Linkuri accesibilitate

China a exersat o blocadă aeriană și navală împotriva Taiwanului. Exercițiul de trei zile, încheiat „cu succes”


Un avion de vânătoare chinez decolează de pe portavionul chinez Shandong, în Oceanul Pacific, la sud de prefectura Okinawa, Japonia. Fotografie difuzată de Biroul Statului Major Întrunit al Ministerului Apărării din Japonia, pe 10 aprilie 2023.
Un avion de vânătoare chinez decolează de pe portavionul chinez Shandong, în Oceanul Pacific, la sud de prefectura Okinawa, Japonia. Fotografie difuzată de Biroul Statului Major Întrunit al Ministerului Apărării din Japonia, pe 10 aprilie 2023.

Armata chineză a efectuat luni, în ultima zi programată de exerciții militare, o blocadă aeriană și navală în jurul Taiwanului. Un portavion chinezesc s-a alăturat patrulărilor de luptă. Exercițiile s-au încheiat după trei zile.

China a anunțat cele trei zile de exerciții sâmbătă, după ce președintele taiwanez Tsai Ing-wen s-a întors la Taipei în urma unei întâlniri cu președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Kevin McCarthy, la Los Angeles.

Luni, armata chineză a declarat că a „finalizat cu succes” exercițiile în jurul Taiwanului, transmite AFP.

„Între 8 și 10 aprilie, Comandamentul Teatrului de Est chinez a finalizat cu succes diverse sarcini pentru patrula de pregătire pentru război în jurul insulei Taiwan și exercițiul 'Joint Sword' și a testat în mod cuprinzător capacitatea de luptă comună integrată a mai multor ramuri militare în condiții reale de luptă”, a declarat Comandamentul de Est..

China consideră Taiwanul, guvernat democratic, ca fiind teritoriul său și a amenințat constant cu privire la la utilizarea forței pentru a aduce insula sub control său. Guvernul Taiwanului contestă pretențiile Chinei și a denunțat exercițiile.

Televiziunea de stat chineză a anunțat anterior că avioane, inclusiv bombardiere H-6 cu capacitate nucleară înarmate cu rachete reale, și nave de război au organizat exerciții pentru a forma „o situație de blocadă multidirecțională care să cuprindă o insulă”, transmite Reuters.

„În strâmtoarea Taiwan, în nord-vestul și sud-vestul Taiwanului și în apele de la est de Taiwan (forțele chineze) au luat inițiativa de a ataca, jucând din plin avantajele lor de performanță, manevrând cu flexibilitate pentru a cuceri poziții favorabile și avansând cu viteză mare pentru a descuraja adversarii”, se arată în relatarea CCTV.

Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare (denumirea oficială a armatei chineze) a declarat că portavionul Shandong a participat, de asemenea, la patrule de luptă și a difuzat imagini cu avioane de luptă decolând de pe puntea sa.

Duminică, în a doua zi de exerciții, armata chineză a simulat lovituri de precizie împotriva Taiwanului.

Ministerul Apărării din Taiwan a publicat luni o hartă a activităților forțelor aeriene chineze din ultimele 24 de ore, arătând patru avioane de vânătoare chineze J-15 cu baza pe portavion care operează deasupra Oceanului Pacific, la est de Taiwan.

Ministerul a precizat că, până luni dimineață, a observat 59 de avioane militare și 11 nave în jurul Taiwanului și că grupul de portavioane Shandong efectua exerciții în Pacificul de Vest.

Shandong a efectuat duminică operațiuni aeriene în apele din apropierea insulelor japoneze Okinawa, a declarat luni Ministerul japonez al Apărării.

Avioane de vânătoare și elicoptere au decolat și au aterizat pe portavion de 120 de ori de vineri până duminică. Portavionul, alte trei nave de război și o navă de sprijin s-au apropiat la mai puțin de 230 de kilometri (143 de mile) de insula japoneză Miyako, a precizat Ministerul Apărării de la Tokyo.

Japonia a urmărit „cu mare interes” exercițiile militare ale Chinei în jurul Taiwanului, a declarat luni un înalt purtător de cuvânt al guvernului.

Japonia este de mult timp îngrijorată de activitățile militare ale Chinei în zonă, având în vedere cât de aproape sunt insulele sudice japoneze de Taiwan. Statele Unite au declarat că urmăresc, de asemenea, cu atenție exercițiile Chinei.

Insula japoneză Okinawa, situată în sudul Japoniei, găzduiește o bază importantă a forțelor aeriene americane, iar în august anul trecut, când China a organizat jocuri de război pentru a protesta față de vizita la Taipei a președintelui de atunci al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, rachete chinezești au aterizat în zona economică exclusivă a Japoniei.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG