Douăsprezece nave cu cereale au plecat luni din porturile ucrainene, în condiții speciale, cu supervizare doar din partea ONU și a Turciei, nu și a delegațiilor ucraineană și rusă, cum prevedea acordul semnat în iulie.
Pentru alte zeci de nave cargo, procedurile stabilite prin acordul intermediat de Organizația Națiunilor Unite (ONU) și Turcia, sunt blocate sau cel puțin îngreunate.
Retragerea Rusiei din cadrul acordului va pune în dificultate țările dependente de importurile cerealiere și duce la majorarea prețurilor, transmite Reuters.
„Uniunea Europeană cere Rusiei să revină asupra deciziei”, a transmis liderul diplomației europene, Josep Borrell, la scurt timp după ce Kremlinul a anunțat sâmbătă renunțarea la acordul care urma să expire la mijlocul lunii noiembrie.
„Decizia Rusiei afectează principala rută de export a cerealelor și a fertilizatorilor agricoli pentru a combate criza alimentară globală”, a mai spus Borrell. Acesta a anunțat, luni, că va avea în cursul zilei o convorbire cu secretarul general al ONU, António Guterres, pentru a se asigura că transporturile vor putea continua.
De altfel, și Rusia a solicitat inițial Națiunilor Unite, pentru luni, discuții pe marginea acordului de transport al cerealelor. Anterior, ONU și-a manifestat îngrijorarea legată de decizia Rusiei și s-a angajat la negocieri intense, astfel încât Kremlinul să își reconsidere poziția.
La rândul lor, liderii mondiali au făcut apeluri repetate către Rusia pentru a reveni asupra acordului, astfel încât transportul cerealelor să nu se blocheze. Președintele SUA, Joe Biden, a transmis sâmbătă că decizia Rusiei „este pur și simplu scandaloasă” și că prevederile acordului semnat în iulie trebuie respectate întocmai.
Coordonatorul ONU pentru implementarea acordului, Amir Abdulla, a declarat că navele cargo civile nu trebuie să devină ținte militare și că transportul produselor cerealiere trebuie să continue sub auspiciile acordului, potrivit Reuters.
Transport rutier, prin România
NATO a cerut, de asemenea, Rusiei să își reconsidere poziția și a transmis că „președintele Putin trebuie să înceteze să folosească alimentele ca armă și să pună capăt războiului său ilegal împotriva Ucrainei”.
Ministrul francez al Agriculturii, Marc Fesneau, a anunțat că țara sa lucrează la variante alternative de a facilita transportul rutier al cerealelor, prin Polonia și România, soluție care nu ar mai depinde de Moscova, potrivit The Guardian.
Rusia: Culoarul destinat cerealelor, folosit pentru atacul cu drone
Ministerul rus al Apărării a anunțat sâmbătă că Rusia își suspendă participarea la acordul privind transportul cerealelor din Marea Neagră, semnat la finalul lunii iulie, acuzând că armata ucraineană, în colaborare cu specialiști britanici, au folosit coridorul respectiv pentru un atac cu drone asupra unei părți a flotei sale din Sevastopol, Crimeea.
Ministerul Apărării din Rusia a transmis că a recuperat o parte din dronele utilizate, iar în urma analizării acestora a reieșit că au fost lansate din zona portului Odesa, zburând de-a lungul coridorului securizat pentru transportul cerealelor.
Acestea ar fi fost dotate cu echipamente de navigație canadiene și ar fi fost lansate cu implicarea unor specialiști britanici.
Oficialii ucraineni au transmis că acuzațiile Rusiei sunt un pretext pentru a-și justifica retragerea din cadrul acordului, în timp ce reprezentanții britanici au negat implicarea lor în astfel de operațiuni.
În timp ce oficialii ruși au spus că, în condițiile atacurilor invocate, nu mai pot garanta siguranța coridorului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nu există justificarea pentru demersul Kremlinului. El a cerut o reacție internațională puternică și inclusiv excluderea Rusiei din G20.
Pe de altă parte, acordul cu privire la funcționarea coridorului de transport al cerealelor ar fi adus mai degrabă beneficii Ucrainei și Turciei decât Rusiei, a transmis Andrei Kortunov, directorul general al Consiliului de Afaceri Internaționale din Rusia.
Prin coridorul securizat de transport al cerealelor din Marea Neagră au fost transportate începând din 1 august peste 9 milioane de tone de produse cerealiere, porumb, floarea soarelui grâu, ovăz, rapiță.
Aproximativ 190.000 de tone de grâu au ajuns în țări cu risc de foamete, potrivit Ministerului ucrainean al Infrastructurii.