Linkuri accesibilitate

3 minute | Biden & Arabia Saudită, contracte MAI & MApN cu probleme incluse, dobânda record a BNR


Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la precenda majorare a dobânzii cheie, cea din iulie 2022. De teama inflației, atunci a ajuns la 5,50%. Acum, din același motiv, plus presiunea inflaționistă a politicilor de majorări dusă de guvern, a urcat cu 0,75% la 6,25%
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la precenda majorare a dobânzii cheie, cea din iulie 2022. De teama inflației, atunci a ajuns la 5,50%. Acum, din același motiv, plus presiunea inflaționistă a politicilor de majorări dusă de guvern, a urcat cu 0,75% la 6,25%

Dobânda cheie a BNR a atins nivelul record de 6,25% și nu sunt semne că inflația va fi stăvilită. Decizia OPEC de a micșora producția îi dă bătăi de cap președintelui USA, Joe Biden, în special relația cu Arabia Saudită. Următorul summit al Comunității Politice Europene va fi la Chișinău.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Cele mai importante subiecte se anunță astăzi cele economice, pornind de la impactul global al deciziei OPEC (Arabia Saudită și Rusia sunt state membre) și continuând cu cel generat de majorarea record a dobânzii cheie în România, până la 6,25%.

Avansul Ucrainei contra invadatorilor, dar și al Occidentului în Est prin Moldova, alte două teme esențiale.

Iată principalele știri ale dimineții:

  • Președintele Biden avertizează că regimul Putin a ridicat nivelul global de alertă nucleară la cel mai înalt nivel în 60 de ani. Acasă este însă aspru criticat pentru relația cu Arabia Saudită în contextul deciziei OPEC de a micșora producția.
  • Banca Națională a României a ridicat în această săptămână dobânda cheie la un nivel record - 6,25% - încercând să combată inflația în continuă ascensiune. Politicile guvernului nu par să fie de mare ajutor în acest efort.
  • Europa Liberă a aflat că firma care a vândut combustibil de proastă calitate Armatei, defectând avioane, are legături cu un ex-ministru. De citit și despre contractul MAI legat de cele 600 BMW și cheltuielile lui K. Iohannis în SUA.

Cel mai ridicat nivel de alertă nucleară din 1962 încoace

Presa americană, BBC și nu numai redau avertismentul amar al președintelui Biden care a declarat că lumea nu a fost atât de aproape de „un armaghedon” nuclear de la criza rachetelor nucleare din vremea președintelui Kennedy, adică din 1962.

BBC îl citează apoi pe principalul consilier în materie de securitate națională, Jake Sullivan care a explicat în urmă cu câteva zile că SUA nu au nici unfel de semnale că Rusia se pregătește iminent să apeleze la arme nucleare. Adaugă și afirmația liderului de la Casa Albă potrivit căruia Statele Unite încearcă să afle cum se poate ajunge la o ieșire din război a lui Vladmir Putin.

Analiza Europei Libere, azi 7 octombrie, când Vladimir Putin împlinește 70 de ani, încearcă să răspundă la întrebarea în ce măsură șeful de la Kremlin este de neînlocuit, în primul rând în ochii rușilor de rând. Se pare că mobilizarea decretată la mijlocul lui septembrie conturează din ce în ce mai vizibil un „da”.

Consilierul președintelui Zelenski, Mihailo Podoliak, intervievat la Digi24, spune că Rusia va exploda violent, ca „un butoi cu pulbere”. Nu e clar când.

Dar e clar că rușii nu înțeleg de ce trebuie să lupte împotriva ucrainenilor, mai ales că forțele lui V. Zelenski înaintează din ce în ce mai rapid. După exodul bărbaților între 18-60 de ani, în Turcia, Finlanda, Georgia, ei urmează acum rute mai inventive precum Kârgâstan.

Sau, după cum povestește azi The Guardian, direct Statele Unite, cu barca peste Strâmtoarea Bering, în Alaska! Cei doi ruși capabili de isprava aceasta neobișnuită așteaptă acum răspunsul autorităților americane la cererea lor de azil politic.

Joe Biden sub asalt din cauza OPEC, românii din cauza inflației

Presa internațională revine asupra vizitei din vară a președintelui american în Arabia Saudită, considerând-o un moment cheie în decizia saudiților de a se alătura Rusiei în OPEC și a decide miercuri la Viena micșorarea producției de țiței, provocând astfel majorarea prețului.

Joe Biden le-a spus celor adunați la o recepție pentru strângere de fonduri la New York că din cauza lui Vladimir Putin nivelul de alertă nucleară este cel mai ridicat de la criza rachetelor cubaneze încoace. Mulți experți sunt însă mai îngrijorați de prețul petrolului, majorat de hotărârea OPEC.
Joe Biden le-a spus celor adunați la o recepție pentru strângere de fonduri la New York că din cauza lui Vladimir Putin nivelul de alertă nucleară este cel mai ridicat de la criza rachetelor cubaneze încoace. Mulți experți sunt însă mai îngrijorați de prețul petrolului, majorat de hotărârea OPEC.

