Linkuri accesibilitate

Misiune OSCE în Belarus, la cererea SUA și a altor 37 de state


SUA și alte 37 de țări au invocat Mecanismul OSCE și au cerut înfințarea unei misiuni de experți pentru a examina deteriorarea dramatică și continuă a drepturilor omului din Belarus.
SUA și alte 37 de țări au invocat Mecanismul OSCE și au cerut înfințarea unei misiuni de experți pentru a examina deteriorarea dramatică și continuă a drepturilor omului din Belarus.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) va înființa o misiune de experți pentru a examina situația drepturilor omului în Belarus, după o solicitare a Statelor Unite și a altor 37 de țări, a anunțat Departamentul de Stat al SUA.

„Misiunea de experți are mandat să evalueaze aderarea Belarusului la angajamentele OSCE și a modului în care acțiunile regimului Lukașenko afectează negativ societatea civilă din Belarus, libertățile presei, statul de drept și capacitatea de funcționare a proceselor și instituțiilor democratice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel.

Statele Unite și alte 37 de țări au invocat Mecanismul OSCE și au cerut Oficiului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) să înființeze o misiune de experți pentru a examina deteriorarea dramatică și continuă a drepturilor omului din Belarus.

Această invocare urmează Raportului Misiunii Mecanismului de la Moscova al OSCE din noiembrie 2020, care a documentat încălcările și abuzurile sistematice ale drepturilor omului de către regimul Lukașenko înainte, în timpul și după alegerile prezidențiale frauduloase din 9 august 2020.

Raportul a cerut regimului Lukașenka să organizeze noi alegeri prezidențiale autentice bazate pe standarde internaționale, să-i elibereze pe cei deținuți pe nedrept, să colaboreze cu opoziția politică și cu societatea civilă și să-i tragă la răspundere pe autorii abuzurilor.

Invocarea Mecanismului OSCE permite crearea unei misiuni de experți care să analizeze situația drepturilor omului din Belarus. De asemenea, aceștia sunt însărcinați cu adunarea de dovezi ale represiunii brutale a regimului Lukașenko împotriva societății belaruse începând cu 2020. Experții vor documenta și acuzațiile de abuz și de complicitate a regimului Lukașenko la războiul de agresiunea al Rusiei împotriva Ucrainei.

Misiunea de experți va evalua și aderarea Belarusului la angajamentele OSCE și a modului în care acțiunile regimului Lukashenka ar fi putut afecta negativ societatea civilă din Belarus, libertățile presei, statul de drept și capacitatea de funcționare a proceselor și instituțiilor democratice.

„Încurajăm autoritățile din Belarus să coopereze pe deplin cu misiunea de experți și să-i faciliteze activitatea. Statele Unite și partenerii noștri își vor continua eforturile de a trage la răspundere regimul Lukashenko pentru abuzurile sale și încălcarea drepturilor omului”, transmite Departamentul de Stat.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG