Linkuri accesibilitate

Camera Deputaților adoptă Legea avertizorului de integritate în forma cerută de Bruxelles


Vicepreședinta Comisiei Europene pentru valori și transparență, Věra Jourová, îi transmitea în iunie 2022 președintelui Klaus Iohannis îngrijorarea Comisiei cu privire la forma în care voiau parlamentarii români să adopte Legea avertizorilor de integritate.
Vicepreședinta Comisiei Europene pentru valori și transparență, Věra Jourová, îi transmitea în iunie 2022 președintelui Klaus Iohannis îngrijorarea Comisiei cu privire la forma în care voiau parlamentarii români să adopte Legea avertizorilor de integritate.

Camera Deputaților a adoptat, marţi, proiectul de modificare a Legii privind protecţia avertizorilor în interes public, informează Agerpres, în forma modificată săptămâna trecută de Senat și cerută de Comisia Europeană.

O formă a acestei legi care protejează cu adevărat avertizorii – persoane care sesizează încălcări ale legii în instituții și companii– a fost printre condițiile Comisiei Europene pentru deblocarea tranșei a doua din banii alocați României prin Planul de Redresare și Reziliență (PNRR), după cum a relatat săptămâna trecută Europa Liberă.

Documentul merge acum la promulgare la președintele României, în forma modificată la Senat, din care a dispărut cuvântul „temeinice”, care descria indiciile pe care trebuie să le conțină raportarea unui caz de încălcare a legislației, corupție, fraudă sau management defectuos.

Acum este suficient ca avertizorul să prezinte „indicii referitoare la încălcări ale legii”, nu „indicii temeinice referitoare la încălcări ale legii.”

Comisia Europeană și societatea civilă au avertizat în mod repetat, încă de anul trecut, cu privire la problemele pe care le avea forma legii dorită de parlamentarii români.

În septembrie, Comisia Europeană a trimis României un aviz în cadrul procedurilor de încălcare a legislației europene, în decembrie, legea retrecea de Parlament, însă cu sintagma „indicii temeinice”.

Pe tot parcursul anului trecut, forma Legii a fost contestată, inclusiv la Curtea Constituțională.

În iunie 2022, Camera Deputaților adopta o formă care limita, de fapt, drepturile avertizorilor de integritate.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG