o săptămână complicată și imprevizibilă. România se confruntă cu o criză sanitară, dublată de o criză politică, în paralel cu o creștere a prețurilor fără precedent în ultimele două decenii. Presa internațională e acaparată de un singur mare subiect: Pandora.

Iată deci știrile mari:

  • Dosarele Pandora, adică 11,9 milioane de documente financiare, analizate de mari publicații internaționale, relevă averea uriașă a unor lideri politici, oameni de afaceri și șefi de crimă organizată. De la Vladimir Putin la Tony Blair
  • Ex-liderul PNL, Ludovic Orban amenință cu ruperea PNL, avertizând asupra „unui curent progresist” adus în partid de președintele Iohannis. În acest timp, dl. Cîțu își caută susținători în Parlament
  • COVID-19 face ravagii. România a bătut toate recordurile în materie de număr de noi cazuri - , pacienți în ATI și număr de copii bolnavi grav. „Statului eșuat” îi rămân restricțiile”.

Nu în ultimul rând, Europa Liberă începe astăzi o serie jurnalistică dedicată uneia dintre cele mai grave probleme românești: depopularea țării. Campania noastră se numește simplu: România. Moștenitorii.

Răspunsurile pe care le-am obținut sunt mult mai sofisticate decât vă imaginați. Citiți-le pe parcursul acestei săptămâni.

Dosarele Pandora - dezvăluiri din zone de paradis fiscal

Washington Post este una din marile publicații internaționale care a analizat muntele de documente - aproape 12 milioane de acte financiare - adunate de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor și alte organizații partenere.

Între personajele menționate de articolul de fond din WP se numără și Vladimir Putin, mai precis vila din Monte Carlo a Svetlanei Krivonoghik, femeia care se pare că a avut o relație de lungă durată cu liderul de la Kremlin și i-a dăruit o fiică.

Vladimir Putin apare indirect în Dosarele Panama. Svetlana Krivonoghik, femeia care se pare că a avut o relație îndelungată cu Vladimir Putin, a cumpărat în 2003, un apartament cu vedere la Mediterana, la Monte Carlo, atunci în valoare de peste 4 milioane de dolari.
Vladimir Putin apare indirect în Dosarele Panama. Svetlana Krivonoghik, femeia care se pare că a avut o relație îndelungată cu Vladimir Putin, a cumpărat în 2003, un apartament cu vedere la Mediterana, la Monte Carlo, atunci în valoare de peste 4 milioane de dolari.

BBC descrie pe larg vila somptuoasă din Malibu a regelui Abdulah al II-lea al Iordaniei. Povestește despre conturile premierului ceh, Andrei Babis, cel care are alegeri duminică, iar acum trebuie să explice din ce bani și-a cumpărat printr-un off-shore două vile în sudul Franței, dar insistă mai ales pe economia de 320.000 de lire sterline pe care au făcut-o fostul premier britanic, Tony Blair și soția sa, Cherie, atunci când au cumpărat o proprietate impozantă în Marylebone, în centrul Londrei.

Taxele în Marea Britanie sunt destul de piperate. Este motivul pentru care familia Blair a investit într-un off-shore ca să cumpere o proprietate în inima Londrei.
Taxele în Marea Britanie sunt destul de piperate. Este motivul pentru care familia Blair a investit într-un off-shore ca să cumpere o proprietate în inima Londrei.

În același timp, BBC oferă date și despre impresionantul dispozitiv jurnalistic care a făcut posibile dezvăluirile: mai mult de 650 de jurnaliști din întreaga lume au adunat, studiat și sintetizat documentele, cu totul nu mai puțin de 2,94 TB, adică 11,9 milioane de fișiere.

Europa Liberă deschide cu o foarte utilă cronologie a dezmembrării Uniunii Sovietice - de la care se împlinesc în acest an 30 de ani.

Dar în scandalul Dosarelor Pandora insistă asupra personajelor-cheie din spațiul ex-sovietic, începând cu Vladimir Putin și continuând cu liderul din Azerbajan, Ilam Aliev. Acesta, împreună cu asociații săi, au cumpărat proprietăți la Londra în valoare de circa 700 de milioane de dolari. Potrivit Proiectului pentru Relatarea Cazurilor de Corupție și Crimă Organizată, o asociație membră a Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor, plățile s-au făcut cash.

Inclusiv președintele pro-occidental al Ucrainei, Volomir Zelensky și apropiații săi sunt beneficiarii unei rețele de companii off-shore, la rândul lor deținătoarele unor proprietăți la Londra.

Nu există încă date publice despre magnați din România. Rise Project le pregătește. Vom reveni.

Cade guvernul Cîțu. Da ori ba?

Aritmetica parlamentară spune că da, cade guvernul. Potrivit cifrelor, premierul nu numai că nu are o majoritate pe care să se bazeze, dar nu are nici aliați politici interesați să îi sprijine un cabinet minoritar.

