Linkuri accesibilitate

SUA neagă orice implicare în așa-zisul atac cu drone asupra Kremlinului


Casa Albă neagă orice implicare în presupusul atac cu drone asupra Kremlinului. „Nu am avut nimic de-a face cu asta”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională John Kirby.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut joi că SUA se află în spatele incidentului. El a spus că Rusia știe că „deciziile cu privire la astfel de atacuri teroriste sunt luate la Washington” și că Kievul „doar pune în aplicare aceste decizii”.

„Washingtonul este cu siguranță în spatele acestui atac, suntem conștienți de acest lucru”, a spus Peskov fără a oferi vreo dovadă în sprijinul afirmațiilor sale.

Kirby a spus că Washingtonul nu sprijină și nu acceptă atacurile Ucrainei în afara granițelor sale. „Am fost clari cu ei în mod public și am fost și în privat: că nu le încurajăm și nici nu le dăm posibilitatea să lovească în afara Ucrainei”, a spus Kirby.

Moscova dă vina pe Washington pentru incidentul cu drona de la Kremlin

În timp ce președintele Ucrainei se afla la Haga, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut un briefing de presă la Moscova.

El a spus că reacția președintelui rus Vladimir Putin la incidentul cu drona de la Kremlin a fost „calmă”.

„Știți că președintele își păstrează întotdeauna calmul, claritatea în aprecieri și comenzile pe care le dă în situații dificile, extreme. Nu s-a întâmplat nimic nou în acest sens. Mediul obișnuit, de lucru. Toată lumea lucrează, fiecare este la locul său”, a spus Peskov, citat de Tass.

El a adăugat că vineri este planificată o ședință a consiliului de securitate, când va fi decis și un răspuns la atacul cu dronă.

„Conform planului, președintele are o întâlnire operațională cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate mâine, vineri. A fost planificat, va avea loc. Desigur, putem presupune cu un grad ridicat de probabilitate că acest subiect va fi atins.”

Peskov nu a făcut niciun comentariu când a fost întrebat de mass-media dacă Rusia îl consideră acum pe Volodimir Zelenski o țintă militară legitimă.

Vicepreședintele rus Dmitri Medvedev a spus miercuri că atacul cu drone care ar fi fost comandat de Kiev asupra Kremlinului nu lasă Rusiei altă opțiune decât „eliminarea” lui Zelenski.

Medvedev a spus că atacul cu drone de acum două nopți, ce ar fi fost comandat de Kiev pentru uciderea președintelui rus, Vladimir Putin, lasă Moscova fără alte opțiuni decât „eliminarea” președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și a „clicii” sale de la Kiev, scrie agenția rusă TASS, preluată de The Guardian.

Vicepreședintele consiliului de securitate este un aliat al lui Vladimir Putin, pe care l-a ajutat să mențină controlul asupra Rusiei alternând cu el posturile de președinte și premier pentru a se conforma Constituției rusești de la acea vreme.

Rusia susține că Ucraina a folosit o dronă pentru a încerca să-l ucidă pe Vladimir Putin


Pe rețelele de socializare au circulat imagini cu un mic nor de fum care se ridică deasupra Kremlinului la primele ore ale zilei de miercuri.

Kremlinul spune că atacul este o „acțiune teroristă planificată”, a informat agenția de știri de stat rusă RIA, preluată de The Guardian.

Două drone au fost folosite în presupusul atac, dar au fost dezactivate de apărarea rusă.

Putin nu a fost rănit și nu au existat pagube materiale la clădirile Kremlinului.

„Kremlinul a evaluat aceste acțiuni ca fiind un act terorist planificat și o tentativă de asasinat asupra președintelui în ajunul Zilei Victoriei, Parada de 9 mai”, scrie RIA.

Agenția spune că Putin nu și-a schimbat programul și că urmează programul de lucru normal în Novo Ogarevo, în afara Moscovei.

„Partea rusă își rezervă dreptul de a-și lua revanșa acolo unde și când crede de cuviință”, a spus acesta.

Kievul se află la aproximativ 862 de kilometri de Moscova.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG