Adunarea Generală a ONU a votat joi suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului, pentru „încălcări grave și sistematice și abuzuri ale drepturilor omului”.
Rezoluția, care a fost supusă la vot, constată încălcările flagrante și sistematice ale drepturilor omului de către armata rusă pe teritoriul Ucrainei.
O majoritate de două treimi a membrilor cu drept de vot din Adunarea Generală de 193 de membri a fost necesară pentru a suspenda Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului, format din 47 de membri, cu sediul la Geneva.
Acțiunea condusă de SUA a strâns 93 de voturi pentru, în timp ce 24 de țări au votat împotrivă și 58 de țări s-au abținut, printre care și India, transmite Reuters.
Rusia a avertizat înainte că un vot favorabil sau o abținere ar fi văzut ca o „mișcare neprietenoasă.”
Votul a avut loc pe măsură ce s-a intensificat indignarea comunității internaționale față de uciderea civililor din suburbia Bucea, aflată la marginea Kievului, remarcă The Washington Post.
Cadavrele au fost găsite împrăștiate pe străzi după retragerea trupelor rusești din suburbie, iar în unele cazuri prezentau semne de tortură și fără nicio excepție erau cu mâinile legate la spate.
Rusia: Suspendarea din Consiliul pentru Drepturile Omului este motivată politic
Adjunctul reprezentantului permanent al Rusiei la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, Ghenadi Kuzmin, spune că decizia de suspendare din Consiliul pentru Drepturile Omului este „ilegală” și „motivată politic”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru Sky News că Rusiei îi pare rău de decizie și că va continua să își apere interesele „folosind toate mijloacele legale posibile”.
Este a doua suspendare a unei țări din Consiliul pentru Drepturile Omului. Prima a fost a Libiei, în 2011.
Criminalii ruși, interceptați de spionajul german
Spionajul german susține că a interceptat comunicații radio în care soldații ruși discută despre crimele făcute în Ucraina.
În două dintre astfel de discuții, trupele rusești descriu modul în care interoghează soldați, precum și civili, și cum anume îi împușcă în cap, potrivit unui oficial din domeniul serviciilor secrete familiarizat cu dosarul. Și el și alții au vorbit sub protecția anonimatului din cauza subiectului extrem de sensibil.
Liderii mondiali au răspuns cu sancțiuni și mai dure împotriva Moscovei și cu promisiunea că vor trimite Ucrainei mai multe arme – măsuri pe care oficialii ucraineni le-au salutat, dar au spus că nu sunt suficiente pentru a preîntâmpina comiterea și a altor atrocități.
Mii de oameni fug din estul Ucrainei, pregătindu-se pentru un atac rusesc intens în partea de est a țării.
SUA și Marea Britanie au cerut ONU eliminarea Rusiei
Suspendarea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a fost cerută de SUA și de Marea Britanie.
Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul SUA la ONU, a declarat marți, în fața Consiliului de Securitate, că „Rusia nu ar trebui să aibă o poziție de autoritate într-un organism al cărui scop este promovarea respectării drepturilor omului”.
Ea a spus că participarea Rusiei „rănește” credibilitatea consiliului pentru drepturile omului, în urma „războiului neprovocat și crizei umanitare”.
Și secretarul de externe al Marii Britanii, Liz Truss, a cerut ca Rusia să fie expulzată din Consiliul pentru drepturile omului al ONU.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut Consiliului de Securitate al ONU, în fața căruia s-a adresat marți printr-o conexiune video, anchetarea masacrelor făcute de Rusia în Ucraina.
El a vorbit despre ceea ce a văzut în timpul vizitei sale de luni, făcute în orașul ucrainean Bucea, și a cerut ca liderii ruși să fie „aduși în fața justiției pentru crime de război”.
