Linkuri accesibilitate

FMI, pachet de sprijin de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina


Împrumutul, primul pe care creditorul din Washington îl va acorda unei țări aflate în război, ar putea reprezenta una dintre cele mai mari tranșe de sprijin financiar pentru Ucraina de până acum.
Împrumutul, primul pe care creditorul din Washington îl va acorda unei țări aflate în război, ar putea reprezenta una dintre cele mai mari tranșe de sprijin financiar pentru Ucraina de până acum.

Fondul Monetar Internațional a convenit asupra unui pachet de sprijin pentru Ucraina de 15,6 miliarde de dolari.

Împrumutul, primul pe care creditorul din Washington îl va acorda unei țări aflate în război, ar putea reprezenta una dintre cele mai mari tranșe de sprijin financiar pentru Ucraina de până acum, transmite FMI.

Încă trebuie să fie aprobat de consiliul executiv al FMI, un proces care ar trebui să se încheie în câteva săptămâni.

Războiul a avut „un impact umanitar oribil” asupra Ucrainei, a spus Gavin Gray, șeful misiunii FMI pentru țară, dar „continuă să aibă un impact devastator asupra economiei”.

Producția economică a Ucrainei – PIB-ul – a scăzut cu 30% anul trecut, iar nivelurile sărăciei au crescut semnificativ.

Presiunea asupra cheltuielilor publice pentru a susține economia și a gestiona efortul de război este considerabilă.

„Autoritățile au reușit, totuși, să mențină stabilitatea macroeconomică și financiară, datorită sprijinului extern substanțial și a unei politici pricepute”, a spus Gray.

El a purtat discuții la Varșovia cu oficiali din Ucraina, invadată de Rusia pe 24 februarie anul trecut.

Gray a fost ales să conducă misiunea fondului în Ucraina anul trecut, în parte datorită experienței sale de lucru pentru fond în activitățile sale în Irak din 2018 până în 2020.

„Obiectivele generale ale programului autorităților sunt de a susține stabilitatea economică și financiară în circumstanțe de incertitudine excepțional de mare, de a restabili sustenabilitatea datoriei și de a sprijini redresarea Ucrainei pe calea către aderarea la UE în perioada postbelică”, a spus el.

Programul a fost conceput în conformitate cu noua politică a fondului privind împrumuturile în condiții de incertitudine excepțional de mare și se așteptau asigurări puternice de finanțare de la donatori, inclusiv G7 și UE, a adăugat el.

SUA este cel mai mare acționar al FMI și a contribuit mai mult Ucrainei în ajutor și sprijin militar decât orice altă țară. Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat: „Un program FMI ambițios și condiționat în mod corespunzător este esențial pentru a susține eforturile de reformă ale Ucrainei”.

Joe Biden a anunțat în febraurie un ajutor pentru Ucraina cu aproape jumătate de miliard de dolari în plus la cele 112 miliarde de dolari aprobate de Congres în 2022.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG