Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că formațiunea pe care o conduce nu vrea să „intre în jocul de-a anticipatele” inițiat de PNL și, prin urmare, nu va participa la votul de învestire al guvernului Orban 2.
„ALDE a hotărât să nu intre în jocul de-a anticipatele pe care l-a inițiat PNL și, în consecință, nu vom participa la votul guvernului Orban II. Constituția spune la art. 103 alin. 2 următoarele: “Candidatul la funcția de prim ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, Votul de încredere al Parlamentului asupra programului și a întregii liste a Guvernului”. Ori luni, dl Orban nu ne cheamă la un vot de încredere, ci la unul de neîncredere”, a scris Călin Popescu Tăriceanu, duminică, pe pagina sa de Facebook.
Călin Popescu Tăriceanu spune că a decis astfel să lase PNL „să se afunde și mai mult în penibil și să voteze împotriva propriului guvern și să nu conteze pe prezența noastră. Nu vrem să validăm această mascaradă parlamentară”.
El mai subliniază că nu ar trebui să se discute despre votul de învestire al guvernului Orban 2 „atât timp cât nu se rezolvă problema OUG privind alegeri anticipate, care are cel puțin 2 teme care contravin legii: legalizarea turismului electoral și grava discriminare la adresa unora dintre partidele parlamentare mai mici”.
În opinia liderului ALDE, astfel a fost creată artificial o criză politică, iar curând se vor vedea efectele economice grave cu impact direct asupra populației.
„Nu o să obosesc să arăt că această criză politică artificial creată va avea foarte curând efecte economice grave care ne vor afecta pe fiecare dintre noi în mod direct. Am expus motivele în mai multe rânduri. Pe termen lung, cuplarea alegerilor locale cu cele parlamentare va omorî temele locale importante (poluarea orașelor și satelor, trafic, curățenie, spitale, școli) și se vor promova teme strict politice (stânga-dreapta, ciumă roșie vs ciumă galbenă, etc), teme care nu interesează cu adevarat cetățeanul. Oare asta vrem?”, a conchis Tăriceanu.
Parlamentarii PSD nu vor fi prezenți luni, pe 24 februarie, în plenul reunit al celor două carmere ale parlamentului, boicotând astfel, votul de învestire a guvernului Orban 2.
Decizia a fost luată în Comitetul Executiv al PSD, cu unanimitate de voturi.
Prin această mișcare a PSD, ar putea să nu fie asigurat cvorumul de ședință, iar guvernul Orban să nu fie învestit. Scopul social-democraților este să întârzie cât mai mult declanșarea a alegerilor anticipate, dorită de PNL și de președintele Klaus Iohannis.
Oficial, social-democrații își motivează decizia prin faptul că așteaptă răspunsul Curții Constituționale la sesizarea pe care au făcut-o Marcel Ciolacu și Titus Corlățean, în calitatea lor de șef al Camerei Deputaților și al Senatului, împotriva deciziei președintelui Iohannis de a-l desemna pe Ludovic Orban premier pentru a doua oară.
În aceeași zi în care are loc votul de învestire a guvernului, Curtea Constituțională dezbate sesizarea făcută de șefii celor două camere ale parlamentului împotriva desemnării lui Ludovic Orban, pentru a doua oară, ca premier.
Facebook Forum