„Ieri m-am întors din orașul nostru Bucea, recent eliberat de trupele rusești nu departe de Kiev. Nu există o singură crimă pe care să nu o fi comis armata rusă. Au căutat și au ucis intenționat pe oricine și-a slujit țara. Au împușcat și au ucis femei în fața caselor, doar pentru că au încercat să sune pe cineva, au ucis familii întregi, adulți și copii și au încercat să ardă cadavrele”, a spus liderul ucrainean.
La o zi după ce Joe Biden a cerut ca Putin să fie anchetat pentru crime de război, Zelenski a spus că ar trebui să existe un tribunal internațional similar proceselor de la Nürnberg împotriva naziștilor după cel de-al doilea război mondial.
Zelenski a vorbit despre civili „împușcați și uciși în ceafă după ce au fost torturați. Unii dintre ei au fost împușcați pe străzi; alţii au fost aruncaţi în fântâni. Așa că au murit acolo în suferință.”
Zelenski a spus că se adresează ONU în numele tuturor victimelor făcute de Rusia în Ucraina.
„Unii dintre ei au fost împușcați pe străzi, alții au fost aruncați în fântâni să moară. Să sufere. Au fost uciși în apartamentele lor, casele le-au fost aruncate în aer de grenade. Civilii au fost zdrobiți de tancuri în timp ce stăteau în mașinile lor în mijlocul drumului doar pentru plăcerea lor (a soldaților ruși - n.r.). Le-au tăiat membrele, le-au tăiat gâtul. Femeile au fost violate și ucise în fața copiilor lor. Limbile le-au fost tăiate doar pentru că agresorii nu au auzit ceea ce voiau să audă”, a spus Zelenski.
El a cerut ONU să responsabilizeze Rusia, „un stat care transformă dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU în dreptul de a ucide” și a atras atenția că „acest lucru subminează întreaga arhitectură a securității globale”, pentru că „le permite să rămână nepedepsiți”, așa că „distrug tot ce pot”.
Liderul ucrainean cerut consiliului „să îndepărteze Rusia ca agresor și sursă de război, astfel încât să nu mai poată bloca deciziile privind propria sa agresiune, propriul său război”.
Zelenski a pus la îndoială rolul Rusiei în cadrul ONU, spunând că invazia „subminează” întreaga arhitectură a securității globale. El a făcut apel la Consiliul de Securitate al ONU să dea afară Rusia.
El a spus că, în cazul în care Consiliul nu poate găsi o modalitate de a ajuta la oprirea acțiunilor Rusiei în Ucraina, ar trebui să se „dizolve”, pentru că demonstrează că „nu puteți face nimic în afară de conversație”.
UE și Ucraina vor investiga în comun crimele de război și crimele împotriva umanității făcute de ruși în Ucraina
Uniunea Europeană a anunțat luni că a înființat o echipă comună de anchetă cu Ucraina pentru a investiga crimele de război și crimele împotriva umanității făcute de ruși în Ucraina, după ce imagini șocante au apărut din orașul Bucea în urma retragerii forțelor ruse din zonă.
Președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, i-a transmis condoleanțe președintelui ucrainean Volodimi Zelenski pentru „crimele îngrozitoare” comise la Bucea de armata rusă.
„UE este pregătită să consolideze acest efort prin trimiterea de echipe de anchetă pe teren pentru a sprijini parchetele ucrainene. Eurojust și Europol sunt gata să asiste”, a spus ea.
„Este necesar un răspuns global. Există discuții în curs între Eurojust și Curtea Penală Internațională pentru a-și uni forțele și pentru ca Curtea să facă parte din echipa comună de anchetă. O astfel de abordare coordonată din partea autorităților ucrainene, a UE, a statelor membre și a agențiilor acesteia și a Curții Penale Internaționale va permite ca probele să fie colectate, analizate și prelucrate în cel mai complet și eficient mod posibil. L-am însărcinat pe comisarul pentru justiție Didier Reynders să urmărească și să ia legătura cu procurorul general ucrainean. Comisia va oferi tot sprijinul tehnic și financiar necesar tuturor investigațiilor conduse de UE”, a spus Von der Leyen.