Linkuri accesibilitate

Coaliție | Prima promisiune încălcată privind pensiile minime. Prefecți - da, certificat Covid - ba


Liderii coaliției au reușit să-și împartă posturile de prefecți, au amânat discuțiile despre certificatul Covid și au încălcat o promisiune prezentată ca o mare victorie pentru deținătorii de pensii minime.
Liderii coaliției au reușit să-și împartă posturile de prefecți, au amânat discuțiile despre certificatul Covid și au încălcat o promisiune prezentată ca o mare victorie pentru deținătorii de pensii minime.

Coaliția PSD-PNL-UDMR a adoptat luni ultima măsură din pactul social care va fi transformată în act normativ vineri. Este vorba de promisiunea făcută în urmă cu o lună pensionarilor, potrivit căreia cei cu pensii sub 1.600 de lei vor primi un ajutor de 1.200 de lei.

Numai că, după ședința coaliției de luni, discursul coaliției s-a modificat, iar prin vocea ministrului PSD al Muncii, Marius Budăi, ajutorul de 1.200 de lei s-a transformat în ajutor de 600 de lei pentru cei cu pensia de 1.600 de lei și de 1.200 de lei pentru cei cu pensia de 1.000 de lei, astfel ca veniturile totale ale unui pensionar cu pensia minimă să nu depășească 2.200 de lei.

Ministrul a evitat toate întrebările jurnaliștilor care făceau referire la promisiunea PSD potrivit căreia toate pensiile minime vor fi suplimentate cu 1.200 de lei. El a dat asigurări doar că nu va exista niciun pensionar care să încaseze în luna ianuarie a anului viitor, cumulat, pensie și sprijin social, sub 2.200 de lei.

„Mă bucur că toți membrii coaliției au înțeles și au acceptat această măsură”, a declarat ministrul Marius Budăi la finalul întâlnirii coaliției de luni seară.

Circa 2,5 milioane de pensionari vor fi beneficiari ai acestui ajutor, iar suma de 2,56 de miliarde de lei va fi asigurată de la bugetul de stat.

Marți dimineață, ordonanța de guvern va intra pe circuitul de avizare internă la Ministerul Muncii.

„Mâine mi s-a promis de către ministrul Finanţelor că voi avea şi avizul Ministerului Finanţelor. Trebuie să discut şi cu domnul Cătălin Predoiu, astfel încât şi avizul Ministerului Justiţiei să iasă cât mai repede", a precizat ministrul Muncii.

La rândul său, președintele PNL, Florin Cîțu, a anunțat la finalul ședinței coaliției că bugetul pentru anul viitor ar putea fi aprobat până pe 23 decembrie și a confirmat că Ordonanța de Urgență privind măsurile fiscal-bugetare va fi adoptată vineri, iar Legea plafoanelor săptămâna viitoare.

Declarația sa, însă, a dat impresia unei distanțări de subiect atunci când a făcut referire la „scheletul bugetului”.

Înţeleg că vineri va fi ordonanța pentru măsuri fiscal-bugetare, după aceea ar trebuie să fie legea plafoanelor săptămâna viitoare şi, dacă totul merge bine, ar trebui să avem şi un buget aprobat (în parlament – n.r.) până pe 23 decembrie, a declarat Florin Cîțu, luni seara, la finalul ședinței coaliției.

Și Florin Cîțu a evitat subiectul promisiunii modificate privind majorarea ajutorului acordat pensionarilor, susținând că „ce s-a discutat în programul de guvernare nu se mai rediscută”, dând mai degrabă impresia că nu a înțeles sau că nu a vrut să înțeleagă întrebările jurnaliștilor.

Potrivit acestuia, „deficitul bugetar asumat este de 5,84 pe cash (metodologie mai permisivă folosită de FMI -n.r.) şi de 6,2-6,3 pe ESA (metodologia de calcul a Comisiei Europene – n.r.) iar investițiile vor rămâne la nivelul de 7%. Aşa ar trebui să fie. Să vedem forma finală a bugetului”, a încheiat Florin Cîțu.

Coaliția și-a împărțit prefecții. Discuțiile despre certificatul Covid, amânate

În schimb, pe subiectul certificatului verde Covid coaliția nu a avansat, subiectul nefiind adus în discuție la întrunirea de joi, consacrată numirii prefecților în teritoriu. După patru ore de discuții, liderii PSD, PNL și UDMR ai coaliției de guvernare au convenit asupra repartizării posturilor de prefecți.

PSD va avea 20 de prefecți, PNL – 17 iar UDMR -4, principiul repartizării lor fiind ca acolo unde un partid deține conducerea Consiliului Județean să aibă și prefectul, au declarat pentru Europa Liberă surse ale coaliției.

PSD va avea 20 de prefecți în județele: Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Caraș Severin, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Ialomița, Iași, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Satu Mare, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vrancea și București.

PNL va avea 17 posturi în județele: Alba, Argeș, Bihor, Botoșani, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Olt, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vaslui.

UDMR va avea patru posturi de prefecți la Covasna, Harghita, Sălaj și Arad.

Discuțiile despre certificatul Covid au fost amânate, pentru că fiecare dintre membrii coaliției are propria sa viziune despre cum ar trebui să arate acesta.

Astfel, PSD dorește menținerea testării gratuite a angajaților măcar 45 de zile, în schimb PNL nu este de acord ca certificatul Covid să fie acordat celor care fac testele antigen dar admite acordarea sa temporară pentru cei care fac măcar prima doză de vaccin. UDMR exclude cu totul testarea gratuită pentru angajați, pentru că ar costa miliarde ca fiecare angajat să primească 15 vouchere în valoare de câte 50 de lei, așa cum vrea PSD, pentru realizarea testelor în instituții acreditate pentru a se putea realiza încărcarea lor în platforma națională.

„Nu sunt de acord cu testele gratuite. Cel mult pentru 28 de zile, e perioada în care poți să faci vaccinare completă. Asta se poate accepta, mai mult nu se poate. Înseamnă miliarde. Nu se poate să îți plătească statul, că tot de la buget se plătește, că nu aduce nimeni bani de acasă. Nu vrei vaccin, vrei teste gratuite. Nu se poate, asta înseamnă că se duce în jos și vaccinarea. În 72 de ore se repetă testul. Asta unde ne duce? Dăm teste gratuite pentru tot poporul? Nu este corect nici politic, nici moral. Vom discuta în coaliție pentru 28 de zile cel mult și vom lua o decizie", a declarat Kelemen Hunor, la Digi24, înainte de ședința de luni a coaliției.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG