Cu toții au fost arestați înainte de alegerile prezidențiale controversate în urma cărora autocratul Alexandr Lukașenko a revendicat al șaselea mandat consecutiv la cârma statului, în ciuda acuzațiilor de fraudare a votului la prezidențialele din august 2020.
Grupurile pentru drepturile omului îi consideră prizonieri politici pe toți cei șase condamnați în orașul Gomel pe 14 decembrie, la 173 de zile după arestare, unul dintre cele mai lungi procese din istoria Belarusului.
Reprimarea mișcării pro-democrație s-a intensificat de când au izbucnit proteste care contestă autoritatea lui Lukașenko la conducerea statului, care nu este recunoscută nici de opoziție, nici de Occident.
Bloggerul Serghei Țihanovski, care intenționa să candideze împotriva lui Lukashenko înainte de a fi eliminat din cursă și apoi arestat exact înainte de alegeri, a fost condamnat la 18 ani de închisoare.
După ce i s-a interzis să candideze la alegerile prezidențiale, soția sa a mobilizat alegătorii și a câștigat alegerile, potrivit opoziției și țărilor occidentale. Ea a fugit în Lituania imediat după alegeri, temându-se pentru viața ei și a celor doi copii, după ce a fost ridicată de forțele de ordine pentru că a încercat să conteste validitatea rezultatului alegerilor care-l plasau pe Lukașenko înainte sa, victorios în alegeri.
„Însasi existența acestor oameni este o crimă pentru regim. Ei sunt reprimați pentru că vor să trăiască într-o țară liberă”, a spus Țihanovskaia într-un mesaj postat pe Tweeter imediat după ce sentința a fost făcută publică.
„Dictatorul se răzbună public pe cei mai puternici adversari ai săi. În timp ce ascunde prizonierii politici în procese cu ușile închise, speră să continue represiunile în tăcere. Dar lumea întreagă veghează. Nu ne vom opri", a adăugat ea.
Un alt blogger, Ihar Losik, care este și consultant al Europei Libere, a fost condamnat la 15 ani de închisoare.
El a fost arestat înainte de alegeri și acuzat că a folosit popularul său canal Telegram pentru a pregăti acțiuni de încălcare a ordinii publice.
Președintele Europei Libere, Jamie Fly, a cerut regimului Lukașenko să înceteze tratamentul „condamnabil” acordat lui Losik și altor jurnaliști.
„Procesul cu ușile închise, pe care l-au îndurat și el și coinculpații săi în ultimele cinci luni, este o parodie revoltătoare a justiției. Facem din nou apel la regimul Lukașenko să înceteze atacul lor asupra organizațiilor de știri și a jurnaliştilor și bloggerilor precum și împotriva lui Ihar și să-l lase să se întoarcă la soția și fiica lui”, a spus Fly înaintea verdictului.
Printre ceilalți inculpați din proces se află și fostul candidat la președinție, Mikola Statkevici, care a primit o pedeapsă de 14 ani de închisoare. Au mai fost condamnați: activistul de opoziție Ulațimer Țihanovici - 15 ani de închisoare, activistul Artiom Sokov - 16 ani și alt activist, Dmitri Popov - 16 ani de închisoare.
Inculpații, care au fost în arest pe toată perioada procesului sunt acuzați de presupuse infracțiuni, printre care organizarea de tulburări în masă, incitare la ură socială, împiedicarea activității Comisiei Electorale Centrale și organizarea de activități care perturbă ordinea socială.
Nu este clar de ce unii dintre inculpați au fost judecați împreună sau motivul pentru care procesul a fost ținut cu ușile închise.
În urma alegerilor, zeci de mii de persoane au fost reținute, iar activiștii pentru drepturile omului spun că peste 800 de persoane sunt deținute ca prizonieri politici.
Mass-media independentă, canalele de socializare ale opoziției și grupurile societății civile au fost, de asemenea, hărțuite și închise, în timp ce o mare parte din opoziție este fie în închisoare, fie în exil.