Bun găsit,
Iată principalele știri:
- David Popovici a câștigat aseară cea mai importantă probă din natație, de 100 de metri liber, și a devenit dublu campion mondial în aceeași competiție, acest lucru fiind în sine o performanță istorică.
- Ucraina și Moldova ar urma să primească statutul de țări candidate la Uniunea Europeană, la summitul UE care începe astăzi la Bruxelles.
- Țările europene sunt avertizate să se pregătească de faptul că Rusia ar urma să oprească toate exporturile de gaze către regiune, în condițiile în care livrările din ultima săptămână au scăzut.
„Banalul” David Popovici
David Popovici a câștigat ieri proba de 100 de metri liber la Campionatele Mondiale de Natație, după ce luni a câștigat și proba de 200 de metri liber.
Performanța este una extrem de rară pentru înotătorul de 17 ani, deoarece, până acum, doar un singur om a reușit să câștige ambele probe la aceeași ediție. Este vorba despre americanul Jim Montgomery, în 1973, la prima ediție a Campionatului Mondial, potrivit TVR.
Însă, David Popovici a stabilit noi recorduri mondiale la juniori în ambele probe, iar timpii săi sunt comparabili cu cei ai sportivilor adulți consacrați în acest sport, precum Michael Phelps și Ian Thorpe.
Rugat de reporterul TVR să se descrie după ce a devenit dublu campion mondial și a stabilit două recorduri, David Popovici a răspuns cu modestie, dar și satisfacție și curaj: „Un puști care înoată repede, un tip banal care e capabil să facă lucruri extraordinare și să inspire oameni”. „Sper că v-am făcut pe toţi mândri”, a adăugat el.
La revenirea în țară, David Popovici va fi așteptat pe aeroport de către ministrul Sporturilor, Eduard Novak, scrie Digi Sport.
Însă dublul campion mondial revine într-o țară în care, de exemplu, o arenă națională de înot construită de la zero este sabotată de către Primăria Otopeni, potrivit Buletin de București. Publicația menționează că acolo ar trebui să aibă loc, luna viitoare, Campionatul European de Înot pentru Juniori, unde David Popovici este cap de afiș.
Sportivul revine și în țara în care un judecător promovat de liberali în funcții guvernamentale a anulat toate sesizările de plagiat depuse la CNATDCU în cazul doctoratului premierului Nicolae Ciucă, după cum scrie G4Media.
Iar Libertatea scrie despre șefii Agenției Naționale Antidrog: un director cu profil de birocrat și un adjunct venit de la „Operațiuni Speciale”, după ce doi tineri au murit la începutul lunii din cauza drogurilor consumate la un festival de muzică din Capitală.
Curs de Guvernare relatează despre faptul că România a ajuns să se împrumute cu dobânzi record de 9,23% pe an, în timp ce Opoziția acuză că această dobândă este mai mare decât cea la care se împrumută Rusia, arată G4Media.
Despre cum vrea Guvernul să reducă prețul carburantului cu un 1 leu puteți citi în Europa Liberă.
Nu în ultimul rând, SRI și-a prezentat bilanțul într-un eveniment fără presă și anunțat cu doar 9 minute înainte, iar Libertatea titrează că atunci „Când SRI-ul tandemului Măgureanu-Iliescu ajunge să fie mai transparent decât cel al lui Hellvig-Iohannis e semn că democrația o ia la vale”.
Rămâne Europa fără gaze la iarnă?
Agenția Internațională pentru Energie a avertizat ieri că Europa trebuie să se pregătească imediat pentru întreruperea completă a exporturilor de gaze rusești în această iarnă, scrie Financial Times.
Fatih Birol, șeful AIE, a declarat că decizia Rusiei de a reduce livrările de gaze către țările europene în ultima săptămână poate fi un precursor al unor reduceri suplimentare, deoarece Moscova caută să obțină „pârghii” în războiul cu Ucraina.
Plecând de la această informație, The Guardian publică un articol în care oferă câteva exemple despre ce se va întâmpla dacă Rusia va opri aprovizionarea Europei cu gaze în această iarnă.
În acest context, Vladimir Putin a declarat ieri că Rusia își redirecționează comerțul către „parteneri internaționali de încredere” precum Brazilia, India, China și Africa de Sud, transmite CNN.
De la Washington, presat și de alegerile de la mijlocul mandatului care vor avea loc în toamnă, Joe Biden a cerut Congresului să elimine taxele la benzină până în septembrie, scrie The New York Times.
Despre energia din România, două știri descriu succint situația: doar în acest an Guvernul a pierdut 3,8 miliarde de euro pentru că a întârziat exploatarea gazelor din Marea Neagră, arată Europa Liberă, în timp ce Hotnews scrie despre controversatul Iulian Iancu, votat ieri de Parlament în conducerea ANRE. Fostul deputat PSD a fost acuzat în trecut că este „omul Gazprom” și cel care a făcut România „mai dependentă de gazele ruseşti”.
Biziday relatează în această dimineață că prețul țițeiului european a scăzut sub 110 dolari/baril, în cea mai amplă corecție de la finalul lunii martie, din cauza temerilor privind o recesiune economică la nivel mondial.
Ucraina și Moldova primesc unde verde
Liderii Uniunii Europene sunt așteptați joi și vineri să aprobe cererile de aderare ale Ucrainei și Moldovei la blocul comunitar, iar un proiect al declarației finale pentru summitul UE consultat de RFE/RL propune statutul de candidat pentru cele două țări.
Ce impact ar putea avea aderarea Ucrainei şi Republicii Moldova la UE aflați dintr-o analiză AFP.
Pe plan economic, Deutsche Welle scrie că Olaf Scholz a solicitat un „Plan Marshall“ pentru reconstrucţia Ucrainei, iar legat de război, presa de la București a preluat un articol din Kyiv Post, care a titrat că „sprijinul României pentru Ucraina merită o mai mare recunoaștere”.
După ce Lituania a a aplicat sancțiunile UE de interzicere a tranzitului mărfurilor către exclava rusă Kaliningrad, Moscova a amenințat că răspunsul său „nu va fi diplomatic, ci practic”, relatează The Guardian.
În aceeași zonă, Estonia l-a convocat marți pe ambasadorul rus pentru a protesta față de o încălcare „extrem de gravă” a spațiului său aerian de către un elicopter rusesc, potrivit Reuters.
De asemenea, The Guardian preia o declarație a șefului forțelor armate din Finlanda, țară care nu este membră NATO, care a spus că finlandezii sunt pregătiți să lupte împotriva oricărui atac rusesc. Din NYT puteți afla ce vrea Turcia pentru ca Finlanda și Suedia să intre în NATO.
În Asia, cel puțin opt nave de război rusești și chinezești au fost observate în mările din apropierea Japoniei în această săptămână, un alt semn al presiunii aparente pe care cei doi parteneri o exercită asupra Tokyo, pe măsură ce relațiile se deteriorează din cauza Ucrainei și, respectiv, a Taiwanului, comentează CNN.
Alte știri
- Talibanii au cerut ajutorul cuminității internaționale, după ce peste 1.000 de oameni au murit în urma seismului de acum două nopți.
- Virusul care provoacă poliomielita a fost găsit în canalizarea din Londra, ceea ce a obligat oficialii din domeniul sănătății britanice să declare un incident național.
- În Bulgaria, guvernul reformist al lui Kiril Petkov a fost demis printr-o moțiune de cenzură lansată de fostul premier Boyko Borisov, ținta campaniei anticorupție.
Nu uitați, dacă aveți sugestii sau propuneri de subiecte, ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.
Toate cele bune,
George