Daniel David se declară „surprins” de acțiunea judiciară întreprinsă de ministrul de Interne, care a chemat în judecată UBB la Tribunalul Sălaj, potrivit PressOne.
Ministrul cere în instanță suspendarea deciziei prin care UBB a hotărât în decembrie să îi reanalizeze teza de doctorat.
Atunci, UBB anunța că, urmare a „noilor informații apărute în spațiul public despre noi suspiciuni privind plagiatul în teza domnului Lucian Bode”, UBB s-a autosesizat și va analiza din nou teza.
Anunțul venea după ce jurnalista Emilia Șercan a publicat în PressOne o analiză amplă în care a arătat că „teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode conține cel puțin 18,5% text plagiat, dar și 6 ilustrații complet plagiate, iar alte 30 citate incorect”.
Rectorul universității clujene spune că, în prezent, reprezentanții universității sunt în curs de finalizare a analizei, în Comisie fiind cooptați și experți internaționali.
„Analiza e asemănătoare cu cea din prima etapă, doar că lucrurile sesizate sunt mai multe. Vom vedea ce se confirmă și trimitem concluziile mai departe, la CNATDCU, dar și la Comisia Națională de Etică. Analiza va fi gata în scurt timp”, a declarat rectorul Daniel David, pentru UBB.
El spune că decizia ministrului Bode de a ataca în instanță cea de-a doua analiză a universității este surprinzătoare.
„Am fost un pic mirat, dar mergem înainte. Ne vom continua analiza separat de cursul procesului, unde colegii din departamentul juridic ne vor reprezenta poziția”, a adăugat el.
UBB nu va analiza nici de această dată toată lucrarea, ci doar aspectele sesizate. Prezența de această dată în comisie și a unor experți internaționali este doar pentru a elimina suspiciuni de lipsă de imparțialitate, potrivit rectorilor.
„Avem și experți internaționali, asta pentru a se înțelege ce facem. Nu vreau ca UBB să fie instrumentalizată, nici pe o parte, nici pe alta și lumea părea că nu înțelege ce facem în prima etapă. Acum avem și experți internaționali, ca să eliminăm haloul de neînțelegere din spațiul public, dar procedura e exact la fel. Vom înainta raportul CNATDCU și de această dată îl vom trimite probabil și Comisiei Naționale de Etică”.
Potrivit reprezentantului UBB, analiza universității va fi cel mai probabil finalizată în perioada următoare, iar rezultatele vor fi făcute publice în curând.
Bode apelează la instanță
Lucian Bode a acționat în judecată Universitatea Babeș-Bolyai, solicitând suspendarea deciziei universității de a-i reanaliza teza de doctorat, suspectă de plagiat.
Acțiunea a fost deschisă recent la Tribunalul Sălaj, potrivit dezvăluirii făcute luni de PressOne.
Instanța, din județul de unde provine ministrul, a fixat pentru 17 ianuarie primul termen de judecare al dosarului care are ca obiect „suspendare executare act administrativ Hotărârea nr. 10/13.12.2022 emisă de Universitatea Babeş-Bolyai-Comisia de etică”.
Astfel, ministrul cere în instanță, prin intermediul casei de avocatură care îl reprezintă, suspendarea deciziei prin care UBB a hotărât în decembrie să îi reanalizeze teza de doctorat.
Ministrul ar urmări un efect similar cu cel obținut de premierul Nicolae Ciucă, acesta reușind să obțină în instanță blocarea acuzelor de plagiat la adresa sa.
Asta după ce în octombrie, UBB a făcut o primă analiză a lucrării și a transmis că teza de doctorat a ministrului, susținută la Universitate în 2018, conține pasaje suspecte de plagiat în proporție de 2,85%. Instituția de învățământ a analizat însă strict pasaje cu privire la care a fost sesizată.
De altfel, ministrul salutase atunci decizia universității, care ar fi demonstrat opiniei publice că nu a plagiat și că astfel de suspiciuni ar fi apărut în doar 7 pagini din cele 220 ale tezei.
Concluziile analizei UBB au fost criticate în spațiul public.
La aproape o lună distanță, jurnalista Emilia Șercan a publicat în PressOne o analiză amplă în care a demonstrat că „teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode conține cel puțin 18,5% text plagiat, dar și 6 ilustrații complet plagiate, iar alte 30 citate incorect”.
La scurt timp, UBB a anunțat că drept urmare a „noilor informații apărute în spațiul public despre noi suspiciuni privind plagiatul în teza domnului Lucian Bode”, s-a autosesizat și va analiza din nou lucrarea, urmând să coopteze în echipă și experți internaționali.
Rectorul Daniel David: Imaginea UBB nu e prejudiciată, consider că tratăm echidistant problema
Întrebat dacă eventuala confirmare a procentului de plagiat indicat de jurnalista Emilia Șercan, de 18,5% ar atrage alte consecințe decât după prima analiză, rectorul a spus:
„Tot ce e plagiat, că e 3% sau 20% trebuie luat în analiză și Consiliul Național să spună: se corectează, se retrage lucrarea sau trebuie retras și titlul; doar aici intervine procentul, însă indiferent de acesta, plagiatul trebuie corectat. Vom spune CNACTDU că din aspectele sesizate de doamna Șercan, noi am identificat un anumit procent și să cerem corectarea acelor probleme și să anunțăm Consiliile Naționale”.
Daniel David a mai spus că universitatea nu are putere de decizie legată de eventuala retragere a titlului de doctor - decizie ce aparține CNACTDU. Poate propune acest lucru doar dacă îi este cerută opinia, susține rectorul UBB.
„Dacă propunem noi retragerea titlului ne trezim că vine domnul Bode și ne dă în judecată și că am cerut retragerea fără să am dreptul”, a conchis Daniel David.
Primele semnale cu privire la suspiciunile de plagiat a lucrării de doctorat a ministrului Lucian Bode, cu titlul „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul Secolului XXI. România în context european actual”, susținută la UBB în 2018, sub coordonarea de profesorul Andrei Ivan, au fost publicate în 2022 de Emilia Șercan.
Aceasta semnala că doar un exemplar din lucrarea ministrului este disponibil pentru consultare publică, la Biblioteca Națională. USR a inițiat demersuri de analiză a lucrării și a transmis în octombrie o sesizare UBB pentru analiza tezei de doctorat.
Scandaluri legate de plagiat i-au vizat în 2022 și pe premierul Nicolae Ciucă, pe ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, care a demisionat din funcție în acest context, dar și pe noul ministru al Apărării, Angel Tîlvăr.