Și Washington Post și New York Times sugerează inabilitatea Casei Albe de a pilota diplomatic printre obstacole. WP amintește că vizita lui Joe Biden a fost justificată, în pofida asocierii cu un regim nedemocratic, de nevoia de petrol, care nu mai vine acum în cantitățile necesare. În timp ce NY se întreabă mai practic ce e de făcut: să ne mărginim la a țipa la Arabia Saudită sau să ne răzbunăm.

Și mai practic, articolul de deschidere din Times avertizează că dacă Marea Britanie nu va reuși să importe suficient combustibil, populația s-ar putea confrunta cu întreruperi frecvente ale energiei electrice, întreruperi de circa trei ore.

La cum arată deja facturile la energie electrică în România, e foarte posibil ca oamenii să apeleze voluntar la reducerea drastică a consumului. Sperăm să folosească și explicațiile adunate de experți de Europa Liberă pentru decriptarea facturilor. Cum se calculează, de exemplu, celebrele regularizări?

Dacă stați la casă, în oraș sau la țară, și sunteți încă sau vă gândiți la încălzirea pe lemne, e recomandabil să citiți articolul lui Sorin Dojan despre coșari. Util, interesant, aproape... literar.

Asociația Coșarilor din România participă la parada inerrnațională a coșarilor din Santa Maggiore, 4 septembrie 2022.
Asociația Coșarilor din România participă la parada inerrnațională a coșarilor din Santa Maggiore, 4 septembrie 2022.

Altfel, veștile sunt proaste. Inflația galopantă, dar și politicile neînțelepte de majorări ale guvernului, sunt în această ordine, cauzele pentru care Banca Națională a decis miercuri să majoreze dobânda de referință la nu mai puțin de 6,25%, nivel record, dar și salt masiv de 0,75%, după cum relatează Libertatea și alte publicații.

O excelentă analiză pe această temă, găsiți de citit în PressOne. Dragnea & Dăncilă, în poză, ultima angajată la BNR după periplul memorabil la Palatul Victoria.

Contracte cu probleme încorporate & alte „distracții”

Europa Liberă a scrie că fostul ministru a Apărării, în guvernul Boc 2008-2012, Mihai Stănișoară, parlamentar PDL și pentru circa un an consilier prezidențial în probleme de securitate, este director de dezvoltare la firma Jetfly Hub SRL.

După cum a scris presa în această săptămână, această firmă este acuzată că din cauza combustibilului de proastă calitate livrat în cantități mari armatei, câteva aeronave s-au defectat. Contractul pentru kerosen, în valoare de 420 de milioane de lei, a fost semnat în 2018, în timpul guvernării PSD.

Ex-ministrul Apărării în guvernu Boc, Mihai Stănișoară este partener de afaceri cu proprietarul firmei care a vândut kerosen de proastă calitate armatei române, potrivit unei hotărâri judecătorești.
Ex-ministrul Apărării în guvernu Boc, Mihai Stănișoară este partener de afaceri cu proprietarul firmei care a vândut kerosen de proastă calitate armatei române, potrivit unei hotărâri judecătorești.

Mihai Stănișoară neagă că ar fi avut vreo legătură cu semnarea contractului de livrare de combustibil. Posibil. Dar fostul ministru este partener de afaceri, într-o altă firmă, și cu proprietarul firmei Jetfly Hub, Dan Berendel. Exact acesta din urmă este inculpat în dosarul DIICOT, după ce a vândut combustibil de proastă calitate Armatei, fapt ce a dus la defectarea unor aeronave militare.

Adevărul insistă asupra controversei dintre actualul ministru al Internelor, Bode și președintele USR, fostul ministru al Transporturilor, Drulă pe tema contractului privind achiziționarea celor 600 de BMW-uri de către Poliția Română, de la Automobile Bavaria, condusă de un apropiat al președintelui Iohannis.

Libertatea se ocupă chiar de cheltuielile președintelui Iohannis, mai precis de costurile călătoriei acestuia în Statele Unite, în urmă cu două săptămâni, pentru Adunarea Generală a ONU de la New York și întâlniri cu diaspora românească pe Coasta de Vest.

Cuplul prezidențial a stat la Ritz, scrie Libertatea. iar Președinția spune că nota de plată e secretă. Sumele nu sunt greu de presupus, nici măcar greu de aflat. Dar reamintește că Administrația Prezidențială nu a fost niciodată transparentă în privința cheltuielilor, iar actualul președinte și-a făcut un renume din tăcere și lipsa de transparență.

O atitudine complet diferită are președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Doamna Sandu se bucură de rânduri elogioase într-un editorial publicat azi de Washington Post. Dar mult mai imporant, cea de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene, organism pan-european + Marea Britanie, inaugurat în această săptămână la Praga, va avea loc la Chișinău.

Alte subiecte:

Toate cele bune,

Elena

  • 16x9 Image

    Elena Tănase

    E jurnalist de peste 20 de ani. A început cu opt ani la BBC, a continuat cu doi ani la România Liberă, apoi a intrat în televiziune: opt ani din zece la Digi24. Din septembrie 2020, Elena Tănase este directorul Europei Libere. Cu studii de istorie și științe politice, s-a remarcat prin documentare video de istorie recentă: Povestea Cumințeniei Pământului (2016), Abdicarea Regelui Mihai (2017), Revoluția Română. De ce a curs sânge (2019). 

    TanaseE@rferl.org

XS
SM
MD
LG