Premierul Cîțu îndreptându-se spre tribună, după ce a fost declarat câștigător în alegerile interne din 25 septembrie 2021.
Premierul Cîțu îndreptându-se spre tribună, după ce a fost declarat câștigător în alegerile interne din 25 septembrie 2021.

În 2007-2008, Călin Popescu Tăriceanu a eliminat PDL de la guvernare, cum a făcut dl. Cîțu acum cu USR-PLUS, dar s-a menținut la putere cu ajutorul PSD.

Între timp, USR PLUS l-a ales în frunte pe Dacian Cioloș (PLUS), dar cu destul de multă înțelepciune, cei mai mulți membri din conducerea extinsă a formațiunii sunt din partidul dlui Barna (USR). Și Adevărul are o analiză pe tema noii conduceri a USR PLUS, care insistă asupra unui star în devenire.

Cu totul altfel stau lucrurile în Partidului Național Liberal, unde victoria lui Florin Cîțu a însemnat eliminarea simpatizaților lui Ludovic Orban din conducere, ca să nu mai amintim nici de presiunile care au făcut ca lideri marcați, începând cu Ilie Bolojan, să nu mai candideze la o loc în Consiliul Național. Nu întâmplător, Ludovic Orban amenință că va rupe PNL, după cum relatează Digi24.

Rămâne de văzut câți lideri și decideți liberali îl vor urma pe Ludovic Orban, în condițiile în care premierul Cîțu are de împărțit sume mari de la bugetul autohton și european în următoarea perioadă. Dar e sigur că prim-ministrul nu poate conta mâine în Parlament pe votul președintelui Camerei, Ludovic Orban, și al apropiaților săi.

Cifre record de îmbolnăviri Covid, dar manifestații anti-vaccinare

Mii de oameni - bucureșteni și nu numai - s-au adunat sâmbătă seara în Piața Victoriei și în Piața Universității, prin tradiție cele mai pro-occidentale puncte geografie de pe harta României - ca să protesteze împotriva vaccinării, a restricțiilor și a guvernanților din ultimii 30 de ani.

Liderii AUR au defilat alături de manifestanți, imensa lor majoritate fără măști, deși ele au devenit obligatorii de săptămâna trecută din cauza incidenței de peste 6 cazuri la mia de locuitori.

Pe multe pancarde se puteau citi versete religioase. Biserica Ortodoxă are în continuare o poziție ambiguă față de vaccinare. Atâta vreme cât preoții și episcopii îndeamnă public oamenii să se vaccineze, e puțin probabil că mesajele corecte politic ale purtătorului de cuvânt BOR ajută la ceva.

Manifestațiile anti-Covid din 2 octombrie 2021, București.
Manifestațiile anti-Covid din 2 octombrie 2021, București.

Sâmbătă, Jandarmeria s-a limitat la a se asigura că manifestația decurge pașnic, iar reprezentanții instituției au spus fără convingere la televizor (Digi24) că îi filmează pe protestatari ca să le trimită amenzile acasă.

Având în vedere că amenzile se pot plăti după multe luni, în cazul în care sunt aplicate, e puțin probabil că asemenea gesticulații retorice pot schimba cu ceva imensa problemă cu care se confruntă autoritățile de la București.

Neîncrederea. Neîncrederea omoară oameni.

Colegii mei, Andreea Ofițeru, Andreea Tănase și Mihai Nica au filmat într-o secție Covid a unui spital din București. Într-unul care deja nu mai are locuri libere pentru pacienții cu Covid.

Alte subiecte:

  • Alegerile din Georgia au fost câștigate de partidul de guvernământ după o campanie electorală tensionată care a culminat cu arestarea fostului lider, Mihail Șaakașvili, reîntors din exilul auto-impus ca să se alăture opoziției.
  • Marea Britanie se confruntă în continuare cu lipsa camionagiilor. Boris Johnson spune că e vorba de „ajustări” firești după Brexit, dar a atras atenția că până de Crăciun, britanicii se vor confrunta cu diverse lipsuri din cauza lor.

Toate cele bune, ne revedem mâine,

Elena Tănase

  • 16x9 Image

    Elena Tănase

    E jurnalist de peste 20 de ani. A început cu opt ani la BBC, a continuat cu doi ani la România Liberă, apoi a intrat în televiziune: opt ani din zece la Digi24. Din septembrie 2020, Elena Tănase este directorul Europei Libere. Cu studii de istorie și științe politice, s-a remarcat prin documentare video de istorie recentă: Povestea Cumințeniei Pământului (2016), Abdicarea Regelui Mihai (2017), Revoluția Română. De ce a curs sânge (2019). 

    TanaseE@rferl.org

XS
SM
MD
LG